ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Αργολίδα - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό

Πήγαινε κάτω

Αργολίδα  - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό Empty Αργολίδα - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό

Δημοσίευση  stefan 9/4/2008, 10:06

Ένα κείμενο που γράφτηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί και φέτος σε υπερθετικό βαθμό.

Μπορεί σήμερα (όπως εδώ και μέρες) η είδηση της ημέρας να είναι οι φωτιές και η πτώση του πυροσβεστικού
αεροπλάνου (και οι κάθε είδους "ειδικοί" που εμφανίστηκαν σαν τις κατσαρίδες πάλι στα τηλεπαράθυρα), όμως στην περιοχή μας υπάρχει μια είδηση, που μπορεί να μην μπαίνει στις πρώτες σελίδες των ΜΜΕ, αλλά δείχνει παραστατικότατα το μέγεθος της ανευθυνότητας και της υποκρισίας των κάθε λογής πολιτικών και "πολιτικάντηδων" αλλά και την πλήρη έλλειψη προγραμματισμού και κοινής προσπάθειας τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, για την επίλυση σημαντικότατων προβλημάτων που πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς στο
απόλυτο αδιέξοδο.

Η Αρκαδία και η Αργολίδα λοιπόν (οσονούπω θα εμπλακεί και η Κορινθία) "τσακώνονται" για το νερό.
Αφορμή η πρόθεση της Τρίπολης να αντλήσει νερό για ύδρευση από τις Πηγές Σάγκα Αρκαδίας, από τις οποίες όμως θεωρείται ότι τροφοδοτείται το Αργολικό Πεδίο. Οι καταστάσεις που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες είναι κωμικοτραγικές. Η αστυνομία κυνηγάει τη νύχτα αλλοδαπούς εργάτες του εργολάβου που εκτελεί το έργο, στην Τρίπολη σηκώνουν μαύρες σημαίες, οι κάτοικοι της Σάγκα απειλούν να βουλώσουν τις γεωτρήσεις, οι δήμαρχοι Άργους και Ναυπλίου προπηλακίστηκαν στην Τρίπολη όπου πήγαν για την εκτέλεση δικαστικής απόφασης , οι βουλευτές των Νομών επιδεικνύουν μια αξιοπρόσεχτη όσο και αλλόκοτη τοπικιστική "ομοψυχία"και το κορυφαίο, η περιφερειάρχης Πελοποννήσου απειλεί την Αργολίδα με περικοπή κοινοτικών κονδυλίων αν δεν σταματήσουν οι
αντιδράσεις.

Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αργους και Ναυπλίου με αποφάσεις τους εξέδωσαν ψηφίσματα, με τα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση των εργασιών. Θεωρούν ότι το έργο εκτελείται χωρίς να υπάρχει στρατηγική διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της περιφέρειας. Ζητούν επίσης να γίνει μελέτη για το υδροδυναμικό της περιοχής και να διαπιστωθούν τα διαθέσιμα αποθέματα. Οι δύο δήμοι θεωρούν κρίσιμο το θέμα και αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Προγραμματίζουν και τη διενέργεια επιστημονικού συνεδρίου με αντικείμενο τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι πηγές Σάγκα της Αρκαδίας θεωρούνται ως ο βασικός τροφοδότης των πηγών Κεφαλαρίου, Λέρνας και Ακοβας της Αργολίδας. Από τις πηγές της Λέρνας υδρεύονται το Ναύπλιο, το Αργος και γειτονικοί δήμοι.

Η Τρίπολη, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσηκώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της οι βουλευτές (όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων), ο νομάρχης, οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ζήτησαν να συνεχιστεί αυτό το έργο, όνειρο που ξεκίνησε από το 1980 με εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαργιολάκου και σήμερα κινδυνεύει να απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής! Στην πόλη αναρτήθηκαν πανό (!) με την υπογραφή του Δήμου Τρίπολης και της ΔΕΥΑΤ με συνθήματα του τύπου "το νερό είναι δικό μας" (!). Ο δήμαρχος Τρίπολης με δηλώσεις του προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Επισημαίνει ότι ο αγωγός θα μεταφέρει μόνο μικρή ποσότητα υδάτων που υπερχειλίζουν και μέσω των καταβοθρών οδηγούνται στον Αργολικό Κόλπο. Η αλήθεια βέβαια είναι λίγο διαφορετική. Το έργο που εκτελείται σκοπεύει να υδροδοτήσει όχι μόνο την πόλη της Τρίπολης αλλά και την Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής, της οποίας οι ανάγκες σε νερό είναι πολλαπλάσιες από την ίδια την πόλη.

Να προσθέσω εδώ ότι ήδη τώρα που γράφω , σε μια δύσκολη υδρολογικά χρονιά, η πηγή του Κεφαλαρίου δεν έχει νερό, οι δύο από τις τρεις πηγές στη Λέρνα έχουν στερέψει εδώ και μερικές εβδομάδες και η στάθμη της τρίτης βρίσκεται μόλις 10 εκατοστά πάνω από το όριο άντλησης. Να σημειώσω επίσης ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής μας, που είναι η ανεξέλεγκτη σπατάλη πόσιμου νερού για άρδευση, αφού τα παλιά δίκτυα των χωριών δεν ελέγχονται και δεν μετρώνται.

Αυτή είναι η κατάσταση. Και προφανώς είναι σεβαστό το δικαίωμα κάθε πολίτη ,κάθε πόλης, κάθε περιοχής στο πόσιμο νερό. Όπως είναι σεβαστή και η αντίδραση του οποιουδήποτε θεωρεί ότι θίγεται. Που είναι το πρόβλημα (ή καλύτερα το αστείο) της υπόθεσης?Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτα πρώτα η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας. Η Ευρωπαϊκή ένωση θεσμοθέτησε την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για την ποιότητα των νερών 2000/60 και για την προστασία και τη βέλτιστη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της χώρας. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της εφαρμογής της οδηγίας πλαίσιο είναι η δημιουργία σχεδίου
διαχείρισης των νερών στα πλαίσια της λεκάνης απορροής και της παράκτιας ζώνης που να περιγράφει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και προστασία των επιφανειακών νερών, των
υπογείων νερών και της παράκτιας ζώνης.
Συγκεκριμένα η οδηγία επιβάλει τις ακόλουθες επιμέρους μελέτες.


  • Παρακολούθηση της φυσικής, χημικής και οικολογικής κατάστασης των νερών,
  • Ανάκτηση του κόστους για υπηρεσίες ύδατος (κόστος για το περιβάλλον και τους
    φυσικούς πόρους) βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»,
  • Έλεγχος των εκπομπών σε συνδυασμένη προσέγγιση σημειακών και διάχυτων πηγών,
  • Δημιουργία σχεδίων διαχείρισης, και
  • Συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.
Η Οδηγία Πλαίσιο παίρνει μία ολιστική άποψη στη δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων. Μέχρι τώρα τα διαχειριστικά σχέδια στην Ελλάδα ήταν ελλειπή και στόχευαν στην ποσοτική διαχείριση του νερού και όχι στην ποιοτική και οικολογική διαχείριση του. Η δημιουργία ολιστικών διαχειριστικών σχεδίων απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό. Η δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων απαιτεί διαφάνεια μεταξύ της διαχειριστικής αρχής και των κοινωνικών εταίρων. Επίσης οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται συλλογικά και αφού πρώτα έχουν ποσοτικοποιηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα υδρολογικά – υδρογεωλογικά στοιχεία και τα στοιχεία ποιότητας νερού για την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων σε λεκάνες απορροής. Αυτά τα μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σεναρίων βελτίωσης της ποιότητας των νερών.

Το μεγάλο στοίχημα της οδηγίας πλαίσιο είναι η διαχειριστική αρχή να πιστέψει στην ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Αυτό θα γίνει μόνο όταν αναπτυχθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της διαχειριστικής αρχής και των κοινωνικών εταίρων και οι αποφάσεις παίρνονται με διαφάνεια και στηρίζονται σε δεδομένα.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, επτά (ναι καλά διαβάσατε , επτά!!!) Υπουργεία (Εξωτερικών (!), Εθνικής Άμυνας (!) , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας(!)) πολυάριθμοι Δημόσιοι Οργανισμοί Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα μελετούν,αξιοποιούν, διαχειρίζονται τους υδατικούς πόρους με συντονιστικό θεσμικό πλαίσιο τον Ν. 1739/87 ο οποίος ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ακόμα στην πράξη.

Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου που καθορίζει την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Στα πλαίσια του 1739/87 καθορίστηκαν τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας (βλέπε την εικόνα) καθώς και οι βασικές αρχές προγραμματισμού, διαχείρισης, αξιοποίησης, χρήσης και προστασίας των υδατικών πόρων. Υποτίθεται ότι μετά συγκροτήθηκαν οι Περιφερειακές Επιτροπές Υδάτων ενώ στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ (πάλι υποτίθεται ότι) εκπονήθηκαν από το ΥΠ.ΑΝ. οι διαχειριστικές μελέτες των υδατικών
διαμερισμάτων και να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την λειτουργία των τμημάτων Υδατικών πόρων στις Περιφέρειες της χώρας. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Πως να μην φτάσουμε λοιπόν σε πόλεμο όταν δεν υλοποιούμε ούτε στοιχειωδώς το υπάρχον (ευρωπαϊκό και
ελληνικό) νομοθετικό πλαίσιο? Πως να μην τρέξει ο κάθε δήμαρχος να εξασφαλίσει νύχτα και με μαφιόζικους τρόπους το νερό για τους δημότες του ανοίγοντας μια γεώτρηση όπου τον βολεύει, πως να μην αντιδράσει
δυναμικά ο γειτονικός δήμος, όταν κανείς μα κανείς δεν προγραμματίζει ορθολογικά, κανείς δεν σκέφτεται πέρα από τη μύτη του, κανείς δεν σκέφτεται τι θα γίνει μεθαύριο και έχει στο νου του μόνο το σήμερα?

Και μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να υπάρχει ευθύνη επιστημονικών φορέων, αλλά - και εγώ σαν πολίτης αυτό θέλω να σημειώσω - υπάρχουν και σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Απο τη μια όλες οι
κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων που δεν μπόρεσαν (ή δεν θέλησαν?) να εφαρμόσουν το νομοθετικό πλαίσιο ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Απο την άλλη η τοπική αυτοδιοίκηση που εδώ και χρόνια λειτουργεί στο θέμα με γνώμονα τα τοπικιστικά συμφέροντα και την μικροπολιτική σκοπιμότητα. Και τέλος οι τοπικές κομματικές ηγεσίες που κάθε φορά συντάσσονται με το μικροπολιτικό τοπικό συμφέρον.


Είμαστε λοιπόν κοντά στο αδιέξοδο (στη γειτονιά μας σίγουρα, αλλά φαντάζομαι και σε άλλες περιοχές της χώρας το πρόβλημα είναι ανάλογο). Και μια και προχτές μιλούσαμε για "συμπεριφορές" πολιτικών , εγώ θα περίμενα από τους εκπροσώπους των προοδευτικών κομμάτων τοπικά , και αυτούς που σύντομα θα ζητήσουν την ψήφο μας, να πάρουν πρωτοβουλίες διαβούλευσης και ενημέρωσης και των πολιτών σε επίπεδο περιφέρειας και για ενιαία και προς όφελος όλων αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι να "αρματώνονται" και να "υπερασπίζονται" δήθεν το συμφέρον των ψηφοφόρων τους, μετρώντας κάθε σταγόνα νερού και μια ψήφο. Αυτή είναι ποιοτικά μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά.

Αλλά όπως μου είπε ένας φίλος το πρωί που συζητούσαμε το θέμα : " τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια. ποιος πολιτικός θα θυσιάσει προεκλογικά την βουλευτική του έδρα για το νερό? γιατί περί θυσίας θα πρόκειται ". Εγώ θα επιμείνω , κι αν
με διαβάζει κάποιος πολιτικός , ας πάρει την πρωτοβουλία.

Τι μένει ? Η αντίδραση των πολιτών μέσα από τις δικές τους συλλογικότητες. Ελπίζω τέτοια αντίδραση να υπάρξει άμεσα, γιατί αλλιώς μας βλέπω να χτυπάμε όλοι μας "νούμερα σκοπιάς" στις πηγές και τις γεωτρήσεις.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 61
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αργολίδα  - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό Empty H Κατάσταση των υδατικών πόρων στην Αργολίδα

Δημοσίευση  stefan 15/4/2008, 13:17

Πριν καλά καλά “στεγνώσει το μελάνι” του
προηγούμενου άρθρου μας με τις προτάσεις μας για το πρόβλημα του νερού
στην πόλη μας και στην περιοχή γενικότερα, οι ‘προύχοντες” έσπευσαν να
υιοθετήσουν (μερικοί “καλοντυμένοι” μάλιστα τις διαφήμισαν στα μέσα σαν
δικές τους, ενώ άλλοι έτρεχαν στα Δημοτικά διαμερίσματα τώρα να βρουν
παρανομες συνδέσεις) τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας.

Ο πανικός είναι τέτοιος που η δημοτική αρχή φέρεται
να αποφασίζει να ρίξει άμεσα νερό (μη πόσιμο) απο τον Ανάβαλλο στο
δίκτυο ύδρευσης της πόλης για να αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα. Για
το λόγο αυτό μάλιστα παρουσιάζει και μετρήσεις ποιότητας για νερό του
αναβάλου, που απέχουν πολύ απο τις μετρήσεις της Δ/νσης Εγγύων
Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επειδή το θέμα δεν είναι
απλό, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ζητήσαμε
απο τον υπεύθυνο Γεωπόνο της διεύθυνσης Εγγύων Βελτίωσεων κύριο Αν.
Ζυμή να μας ενημερώσει για το θέμα. Αυτός μας παραχώρησε και τον
ευχαριστούμε για αυτό , δύο εκθέσεις για την κατάσταση των υδάτινων
πόρων στην Αργολίδα το 2006 -2007
, στις οποίες , εκτός απο
το θέμα της ποιότητας του νερού του Αναβαλλου, φαίνονται ξεκάθαρα ποια
είναι η πραγματική κατάσταση , σημειώνονται οι παραλείψεις και οι
ανεπάρκειες , ενώ προτείνονται και λυσεις.

Δημοσιεύουμε παρακάτω τα δύο κείμενα

Ενημερωτικό σημείωμα προς ΝΑ Αργολίδας 15/2/07 : es15207.pdf

Ενημερωτικό σημείωμα προς ΝΑ Αργολίδας 23/7/07 : es23707.pdf

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 61
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Αργολίδα  - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό Empty Ναύπλιο : Για να μην πούμε το νερό νεράκι

Δημοσίευση  stefan 15/4/2008, 13:42

Δεν υπάρχει κανείς πια στην πόλη μας, κάτοικος ή επισκέπτης που να μην έχει αναρωτηθεί τι θα γίνει με το νερό. Είναι κατάλληλο το νερό που τρέχει στις βρύσες για να πίνουμε; Μπορούμε να μαγειρεύουμε; Οι συχνές διακοπές του νερού δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα της παροχής του νερού; Μέχρι που πρέπει να φθάσουμε για να ξεκινήσει μια οργανωμένη σταθερή καμπάνια με θέμα την οικονομία του νερού; Έχουμε σήμερα στις βρύσες μας και Ανάβαλο; Είναι ερωτήματα που όλοι τα έχουμε ακούσει αλλά κανείς μέχρι σήμερα πειστικά δεν έχει απαντήσει.

Το πρόβλημα του νερού για μας δεν είναι συγκυριακό. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ανάπτυξης. Είναι ένα από τα
αποτελέσματα του φαινόμενου του Θερμοκηπίου. Η πολιτική της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ακόμα βρίσκεται στα σκαριά και το νέο θεσμικό πλαίσιο ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί με πολιτική ευθύνη των Κυβερνώντων για να εξυπηρετούν μικρά τοπικά ψηφοθηρικά συμφέροντα.Αργολίδα  - Αρκαδία - Κορινθία : Πόλεμος για το νερό Trans

Τι έγινε μέχρι σήμερα

Όλες οι ενδείξεις τα τελευταία χρόνια έδειχναν τη σταδιακή πτώση της παροχής της Λέρνης, της Αμυμώνης και της πηγής Σολαρ οι πηγές που υδρεύεται το Ναύπλιο. Ο Δήμος του Άργους παίρνει μόνο από την Λέρνα. Αποτέλεσμα, στις αρχές του καλοκαιριού η Αμυμώνη και η Σολάρ στέρεψαν και έμεινε μόνο η Λέρνα με μικρή παροχή. Ακόμα και όταν η
παροχή ήταν στα όρια εμείς βλέπαμε εχθρούς της πόλης, τα βάζαμε με το Δήμο Λέρνας, θέλαμε να στείλουμε τον εισαγγελέα ή αυξάναμε την ιπποδύναμη των αντλιοστασίων για να τραβήξουμε το νερό που δεν υπήρχε.

Τα βήματα που προτείνουμε

1.Το πρώτο πράγμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει είναι το πρόβλημα του νερού να αντιμετωπιστεί σαν πρόβλημα του νομού και όχι σαν πρόβλημα κάθε Δήμου ξεχωριστά.

2. Όλοι συμφωνούν ότι μέχρι σήμερα η πιο αξιόπιστη πηγή για πόσιμο νερό είναι η πηγή της Λέρνας. Είναι σήμερα αναγκαίο και μάλιστα έχουμε αργήσει, να ανατεθεί από την ΤΕΔΚ μια μελέτη με θέμα την προστασία των πηγών και την διαχείριση του νερού από τους Δήμους. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν πάνω από 500 γεωτρήσεις που ουσιαστικά αντλούν νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα της Λέρνης, και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Να μπορεί κάποιος ακόμα και σήμερα να αδειοδοτηθεί για κατασκευή νέας γεώτρησης. Να μην υπάρχει για την περιοχή από την Λέρνα μέχρι το Κεφαλάρι πρόγραμμα απονιτροποίησης. (Σχετική πρόταση έχουμε καταθέσει ως παράταξη και στον Ενιαίο Σύνδεσμο όσο και στην ΤΕΔΚ)

3.Να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συστηματικές μετρήσεις για να διαπιστώνονται οι διαρροές των δικτύων.

4. Να υπάρχει σχεδιασμός και υλοποίηση έργου για χρήση Ανάβαλου άμεσα για τις ανάγκες των πάρκων και των χώρων πράσινου στα αστικά κέντρα.

5. Να υπάρχει έλεγχος και την χρήση του πόσιμου νερού σε αγροτικές καλλιέργειες κύρια σε περιοχές των Δημοτικών
Διαμερισμάτων των Δήμων με αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές.

6. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση και χρησιμοποιούμε κάθε ένδικο ή άλλο μέσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην υδρογεωλογική λεκάνη της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Ανάβαλος

Ίσως η μόνιμη λύση του προβλήματος του πόσιμου νερού να είναι ο Ανάβαλος. Πως όμως πρέπει να κινηθούμε; Είναι δυνατόν ο κάθε Δήμος που έχει ανάγκη, να υποβάλλει, αυθαίρετα και χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, πρόταση για χρήση με σχεδιασμό για δημοτικό διυλιστήριο; Η χρήση του χωρίς τις αναγκαίες μελέτες μήπως κάνει αναξιόπιστο και το νερό των πηγών της Λέρνας;

Πριν όμως αποφασίσουμε για διυλιστήριο ή σταθμό αφαλάτωσης μήπως πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα από πού προέρχεται στο νερό του Ανάβαλου η συγκέντρωση χλωριούχων και η μεγάλη αγωγιμότητα. Οφείλεται στην κακή μόνωση του φράγματος ή στην ποιότητα του νερού.

Μήπως η διαφορετική σύλληψη του νερού λύση το πρόβλημα;

Μήπως πρέπει να προηγηθεί το έργο της μόνωσης τους φράγματος για να έχουμε καλύτερη ποιότητα νερού και για τα πότισμα του κάμπου; Μήπως η κατασκευή ενός διυλιστηρίου ή σταθμού αφαλάτωσης σε επίπεδο Δήμου τινάξει το κόστος του νερού στον αέρα με συνέπεια σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ή μεγάλωμα των χρεών στην ΔΕΥΑΝ; Συνέπεια θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια για να καλύψουμε το κόστος του νερού. (σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η αφαλάτωση κοστίζει 2 ευρώ το κυβικό μέτρο) Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες η αφαλάτωσης με σημερινές τιμές έχει κόστος από 1.5 ευρώ /m3 έως 3.00 ευρώ /m3

Οι αναγκαίες ποσότητες για την υδροδότηση της Βορειοανατολικής Αργολίδας είναι περίπου 1.200 μ3 την ώρα. Ο σχεδιασμός μέχρι σήμερα είναι όλοι οι Δήμοι, Μιδέας Κουτσοποδίου Μυκηνών να υδροδοτηθούν από την Λέρνα. Μήπως σήμερα πρέπει να επανεξετάσουμε όλον τον σχεδιασμό;

Ουσιαστική λειτουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων

Είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ουσιαστικά σε επίπεδο νομού ένας φορέας. Φορέας επιστημονικά άρτιος που θα μπορεί να πιστοποιεί αξιόπιστα την ποιότητα του νερού.. Που θα κάνει πολική για το νερό όχι μικροπολιτική. Που θα βλέπει το πρόβλημα όχι κοντόφθαλμα. Που θα ενημερώνει έγκαιρα τους κάτοικους, τα νοσοκομεία τα σχολεία για το τι συμβαίνει, που θα έχει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Που θα αναλάβει να καταθέσει την πρόταση για την χρήση πόσιμου νερού σε επίπεδο νομού από τον Ανάβαλο.

Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού.

Προτείνουμε σε συνεργασία με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS να υλοποιηθεί πρόγραμμα με θέμα εξοικονόμηση νερού στο νομό Αργολίδας. Η χρηματοδότηση του έργου μπορεί να γίνει από το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης «Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Στα πλαίσια του προγράμματος μπορεί να γίνει συστηματική ενημέρωση ενημέρωση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους Δημότες της Αργολίδας, για τις δράσεις και τους στόχους του προγράμματος, καθώς και για τις πρακτικές εξοικονόμησης νερού και τους νέους τομείς στην απασχόληση που διανοίγονται μέσω της καλλιέργειας μιας «νέας φιλοσοφίας για το νερό».

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει σε σχολεία του νομού μας. Αντίστοιχο πρόγραμμα εφαρμόζεται στο δήμο της Ν. Σμύρνης

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ;

Ενώ οι πηγές «μίλαγαν από μόνες τους» ότι το νερό τελειώνει, κάποιο πίστευαν ότι παίζονται παιχνίδια από δημάρχους, και έβλεπαν παντού εχθρούς.

Μεγάλωσαν τα αντλιτικά μηχανήματα για να πάρουν νερό από εκεί που δεν υπήρχε.

Δεν έβαλαν έναν μετρητή στις αντλίες για να ξέρουν πόσο νερό παίρνουν από την πηγή και πόσο φθάνει στις δεξαμενές.

Δεν έκαναν την στοιχειώδη επαφή με όμορους Δήμους όταν ανακοινώνουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο να το πίνουμε να μην πανικοβάλλουμε όλο το νομό γιατί και ο δήμος Άργους για παράδειγμα παίρνει από την ίδια πηγή αλλά γίνεται διαφορετική διαχείριση. (νερό γεωτρήσεων μεγαλύτερες δεξαμενές κ.λπ)

Κάναμε (ΔΕΥΑΝ ) μια απόλυτα αναξιόπιστη καμπάνια για οικονομία στο νερό περισσότερο με πρωτοβουλία των εφημερίδων και των μέσων παρά με δική μας πολιτική απόφαση.

Αποφάσισε η Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου να προχωρήσει μόνη της σε πρόταση για χρήση του Ανάβαλου αφού επισκεύασε μ ένα σημαντικό ποσό των αγωγό που φέρνει νερό από τον Ανάβαλο μέχρι την περιοχή της πηγής Αμυμώνης. ΄

Μήπως το χειρότερο από όλα είναι με τις πράξεις μας κάνουμε αναξιόπιστο το νερό της πόλης μας;

Που πάει το νερό του Ναυπλίου;

Το 2006 το Ναύπλιο συνολικά κατανάλωσε σύμφωνα με τις ενδείξεις των ρολογιών 1.617.850 κυβικά. Μέσο όρο κατανάλωσης τον χρόνο 184 κυβικά ανά ώρα.

Τους μήνες της μεγάλης κατανάλωσης Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο περίπου κατανάλωσε 700.000 κυβικά νερού Δηλαδή κατά μέσο όρο 250 κυβικά την ώρα.

Φέτος αντλούσαμε πάνω από 400 κυβικά και μερικές φορές 600 κυβικά την ώρα. Η κατανάλωση δεν πρέπει να αυξήθηκε τόσο όσο να μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την διαφορά. Και το ερώτημα που μας γεννάται είναι.

Που πάει το νερό ρε παιδιά; Αν παίρνουμε 400 Κ.Μ από την πηγή και καταναλώνουμε σύμφωνα με τα ρολόγια κατά μέσο όρο 250 τότε τι κάνουμε;

(Για τη ιστορία οι καταναλώσεις για το2001 και 2002 καθώς και 2004 και το 2005 ήταν παραπλήσιες ... γιατί να διαφέρουν τόσο πολύ το 2007 ?)

Ας δούμε για μια φορά το πρόβλημα του νερού όχι ανταγωνιστικά με άλλους Δήμους, ας προγραμματίσουμε όλοι μαζί πως μπορούμε να επιβιώσουμε καλύτερα σ΄ αυτό το τόπο. Το πρόβλημα του νερού δεν είναι αντίθεση Πανναυπλιακού Παναργειακού, δεν είναι ποιος έχει το πάνω χέρι. Είναι θέμα σχεδιασμού και ενιαίας Νομαρχιακής αντιμετώπισης.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 61
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης