Ποσοστώσεις Γυναικών και 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Πήγαινε κάτω

Ποσοστώσεις Γυναικών και 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση  ZiouziosD Την / Το 22/2/2008, 20:24


Της Αναστασίας Δ. Σπανού


Το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών
είναι πολιτικό δικαίωμα και αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην
πολιτική και στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων
πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα των κομμάτων. Ορισμένα από αυτά έχουν δώσει δείγματα γραφής της διακηρυγμένης θέσης τους για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.
Έχει αποδειχθεί, ότι χωρίς την υιοθέτηση των λεγόμενων «θετικών μέτρων» δεν υπάρχει τρόπος αυτή η ανισορροπία να αντιμετωπισθεί σχετικά γρήγορα. Είμαι υπέρ των θετικών μέτρων, όπως οι ποσοστώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συμπεριλάβει στις καταστατικές ρυθμίσεις την αναλογική ποσόστωση. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού (Ισότητα των φύλων στην εκπροσώπηση) η ποσόστωση του 40% για κάθε φύλο εφαρμόζεται και για την εκλογή αντιπροσώπων σε κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση χωριστά).

Το ζητούμενο είναι να μπορεί η γυναίκα να συμμετέχει ισότιμα με τον άντρα στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αυτό, ούτε με νόμους, ούτε με ευχές, ούτε μόνο με ποσοστώσεις επιτυγχάνεται. Απαιτούνται και άλλα δεδομένα για να πιάσει τόπο το μέτρο αυτό. Είναι οι προϋποθέσεις για να αποφασίσει η γυναίκα να μπει στην πολιτική και κοινωνική δράση.

Η διεύρυνση της κοινωνικής αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος είναι ο στόχος. Η ανανέωση της πολιτικής ζωής περνάει μέσα από την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις διαδικασίες. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Έχει να κάνει με τον εμπλουτισμό της πολιτικής με αξίες του γυναικείου φύλου,
που κατά κανόνα παραλείπονται, αγνοούνται ή παραμερίζονται. Συνδέεται άμεσα με τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα του πολιτικού μας συστήματος.

Γι’ αυτό συντάσσομαι με αυτούς που λένε ναι στην ποσόστωση για το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο
.-

ZiouziosD

Αριθμός μηνυμάτων : 6
Registration date : 19/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ποσοστώσεις Γυναικών και 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση  myron Την / Το 26/2/2008, 22:16

Ναι στην ποσόστωση, αναμφίβολα ! Το ερώτημά μου είναι για πόσο καιρό ?
Το νόημα των ποσοστώσεων είναι να δώσουν την δυνατότητα στις κοινωνικές ομάδες που δεν εκπροσωπούνται να μπουν μέσα στο σύστημα και να το ''μπολιάσουν'' με τις δικές τους αξίες, την δικιά τους οπτική, και σε τελική ανάλυση και με την δικιά τους ξεχωριστή αισθητική. Κατά πόσο όμως έχει επιτευχθεί αυτό στο κόμμα μας ? Πως μπορούμε να μετρήσουμε την πρόοδο που κάναμε τα τελευταία χρόνια? γιατί αναμφίβολα κάναμε κάποια πρόοδο. Η ανάλυση πάντως των προχθεσινών αποτελεσμάτων για την εκλογή συνέδρων θα έπρεπε να μας προβληματίσει… μήπως πρέπει να συνδυάσουμε την ποσόστωση και με κάποια άλλα μέτρα? π.χ. σεμινάρια, ή κάποια εξειδικευμένη καμπάνια?
avatar
myron

Αριθμός μηνυμάτων : 9
Ηλικία : 34
Location : Xanthi
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://notebook84.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης