ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός Empty Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός

Δημοσίευση  homo sapiens 24/3/2008, 12:46

Η πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι -αναμφίβολα- εξόχως ενδιαφέρουσα. Επί της ουσίας, η 'λογική' της πρότασης αρθρώνεται στην ανάγκη για αποτελεσματική διάχυση της πληροφόρησης για τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και στη διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη διασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης. Άλλωστε, η δυνατότητα δημοψηφίσματος επιλύει επαρκώς το πρόβλημα της ελλειμματικής αντιπροσώπευσης διάφορων κοινωνικών ομάδων στο πολιτικό σύστημα και στα εργατικά συνδικάτα (νέοι, γυναίκες, μετανάστες). Η ιταλική εμπειρία είναι ενδεικτική: η κυβερνητική πρωτοβουλία (Prodi) για επικύρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τον λαό περιόρισε τις κοινωνικές εντάσεις και διαμόρφωσε τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες για την προώθηση ορθολογικών και κοινωνικά αναγκαίων αλλαγών (αν και επίπονων). Ωστόσο, τα διαχειριστικά και οικονομικά προβλήματα του συστήματος εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο.
Στη δική μας περίπτωση, η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Η πρόταση για δημοψήφισμα γίνεται από την αντιπολίτευση και έχει αρνητικό χαρακτήρα, δηλαδή επιδιώκει την καταψήφιση του νομοσχεδίου της Ν.Δ. Σε επίπεδο πολιτικής τακτικής, το όφελος συνίσταται στη διατήρηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην κορυφή της πολιτικής agenda και στην παράταση της πολιτικής διαδικασίας στη Βουλή. Ωστόσο, δεδομένης της αντίδρασης της κυβέρνησης, η πρωτοβουλία υποβιβάζεται στο επίπεδο του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Επιπρόσθετα, τροφοδοτεί τον δημαγωγικό λαϊκισμό (βλ. ΛΑ.Ο.Σ) για την επίκληση του δημοψηφίσματος σε κάθε πολιτική επιλογή που προκαλεί αντιδράσεις (εθνικά θέματα, νέα δικαιώματα κτλ.)
Θεωρώ ότι, η αποτελεσματικότερη πολιτική στρατηγική για την προώθηση μίας προοδευτικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, είναι η διαμόρφωση μίας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας/πλειοψηφίας που θα ανατρέψει τον αντιδραστικό νόμο της Ν.Δ, θα διατυπώσει μία νέα πολιτική πρόταση και θα επιδιώξει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση. Οι πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι δεδομένες...

homo sapiens

Αριθμός μηνυμάτων : 8
Location : athens
Registration date : 08/03/2008

http://www.e-homosapiens.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός Empty Απ: Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός

Δημοσίευση  newleft 24/3/2008, 13:22

Στην πολιτική καμιά φορά τα ζητήματα συμπηκνώνονται σε ένα απλό ναι ή σε ένα απλό όχι και πάνω στο δίλλημα πέρνεις θέση. Δεν λέμε όχι στην μεταρύθμιση του ασφαλιστικού λεμε ΟΧΙ σε αυτήν την απορύθμιση που γίνεται χωρίς διάλογο χωρίς συνέναιση

newleft

Αριθμός μηνυμάτων : 16
Registration date : 29/01/2008

http://www.newleft.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός Empty Απ: Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό: Συναίνεση vs Λαϊκισμός

Δημοσίευση  tractatus 24/3/2008, 21:12

Homo Sapiens, συμφωνώ απόλυτα με τη πρότασή σου. Το δημοψήφισμα, κατά την άποψή μου, γίνεται αιφνίδια και χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και διάλογο μέσα στην κοινωνία που ακόμα δεν γνωρίζει τις 'μεταρρυθμίσεις' αλλά και τα δεδομένα. Εκεί για μένα θα έπρεπε να έχει κάνει τον κατάλληλο διάλογο η αντιπολίτευση και να έχει ολοκληρωμένη άποψη ανάλογα με το εισόδημα και τις κατηγορίες των εργαζομένων καθώς επίσης και με την κατάσταση των ταμείων. Το να 'συρόμαστε' σε κάτι που δεν βλέπω οτι θα 'ζήσουμε και χωρίς αυτό' γιατί η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη, δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το παρατείνει κι ίσως τελικά δημιουργηθούν και λάθος συνειρμοί για το τι είναι τελικά να κατεβαίνεις σε δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα την κατάλληλη κουλτούρα.
Θα έλεγα οτι τώρα είναι ευκαιρία για "Την διαμόρφωση μίας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας/πλειοψηφίας που θα ανατρέψει τον αντιδραστικό νόμο της Ν.Δ, θα διατυπώσει μία νέα πολιτική πρόταση και θα επιδιώξει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση"...έτσι θα 'αναγκαστούμε' κατ' αρχήν να συζητήσουμε, πράγμα που έχει αντικαταστεθεί απο τα παράθυρα της τηλεόρασης και να ενημερωθούμε σωστά και όχι προπαγανδιστικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει παρούσες και μελλοντικές γενιές.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης