ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Οι νέες κοινωνικές δομές

Πήγαινε κάτω

Οι νέες κοινωνικές δομές Empty Οι νέες κοινωνικές δομές

Δημοσίευση  tractatus 24/3/2008, 11:19

Απο τα θετικά του 8ου Συνεδρίου ήταν τα τραπέζια διαλόγου. Θα μείνω σε αυτά μιάς η παρούσα θεματική ενότητα μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές απο τις συζητήσεις που έγιναν και στις οποίες επέλεξα να συμμετέχω.
Θέμα: Νέα φτώχεια, Νέες ανισότητες και Κοινωνικό Κράτος
Θα εστιάσω σε όσα έθιξαν οι ομιλητές γι' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί στην τρέχουσα περίοδο, την οποία ονόμασαν αποβιομηχάνιση και η οποία 'μεταφράζεται' σε λιγότερες θέσεις εργασίας ή μάλλον σε αντικατάσταση των θέσεων εργασίας σε θέσεις απασχόλησης, σε θέσεις ευκαιρίας(αντί δυνατοτήτων) και γενικότερα στην ανατικατάσταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απο τη χορήγηση καταναλωτικών ή άλλων δανείων.το θέμα της αναδιανομής εισοδήματος έχει υποκατασταθεί απο τις παροχές τύπου επιδομάτων, τα οποία δεν αναπροσαρμόζονται με αποτέλεσμα τη στασιμότητα ή καλύτερα την επίφαση αύξησης των μισθών. Οι τράπεζες υποκαθιστούν την έννοια του 'κοινωνικού αγαθού' που είναι η εργασία.
Θέμα:Μετανάστες της διπαλανής πόρτας
Μεταφέρω το κλίμα
Νομίζωοτι επρόκειτο για το πιο ζωντανό τραπέζι. Πέρα απο τις πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις των καθηγητών Πανεπιστημίου(Μ.Κοππά, Κασίμη Χ., Παπαδημητρίου Δ.,Μωχάμεντ Αλή(γιατρό απο το Σουδάν), Παναιώτη Ινα(Αλβανίδα, απόφοιτο Πολιτικών Επιστημών), η παρέμβαση του σ. Αντώνη Καρρά που μετέφερε πείρα και πράξη απο τη γειτονιά, την πλατεία, τη συνοικία ήταν για μένα η ουσία της πολιτικής στην πράξη. Ο Αντώνης είναι το δείγμα συντρόφου που πλέον εκλείπει απο το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο άνθρωπος που σέβεται την έννοια της συντροφικότητας στην καθημερινότητα και δεν φείδεται χρόνου και πρακτικής για να το αποδεικνύει.
Το ζωντανό κομμάτι, όμως, ήταν αφιερωμένο στη συζήτηση με τους μετανάστες. Ανθρώπους που πιστεύουν στην ιδέα του σοσιαλισμού, είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, έχουν όρεξη για δουλειά αλλά δεν έχουν το χώρο να εκφράσουν τις απόψεις τους. Οι παρεμβάσεις τους αντιπροσωπευτικές των χωρών απ' όπυ προέρχονται, Παλαιστίνοι, Αλβανοί, Σύριοι, Πολωνοί, γυναίκες μετανάστριες της διπλανής πόρτας κρατούσαν στα χέρια καταγεγραμμένα όλα οσα μάζευαν τόσο καιρό για να πούν πόσο περιθώριο ακόμα είναι στην ελληνική κοινωνία. Μίλησαν για τη μαύρη εργασία, για τις δυνατότητες που ΔΕΝ τους δίνονται για ένταξη, για τη μόρφωση, την άδεια παραμονής, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, για τα ελάχιστα και άθλια κέντρα υποδοχής των μεταναστών και τη βία που, πολλές φορές, αντιμετωπίζουν απο τους αστυνομικούς. Ο Α.Καρράς σημείωσε οτι πολλοί απο τους μετανάστες είναι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και, παρ' όλα αυτά στην χώρα μας δεν αξιοποιούνται στο επάγγελμά τους και δεν υπάρχει καμία μέριμαν γι' αυτό. Η κατάληξη της παρέμβασης του Αντώνη ήταν οτι οι μετανάστες ειδικά απο το ΠΑΣΟΚ ζητούν να αντιμετωπίζονται ως σύντροφοι και όχι ως εργάτες.
Σημείωση: Στο εργαστήριο παρευρέθη ο ΓΑΠ και παρακολούθησε μέρος των τοποθετήσεων του πάνελ.
Θέμα:Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Πόλοι Αριστείας, Ερευνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης;
Με βάση τις τοποθετήσεις και τη συζήτηση επιγραμματικά:
-Προβλήματα στα περιφερειακά ΑΕΙ, ΤΕΙ-Βιωσιμότητα
-Απαξίωσητης αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ-Τρόπος εισαγωγής και διαχείριση πόρων
-Κινητικόητα-Δια βίου εκπαίδευση-κίνητρα
Ιδιωτικοποίηση δημόσιων πανεπιστημίων-Αρθρο 16. Εχει νόημα ακόμα μια τέτοια συζήτηση;
-Ακαδημαϊκό Ασυλο
-Η τύχη των ΙΕΚ
-Ταξικότητα της Παιδείας
-Στόχοι για πολιτισμική, εθνική τοπική ανάπτυξη των ΑΕΙ
-Πόλοι αριστείας-ποιότητα διδασκόντων-φοιτητών-χρηματοδότηση
-Τελικά τι Πανεπιστήμια θέλουμε
Τέλος, για λίγο συμμετείχα στο τραπέζι "Πολιτική και ΜΜΕ. Ποιοί είναι οι ρόλοι;"
Η συζήτηση εστιάστηκε στην παρέμβαση, χειραγώγηση των ΜΜΕ. Ετέθησαν ερωτήματα στους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν οι κκ: Μποτόπουλος Κ., Τσίμας Π., Χυτήρης Τ. Στην ερώτηση μου σχετικά με το πώς βλέπουν οι δημοσιογράφοι τα blogs (απεθύνθηκα στον κ. Τσίμα) δεν πήρα απάντηση λόγω συμπύκνωσης του χρόνου των απαντήσεων.

Εν κατακλείδι, τα τραπέζια διαλόγου ήταν η ουσιαστικότερη δουλειά που έγινε στο συνέδριο κι αν, τελικά, οι υποψήφιοι δεν έκαναν αγώνα επικράτησεις γραμμών και προσωπικών φιλοδοξιών, θα είχαμε πολύ περισσότερο διάλογο και αποτέλεσμα στην αλλαγή των κοινωνικών υποδομών και της νοοτροπίας μας. Αυτό δλδ που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και η πατρίδα. Την δημοκρατική αλλαγή με αξιολόγηση-ισοτιμία-δράση.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης