ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πήγαινε κάτω

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Empty ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση  ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 31/1/2008, 14:50

Η πρόταση για την Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική για τον πρώτο ή τον δεύτερο βαθμό ή μόνο γι’ αυτούς, αλλά για το σύνολο της διοικητικής δομής του Κράτους, αφού οι αλλαγές που θα προταθούν στον ένα τομέα επηρεάζουν και τους υπόλοιπους.
Άρα αναλύουμε και προτείνουμε θέσεις για το σύνολο της διοικητικής δομής της Χώρας. Την διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο τελικός στόχος μας, έτσι όπως προσδιορίζει κατ’ επανάληψη το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος μας, είναι η μεταβίβαση στις τοπικές κοινωνίες όλων εκείνων των δημοσίων υποθέσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του τόπου, δηλαδή των ευθυνών προγραμματισμού της ανάπτυξης, των υπηρεσιών ελέγχου της ανάπτυξης, της φορολογίας, της προστασίας και της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, της εργασίας κλπ.

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σ’ αυτόν το στόχο, από το σημερινό σύστημα, που είναι σκληρά συγκεντρωτικό, απαιτούνται ξεκάθαρα σταδιακά βήματα και ρυθμίσεις, που θα έχουν δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει να αποδυναμώνουν το συγκεντρωτικό σύστημα και να απαλείφουν της δομές εξάρτησης και υποτέλειας και η άλλη κατεύθυνση τα μέτρα που θα περιλαμβάνει να ενισχύουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνιών τους στην διοίκηση των δημοσίων υποθέσεων.


Στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του συγκεντρωτικού συστήματος προτείνουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα δείχνουν με καθαρό τρόπο στους πολίτες, ότι θέλουμε να σπάσουμε τις αιτίες εξάρτησης και υποτέλειας.Οι Υπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς θα σταματήσουν να μοιράζουν χρήματα. Τις πιστώσεις των Υπουργείων θα τις κατανέμει το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση των Υπουργών στις Περιφέρειες της Χώρας.
Ο κρατικός Περιφερειάρχης θα σταματήσει να μοιράζει χρήματα και έργα και τις αποφάσεις θα παίρνει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα κατανέμει τις πιστώσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανάπτυξης και με συγκεκριμένους κανόνες κατανομών, σε κάθε νησί ή σε κάθε συστάδα νησιών.
Ισχυροποιούμε την οντότητα και τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και καταργούμε τις αρμοδιότητες του Δημάρχου. Οι επιτροπές των τομέων του Δήμου και ο Πρόεδρος τους (Αντιδήμαρχος) εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο διορίζει επί θητεία τον Γενικό Διευθυντής και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων, που προΐστανται των υπηρεσιών και σταματά η υπαλληλική σχέση των αιρετών με την διοίκηση.
Την διοίκηση των μονάδων εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας κλπ, την διορίζει ο αρμόδιος Υπουργός υποχρεωτικά, μετά από πρόταση εκλεκτορικού Σώματος των τοπικών κοινωνιών στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων.Με τις παραπάνω ρυθμίσεις σπάνε καθοριστικές σχέσεις εξάρτησης των κομματικών μηχανισμών με την εξουσία και τις εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την κεντρική εξουσία.

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας αποκεντρωμένων συστημάτων διοίκησης κατ’ αρχή οφείλουμε να παρατηρήσουμε το εξής
Το πρώτο θετικό βήμα του ΠΑΣΟΚ, είναι η πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή για την Συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία οι δομές της Αυτοδιοίκησης έχουν κρατική υπόσταση και άρα μπορούν να διαχειριστούν δημόσιες υποθέσεις, που με το σημερινό Σύνταγμα είναι αδύνατον. Αναδεικνύουμε λοιπόν την θέληση μας για την αλλαγή του Συντάγματος και την διαφορά μας με την Νέα Δημοκρατία, που στην πρόταση της δεν προβλέπει τίποτε. Άρα άμεσα ασχολούμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ για την θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο, ιδίως για τις νησιωτικές περιοχές. Και επειδή η ψήφιση του Συντάγματος θα γίνει το ελάχιστο μετά από 8 χρόνια προσδιορίζουμε τις προτάσεις μας σύμφωνα με το σημερινό Σύνταγμα.
Απαιτούμε την δημιουργία ισχυρού Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως προαναφέραμε, με αποκεντρωμένες δομές στις σημερινές Νομαρχίες για τον προγραμματισμό της ανάπτυξης, και υπαγωγή στον κρατικό Περιφερειάρχη και άρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλων των ανεξάρτητων κρατικών δομών.
Δημιουργούμε ισχυρούς Συνδέσμους Διαδημοτικής συνεργασίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα που αναθεωρήσαμε το 2001, σε κάθε νησί ή σε κάθε συστάδα νησιών, με νομοθετική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που η φύση και η έκταση τους αφορούν όλο το νησί ή που οι ανάγκες της ποιότητες και οι επιβαρύνσεις του κόστους είναι απαγορευτικές για τους σημερινούς Δήμους. Αλλά και με την παράλληλη μεταβίβαση σ’ αυτούς τους Συνδέσμους, αρμοδιοτήτων των σημερινών Νομαρχιών που έχουν σχέση με την διαχείριση έργων και υπηρεσιών.

Είναι φυσικό ότι οι προτάσεις που θα καταθέσουμε ως Κόμμα, θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής των αιρετών εκπροσώπων που υποτίθεται ότι στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στην κοινωνία, ότι κάτι αλλάζει.
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 28
Ηλικία : 52
Location : ΡΟΔΟΣ
Registration date : 21/01/2008

http://saita.pblogs.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Empty Διοκητική μεταρρύθμιση και όχι αποσπασματικές προτάσεις

Δημοσίευση  Επισκέπτ 3/2/2008, 15:03

Για την Αυτοδιοίκηση είχαν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα. Συστήθηκε η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υλοποιήθηκε το σχέδιο Καποδίστριας, αλλά αρκούν αυτά;.
Σαφώς χρειάζεται μεγαλύτερη αποκέντρωση υπηρεσιών και πόρων, με στόχο την απελευθέρωση την Ελληνικής κοινωνίας από το συγκεντρωτικό κράτος.

Ένα βασικό στοιχείο στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και μέρος της αλλαγής είναι η αποκέντρωση, ένας νέος διοικητικός χάρτης για την Αυτοδιοίκηση: Πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, ο ισχυρός Δήμος, μέσα από έναν νέο Καποδίστρια. Στις μεγάλες πόλεις, δημιουργία μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης. Δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, η ισχυρή αιρετή περιφερειακή Διοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη, με τις Νομαρχίες να παραμένουν, ως διοικητικές μονάδες, στο νέο θεσμό.

Απαιτείται έτσι και ένα νέο διοικητικό σύστημα, που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση. Η ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς θεσμονα επιτευχθεί με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με μια αυτοδυναμία, μέσα από μια γενναία αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που θα πηγάζει από μια γενναία φορολογική αποκέντρωση. Το κεντρικό κράτος να εξελιχθεί, εκ των πραγμάτων, σε ένα κράτος-στρατηγείο. Ευέλικτο, αποτελεσματικό, που θα ασκεί συγκεκριμένες επιτελικές αρμοδιότητες σχεδιασμού - που σήμερα δεν το κάνει, λόγω της μικροδιαχείρισης που ασκεί - με σεβασμό στην αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Αν η μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση οργανωθεί σωστά και αν καθιερωθούν εξ αρχής οι πρόσφοροι μηχανισμοί διαβούλευσης και συνεργασίας, αφ' ενός με την κεντρική Διοίκηση και, αφετέρου με τον πρώτο βαθμό, η επιτυχία αξιολογείται ως δεδομένη. Πόσες όμως αντιστάσεις και μικροσυμφέροντα θα πρέπει να παρακαμφθούν, να αγνοηθούν, να ξεπεραστούν, χωρίς πρώτα να γίνει ένας πρόσφορος δημόσιος διάλογος; Διάλογος για να πειστούν όλοι ότι το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω των επιμέρους τοπικών συγκυριών και προσδοκιών και η αποκέντρωση κινείται στη τροχιά της εξυπηρέτησης των αναγκών του κάθε πολίτη σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Empty Απ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση  ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 3/2/2008, 17:08

Χαίρομαι που επιτέλους κάποιος μπήκε στον κόπο να απαντήσει και να τοποθετηθεί στο συγκακριμένο κείμενο.

Σύντροφε συμφωνώ με αυτά που γράφεις έχουμε όμως κάποια κενά συνεννόησης και δυστυχώς δεν είναι μόνο με εσένα.

Καταρχάς να συμφωνήσουμε στο οτι αλλαγή στο πολιτικό ύφος και ήθος δεν δηλώνουμε αξιωματικά. Δεν λέμε δηλαδή πως εμείς είμαστε τα καλά παιδιά που δεν έχουμε Ζαχοπουλους και διάφορους άλλους στις τάξεις μας οπότε φηφίστε μας να σας σώσουμε.... Την απάντηση την πήραμε 2 φορές δεν χρειάζεται πιστευω να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό. Η απάντηση του λαού κάνει την δική μου ανάλυση να στέκεται αδύναμη.

Αρα αυτό που θέλει ο κόσμος σαν διαφορετική προσέγγιση είναι ακριβώς το άλλο διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης, το θεσμικό αυτό πλαισιο που δεν θα αφήσει κανέναν να βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι όταν βρεθεί σε ένα δωμάτιο αυτός η καρέκλα της εξουσίας και το βάζο με το μέλι απο τον κόπο του απλού πολίτη.

Οπότε άσχετα απο δημοσιευσεις των αποφάσεων στο internet που είναι μεν ένα καλό βήμα για διαφάνεια πρεπει και το σύστημα διακυβέρνησης (και ιδιετέρως το κομμάτι διαχείρησης χρήματος) να μπει σε ένα πιο συλλογικό πλαίσιο ευθύνης.

Πρίν στα θέσω απλά και επιγραμματικά επέτρεψε μου να σου πω δυο πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας.
Α. Υπάρχει προβλημα -και πρέπει να καταθέσουμε λύση για αυτό- όσον αφορά στις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του αιρετου περιφερειάρχη... που ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ... οπότε ή μιλάμε στον αέρα για κάτι που μπορεί να αποκτήσει ρόλο σε 8 χρόνια οπότε και η επόμενη αλλαγή ή προτίνουμε λύση για το μεταβατικό στάδιο. Αλλιώς κάνουμε μια ακόμη "Νομαρχία' που όπως και η υπάρχουσα θα είναι ευνουχισμένη και διακοσμιτική

Β. Πρέπει να έχουμε στον νου πως όλο αυτό το ασκέρι των εξουσιαστών μέσα - έξω -εντος και εκτός Πασοκ θα αποδυναμώσουν την εν λόγω πρόταση (έστω και αυτή που έχει ορίζοντα 8ετίας) διότι άν δεν έχουν υποτελείς και παρατρεχάμενους δεν κονομάνε και δεν εκλέγονται κατα το πως μάθανε.... είδικά δε αυτοί που δεν ασχολούνται με την πολιτική για να ....κάνουν αλλά για να πάρουν... οπότε το πιο πιθανό είναι η συγκεκριμένη πρόταση να θεωρηθέι ώς λόγια κάποιου τρελόύ και να απαξιωθεί (όπως και έγινε σε μένα πριν απο δύο μέρες)

Γ. Για να βγάλεις άκρη σε όλα αυτά που θα σου πω και στην "πατέντα" η οποία στηρίζει αυτό το μεταβατικό στάδιο που χρειάζεται. Εχε στον νου σου την Ολλανδία. Εκει το Σύνταγμα λέει πως τον Δήμαρχο το ορίζει η Βασιλισσα.... και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Ορισαν λοιπόν οι Ολλανδοι ένα νομοθέτημα με το οποίο σου λένε ναι μεν τον ορίζει η Βασίλισσα αλλά αφου τον εκλέξει ο λαός... οπότε... καταλαβαίνεις την μαγκιά...

Πάμε παρακάτω λοιπόν επιγραμματικά οπως ειπά ... απο κάτω προς τα πάνω και δες πως κόβονται η εξάρτηση και η υποτέλεια..

Φορείς του τόπου συνδιαχειρίζονται τις αποφάσεις και την κατανομή ανάλογα με τους τομείς και του κανόνες που έχουμε καθορίσει----> Αυτοί σαν συμβούλια ανα τομέα καταθέτουν τις αποφάσεις στον εκλεγμένο αντιδήμαρχο απο το δημοτικό συμβούλιο (όχι πια ορισμένος)----> Η απόφαση υπογράφεται απο τον εκλεγμένο απο τον λαο Δήμαρχο----> Περνάει στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και υπογράφεται απο τον ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ περιφεριάρχη γιατί για τα επόμενα 8 χρόνια μόνο αυτός έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη εξουσία μόνο που τώρα του λες πως δεν θα κάνεις του κεφαλιού σου αλλά ότι σου πει το περ. συμβούλιο ----> κατόπιν πάμε στον Υπουργό που και πάλι είναι ο μόνος που έχει συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες. Ο οποίος όμως μέσα απο συγκεκριμένους κανόνες διανομής χρημάτων (που θα τους αποφασίσουμε) καταθέτει την πρόταση στο Υπουργικό συμβούλιο και ΜΟΝΟ αφου έχει εγκριθεί απο αυξημένη πλειοψηφία έχει το δικάιωμα ο Υπουργός να υπογράψει....

Με απλά λόγια και λιγο μπακαλίστικα στα εξήγησα αλλά εδώ για εμένα είναι η νέα πρόταση.
Εδώ μιλάμε για συμμετοχή. Εδώ μιλάμε για αποκέντρωση. Έτσι εννοώ έγω την διαφάνεια..
Μετά βγάλτα μου και στο internet.
Αλλά πρώτα κόψε μου την κάθε μορφή εξάρτησης αυτου του καταραμένου κράτους.
Να μην παρακαλάει ο πολίτης τον δήμαρχο, ο δήμαρχος και ο πολίτης τον βουλευτή, ο βουλευτής ο πολίτης και ο δήμαρχος τον περιφερειάρχη, ο περιφερειαρχης, ο δήμαρχος, ο βουλευτής και ο πολίτης τον υπουργό και όλοι να κρέμονται απο τα απ'αυτά (με συχωρείς κιόλας) του άλλου.

Κόβεις τα φράγκα κόβεις την εξουσία και ο πολίτης μέσω των φορέων του ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ..

Ε λοιπόν φίλε αυτή την πρόταση δεν θα την ακούσεις απο κανένα.. εγώ και εσύ θα την στηρίζουμε.
Και κάποιοι ή δεν την καταλαβαίνουν ή την θεωρούν επικίνδυνη και εμάς γραφικούς.

με Σ.Χ.
Θόδωρος
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 28
Ηλικία : 52
Location : ΡΟΔΟΣ
Registration date : 21/01/2008

http://saita.pblogs.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Empty Απ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση  ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 4/2/2008, 13:41

Να προσθέσω και κάποια quotes απο ομιλίες του Προέδρου.

"Σίγουρα, δεν κυβερνά ο λαός. Και, δυστυχώς, οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται, αυτά που λέγαμε, διότι πράγματι, το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται σήμερα στις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Εμείς, δεν κυβερνήσαμε έτσι, άλλη είναι η ευθύνη μας, ότι δεν φτιάξαμε εκείνους τους θεσμούς, που να μην επιτρέψουν ποτέ να δούμε αυτά τα φαινόμενα από μια κυβέρνηση, που θέλησε να δημιουργήσει τη διαφθορά, που θέλησε την αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη δημοκρατία, ώστε ποτέ άλλοτε να μην ξαναυπάρξει, όποια και να είναι η κυβέρνηση, τέτοια δυνατότητα να ασκεί διοίκηση, κυβέρνηση και εξουσία μ' αυτό τον τρόπο. "



...."Διαχειρίζεται (η ΝΔ) την περιβαλλοντική κρίση, με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται και τα μεγάλα θέματα της σημερινής συγκυρίας. Με τρόπο πελατειακό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, κερδοσκοπικό, κοιτώντας το δήθεν κομματικό όφελος, σίγουρα, όμως, όχι το συμφέρον του λαού.

Η πολιτική και ηθική κρίση - γιατί αυτό ζούμε σήμερα, μια πολιτική και ηθική κρίση - που σπρώχνει τη χώρα σε έναν γκρίζο κατήφορο σήψης και παρακμής, που προσβάλλει τους Έλληνες, απειλεί να πνίξει στη λάσπη και τη δημόσια ζωή και το πολιτικό μας σύστημα. Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που δεν της αξίζει. Αξίζουμε πολύ καλύτερα. Μια κυβέρνηση, που υπηρετεί δυστυχώς έναν εσμό οικονομικών παραγόντων, ισχυρών παραγόντων και ένα κύκλωμα κομματικών παραγόντων. Μια κυβέρνηση που εκτρέφει τη διαφθορά και βασίζεται στην αδιαφάνεια. "



......."Μέρος αυτής της αλλαγής του σημερινού συστήματος, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι η αποκέντρωση, η Αυτοδιοίκηση, ο νέος διοικητικός μας χάρτης. Εμείς, θα καταθέσουμε ένα κείμενο θέσεων σε μια δημοψηφισματική διαδικασία, που προβλέπεται και από το Καταστατικό μας, όταν γίνουν οι εκλογές για τους συνέδρους μας.

Είμαι σίγουρος ότι, σ' αυτό, θα βοηθήσετε και εσείς, να διαδώσετε αυτές τις σκέψεις μας, να γίνουν κτήμα, όχι απλώς τυπικής απόφασης, στο Συνέδριο, αλλά κτήμα όλων των στελεχών μας, σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν διοικητικό χάρτη διαφορετικό. Πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, ο ισχυρός Δήμος, μέσα από έναν νέο Καποδίστρια. Στις μεγάλες πόλεις, δημιουργείται μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση. Δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, η ισχυρή αιρετή περιφερειακή Διοίκηση, με αιρετό περιφερειάρχη, με τις Νομαρχίες να παραμένουν, ως διοικητικές μονάδες, στο νέο θεσμό.

Μιλάμε, όμως, και για ένα νέο διοικητικό σύστημα, που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση. Η ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς που θα έχουν, θα επιτευχθεί, καθώς θα εγγυηθούμε την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με μια αυτοδυναμία, μέσα από μία γενναία αλλαγή του φορολογικού συστήματος, δηλαδή, μία γενναία φορολογική αποκέντρωση, που υπάρχει στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

Είμαστε και εδώ πολύ πίσω, όταν χώρες, ακόμα και πρώην κομμουνιστικές, που ήταν άκρως συγκεντρωτικές, έχουν πάει πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα, και έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο, που οι κρατικοί πόροι, οι πόροι που βγαίνουν από τα εισοδήματα της φορολογικής ύλης δηλαδή, που συλλέγεται από το κράτος, μπορεί να φτάνουν στο 30-40% ή, σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και στο 80%, που πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή, γίνεται μια ουσιαστική μεταφορά πόρων, από το κεντρικό κράτος, προς την περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση.

Το κεντρικό κράτος θα εξελιχθεί, εκ των πραγμάτων, σε ένα κράτος-στρατηγείο. Ευέλικτο, αποτελεσματικό, θα ασκεί συγκεκριμένες επιτελικές αρμοδιότητες σχεδιασμού - που σήμερα δεν το κάνει, λόγω της μικροδιαχείρισης που ασκεί - με σεβασμό στην αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών θεσμών. Βεβαίως, εσείς ζείτε και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που κάθε άλλο παρά έχει σχέση με αυτή την προοπτική. "
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 28
Ηλικία : 52
Location : ΡΟΔΟΣ
Registration date : 21/01/2008

http://saita.pblogs.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης