ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Συνέντευξη του Γιώργου Κρόγια στο papandreou.gr

Πήγαινε κάτω

Συνέντευξη του Γιώργου Κρόγια στο papandreou.gr Empty Συνέντευξη του Γιώργου Κρόγια στο papandreou.gr

Δημοσίευση  allazoume 25/1/2008, 21:01

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Κρόγια, ενεργό πολίτη και δραστήριο μέλος του Κινήματος, blogger και συντελεστή του eforum.gr, με συγκροτημένη δράση σε όλες τις πτυχές αυτο-οργάνωσης και συμμετοχής, να αποσαφηνίσει τις απόψεις του για τις μορφές διαλόγου ενόψει Συνεδρίου:

- Πως θα έβλεπες τη διαμόρφωση και τη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ; Ποια εργαλεία απαιτούνται, με ποια μορφή διάχυσης και πως διασφαλίζεται η συλλογικότητα της προσπάθειας, τι χρειάζεται να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ ώστε ο διάλογος να είναι αξιόπιστος; Πως κρίνουν οι πολίτες, κατά την άποψη σου, τη συμμετοχή τους στο προσυνεδριακό διάλογο, στο αν υπάρχει φερεγγυότητα ότι θα εισακουστούν, θα προσμετρηθούν οι απόψεις τους;

Γιώργος Κρόγιας: Θα την έβλεπα σαν μια γιορτή της δημοκρατίας. Σαν την αρχή μιας νέας εποχής για το Κίνημα. Αλλά και σαν την τελευταία ευκαιρία -ίσως- του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι δεν έχει χάσει εντελώς την επαφή του με τον Ελληνικό Λαό. Και η διαμόρφωση και διεξαγωγή θα έπρεπε να κινείται πάνω σε αυτές τις αρχές. Αυτό το Συνέδριο πρέπει να είναι μια από τις πιο πρωτοποριακές διαδικασίες στην ιστορία των σοσιαλιστικών κομμάτων διεθνώς. Κατά την άποψή, μου τα εργαλεία δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία για την διασφάλιση της συλλογικότητας της προσπάθειας, γιατί αυτά έπονται και είναι απλώς υποστηρικτικά. Έπονται των ανθρώπων και έπονται των εγγυήσεων. Εγγυήσεις από εμάς, τα στελέχη, ότι ο διάλογος αυτός προς το συνέδριο δεν θα είναι «μια από τα ίδια», όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι αυτά που φωνάζουν, που προτείνουν, που καταθέτουν (είτε σε κομματικές διαδικασίες, είτε έξω στο δρόμο) όχι μόνο θα μεταφερθούν στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ενωθούν με όλων των υπολοίπων και θα υιοθετηθούν από το Συνέδριο. Και όλα αυτά θα γίνουν μόνο όταν ξεχυθούμε όλοι στους χώρους δουλειάς, στα σπίτια, στα καφενεία. Και τότε και τα εργαλεία, όποια και αν είναι αυτά θα λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς. Από το μέλος μιας τοπικής οργάνωσης, έως και τον Πρόεδρο. Και όλοι μαζί πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας τις κομματικές αντιπαλότητες ή τις προσωπικές φιλοδοξίες και θα σκεφτούμε το μέλλον της χώρας μας. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, καλό θα ήταν να κάνουν στην άκρη και να αφήσουν τους υπόλοιπους να εργαστούν χωρίς βαρίδιά. Μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για την μετά Συνέδριο εποχή.

- Γράφεις στο blog σου: "Για την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ τώρα. Ειπώθηκαν πολλά. Ο Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσε τις προτάσεις για το πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο του συνεδρίου και μας εξήγησε τα πως και γιατί, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το πλαίσιο διαλόγου για τις καταστατικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ, και μίλησαν αρκετά μέλη της ΚΟΕΣ. Έχω μερικές ενστάσεις για ορισμένα πράγματα και άκουσα και αρκετά κουρασμένα παλικάρια που μάλλον και τα ίδια δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν…. αλλά και δεν κατάλαβαν τις ομιλίες του Γ. Παπανδρέου...". Η ενεργή συμμετοχή σας ως bloggers και η συνεργατική συλλογική σας δράση μέσω του eforum, δηλαδή δράσεις που διαμορφώνεται από τη δική σας πλευρά, δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα που έχεις; Αυτός δεν είναι τελικά ο στόχος;

Γιώργος Κρόγιας: Όχι, δυστυχώς δεν μπορούν να την ανατρέψουν. Δεν συμμετέχω σε τέτοιες προσπάθειες για να νιώσω ότι είμαι διαφορετικός ή ότι το κάνω για να ανατρέψω τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις, Ούτε το κάνω για να μην ασχολούμαι με αυτές. Θα ήταν πολύ επιπόλαιο να ισχυριστώ κάτι από τα παραπάνω. Ο στόχος της προσπάθειας είναι να κάνουμε σαφές ότι υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της συλλογικής δράσης, της ανιδιοτελούς προσφοράς και κυρίως η παρουσία μας και με το ομαδικό πνεύμα που μας διέπει είναι σαφής επιβεβαίωση για την αναγκαία στροφή προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σαφές για όλους μας ότι η δημοκρατία απαιτεί τον πληροφορημένο πολίτη και ο πληροφορημένος πολίτης απαιτεί να υπάρξουν οι δομές της δημοκρατικής συμμετοχής. Το Διαδίκτυο του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις δομές που πρέπει να λειτουργήσουν για τον μελλοντικό πολίτη, για τον νέο πολίτη, για την νέα γενιά, για τους διδασκόμενους, για τους φοιτητές. Υπάρχει η λεγόμενη μεγάλη ψηφιακή ανισότητα, η οποία έχει σχέση και με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την έλλειψη γνώσης για την λειτουργία του Διαδικτύου. Η ανισότητα θα πολλαπλασιαστεί, ειδικά σε βάρος των νέων, που χρειάζονται περισσότερο εξ όλων αυτό το μέσο, αν αυτή η ψηφιακή ανισότητα δεν γεφυρωθεί με συγκεκριμένες ενέργειες.

www.papandreou.gr

allazoume

Αριθμός μηνυμάτων : 46
Registration date : 16/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης