ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Θέλουμε συμμετοχή, είμαστε εδω.

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Θέλουμε συμμετοχή, είμαστε εδω. Empty Θέλουμε συμμετοχή, είμαστε εδω.

Δημοσίευση  Tzonakos 18/1/2008, 01:59

Το κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου και η συμμετοχή και άλλων μπλόγκερς σε κάτι που μπορεί να γίνει αυτο ακριβώς που το ΠΑΣΟΚ απο παλιότερα έλεγε με την Συμμετοχική Δημοκρατία, είναι μία ευκαιρία να κάνουμε καθένας οτι μπορεί για να καταλάβει ο κόσμος τι εννοούμε, τι θέλουμε και πώς πιστεύουμε οτι θα πάει ο τόπος μπροστά.

Ενας τόπος πάει μπροστά οταν και οι άνθρωποι που ζούν σε αυτόν συνεννοούνται σωστά, συνεργάζονται ομαλά και συμμετέχουν ο καθένας απο λιγο, όσο μπορεί, στα δρώμενα. Μόνο ετσι μπορεί και η φωνή του κόσμου να φτάσει στην Εξουσία και η Εξουσία να αναγκαστεί να ακούσει και να πράξει. Με την συμμετοχή όλων μπορούμε να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ, εμάς, όλους μας και την Ελλάδα.

Με το μυαλό μπροστά, στο μέλλον και την μνήμη στην Ιστορία μας, με την σκέψη στην Κοινωνία που μας αξίζει.
Θέλουμε Θεσμούς δυνατούς, Εξουσία καθαρή και δυνατή, Δημοκρατία Ζωής και όχι διαχείριση για συντήρηση, ανάπτυξη και όχι οπισθοδρόμηση.
Θέλουμε Δίκαιο Κράτος, Καθαρό Περιβάλλον, Κίνητρα στους πολίτες απο τους ίδιους τους πολίτες, εμάς.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να συνομιλήσουμε.

Τζονάκος.
Tzonakos
Tzonakos

Αριθμός μηνυμάτων : 39
Registration date : 18/01/2008

http://tzonakos.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Θέλουμε συμμετοχή, είμαστε εδω. Empty Απ: Θέλουμε συμμετοχή, είμαστε εδω.

Δημοσίευση  stefan 30/1/2008, 15:42

Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισχυροποίησης των υπερεθνικών κέντρων διευρύνεται η απόσταση των πολιτών από την πολιτική. Η πολιτική, μέσω της κυριαρχίας των ΜΜΕ, γίνεται περισσότερο «θέαμα» και οι πολίτες αισθάνονται ότι παρακολουθούν τα δρώμενα από μακριά. Η διεύρυνση της απόστασης των πολιτών από την πολιτική έχει ως επακόλουθο την αδράνεια και την αλλοτρίωση των πολιτών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αντιπροσωπευτικότητα των θεσμών πολιτικής εκπροσώπησης και να απαξιώνεται σταδιακά η πολιτική, ως χώρος έκφρασης και δράσης.

Η Συμμετοχική Δημοκρατία (ΣΔ) είναι η μορφή της δημοκρατίας που οριοθετεί μία αντίδραση στην κατάσταση αυτή. Η ΣΔ έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά ,αναπτύσσοντας δικές τους πρωτοβουλίες πέρα από το κράτος και τη θεσμοθετημένη πολιτική έκφραση. Η ΣΔ προάγει μία νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη, στην οποία δίδεται ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή του πολίτη στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ενισχύεται η συμμετοχικότητα και ενεργοποιείται η ανάπτυξη εθελοντικών πρωτοβουλιών των πολιτών έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι υποθέσεις της κοινωνίας και να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό, η επίλυσή τους. Ο πολίτης συνειδητοποιεί τη συμμετοχή του και αποκτά μία νέα αντίληψη για την πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνει ο ίδιος απέναντι στο άτομο και το κοινωνικό σύνολο. Η πορεία αυτή συμπαρασύρει και το κράτος που γίνεται έτσι πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη.

Στο πλαίσιο της Συμμετοχικής Δημοκρατίας αναδεικνύεται μία ισχυρή και οργανωμένη κοινωνία πολιτών που θα υποδεικνύει τα προβλήματα, θα συνδιαλέγεται με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και θα ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σε ένα επανατροφοδοτούμενο σύστημα αξιολόγησης.

Σκοποί συμμετοχικών εγχειρημάτων πρέπει να είναι :

• Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε καθημερινά θέματα και η εμπέδωση της αντίληψης ότι ο πολίτης μπορεί και πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε διαδικασίες που έχουν σχέση με αυτά.
• Η ανάδειξη ζητημάτων που αναφέρονται στην οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους συνολικά και ειδικότερα εκείνων που επηρεάζουν τις σχέσεις του πολίτη με τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του κράτους.
• Η ενεργοποίηση ομάδων διαλόγου πολιτών με σκοπό να εντοπίζονται προβλήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να αναδεικνύονται ως σημαντικά θέματα , να προωθούνται συζητήσεις για αυτά με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων επιστημόνων και να προκύπτουν κοινά αποδεκτές προτεινόμενες λύσεις
• Η καλλιέργεια αμφίδρομης επικοινωνίας των πολιτών με την κοινωνία συνολικά αλλά και με κάθε είδους φορείς, θεσμούς και μορφές εξουσίας.
• Η προαγωγή της αντίληψης ότι η συμμετοχή στα κοινά μέσω απόψεων και θέσεων θα συμβάλλει στην απόρριψη της τρέχουσας νοοτροπίας που ευθύνεται για τη συσσώρευση άλυτων χρόνιων προβλημάτων
• Η κινητοποίηση διαδικασιών συμμετοχικής δημοκρατίας με την αλλαγή της κατεστημένης αντίληψης για το τι είναι πολιτική και πως πρέπει να εφαρμόζεται.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 61
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης