ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

Δημοσίευση  petman 5/2/2008, 23:40

"ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών με δομή λήψης, εφαρμογής και αξιολόγησης αποφάσεων. Οργάνωση ενεργών πολιτών με ακτιβιστική δράση (Ι)".

Σύντροφοι, είναι φυσικό μετά από σημαντικές εκλογικές όλα τα κόμματα να αναζητούν τον βηματισμό τους και να επιδιώκουν να αλλάξουν την λειτουργία τους, αλλά κυρίως την εικόνα τους.

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε έγκαιρα. Δεν αντέδρασε στο ζοφερό κλίμα σκανδαλολογίας και λάσπης που ετοίμαζε από το 2000 η δεξιά. Δεν αντέδρασε στην συνολική σπίλωση του κομματικού μας χώρου που ήταν η καθημερινή «πολιτική» πρόταση της δεξιάς. Αναλώθηκε με την διαχείριση της προοπτικής της χώρας, αλλά δυστυχώς και με την εσωτερική νομή εξουσίας.

Έτσι άφησε τη Νέα Δημοκρατία να «ηθικολογεί» προτείνοντας μια άσκηση εξουσίας σχεδόν «θεόσταλτη» και «άγια», να σπιλώνει χωρίς να αποδεικνύει, να λοιδορεί χωρίς να προβάλει μια νέα προοπτική για τη χώρα, να αναδεικνύει κάθε στραβοπάτημα σε κεντρικό θέμα.

Δυστυχώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν απάντησε στο συντηρητικό κατασκεύασμα της «καθημερινότητας» και δεν αντέταξε μια σοβαρή πολιτική διερεύνησης κάθε καταγγελίας, και ενημέρωσης των πολιτών, έστω και της πιο αστείας.
Αυτό απαξίωσε τα στελέχη μας, το κόμμα μας, τις ιδέες μας. Δυστυχώς το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της αξιοπιστίας μας, της «εντιμότητας» μας και της προοπτικής την οποία οραματιζόμαστε.

Όλα τα παραπάνω είναι η ουσία. Η οργάνωση του κόμματος είναι το μέσο. Τα στελέχη μας οφείλουν να γίνουν η εγγύηση.

Εδώ και μερικά χρόνια το ΠΑΣΟΚ αμφιταλαντεύεται για το μοντέλο κόμματος. Ανοιχτό ή κλειστό; Οργανωτικά συμπαγές και κάθετο ή οριζόντιο και δικτυακό; Κόμμα με θεσμικούς ρόλους και αξιωματούχους ή κόμμα κοινωνίας σε καθεστώς αυτοοργάνωσης; Κόμμα συμμετοχής και διαβούλευσης ή εκλογικός μηχανισμός;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ισορροπήσει δυστυχώς σε «δυο βάρκες». Οφείλει να είναι κόμμα που να παράγει πολιτική, να εφαρμόζει πολιτική, αλλά και να κρίνει, να αμφισβητεί και να αναμορφώνει την πολιτική του. Οφείλει να αναδεικνύει-προτείνει-εκλέγει στελέχη, αλλά και ταυτόχρονα να τα κρίνει, να τα αντικαθιστά ακόμα και να τα αμφισβητεί.

Από τη μια οφείλει να εκφράζει δυναμικές ομάδες πολιτών που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να πάρουν πρωτοβουλίες, να αμφισβητήσουν εξουσίες, κατεστημένα και συμφέροντα. Οφείλει να ελέγχει κομματικούς-αιρετούς άρχοντες και στελέχη. Να αναδεικνύει νέες πολιτικές ακόμα και αν δεν είναι ώριμες στην ευρύτερη κοινωνία.

Από την άλλη οφείλει να υλοποιεί την πολιτική που επαγγέλλεται και να διαμορφώνει τις συνθήκες να μπορεί αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί παρά τις αντιξοότητες και τις τακτικές των «αντιπάλων». Να διατάσσει οργανωμένες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και να «κερδίζει» εκλογές.
Τέλος, οφείλει να έχει μηχανισμούς ελέγχου, διασφάλισης των διαδικασιών, αξιολόγησης και ελεύθερης έκφρασης των απόψεων των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς οφείλει να έχει μια δομή που θα διαμορφώνει τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις του Κινήματος. Να αναδεικνύει τα στελέχη που θα την υλοποιούν. Να αξιολογεί την πορεία υλοποίησης και την αποτελεσματικότητα. Να πρωτοπορεί, να καινοτομεί, να είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και στην δημιουργικότητα των πολιτών, να αφουγκράζεται τα κοινωνικά κινήματα, ακόμα και αν ασκεί την εξουσία την οποία αυτά κρίνουν-επικρίνουν.

Βάση λοιπόν της κομματικής λειτουργίας οφείλει να είναι η οργάνωση δημοτικού διαμερίσματος. Βασικός της σκοπός οφείλει να είναι η επίσημη έκφραση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ προς την τοπική κοινωνία, αλλά και η αυθεντική μεταφορά προς τα κομματικά όργανα των ανησυχιών, της κριτικής, των ιδεών και των προτάσεων των πολιτών.

Η οργάνωση σε επίπεδο Δήμου –με όποιον τρόπο και αν συγκροτείται η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια- οφείλει να είναι ο χώρος για την έκφραση της αναπτυξιακής στρατηγικής για τα ζητήματα του Δήμου και η επίσημη έκφραση των προτάσεων της τοπικής οργάνωσης για την καθημερινότητα των πολιτών.
Σε αυτό το επίπεδο επιβάλλεται να δομούνται, να διαδίδονται και να αναδεικνύονται οι αυτοδιοικητικές πολιτικές (αναπτυξιακές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές). Σε αυτό το επίπεδο οφείλουν να κρίνονται οι δημοτικοί άρχοντες και τα δημοτικά ψηφοδέλτια σε πρώτο βαθμό.

Τέλος σε αυτό το επίπεδο επιβάλλεται να δομείται και ο λεγόμενος κομματικός μηχανισμός. Δηλαδή η δημοτική οργάνωση με τις οργανώσεις δημοτικών διαμερισμάτων πρέπει να είναι ο βραχίονας δημόσιας παρέμβασης και κινητοποίησης του κόμματος.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή οφείλει να αποκτήσει έναν ουσιαστικό καθοδηγητικό πολιτικό ρόλο. Οφείλει να είναι όργανο συντονισμού τόσο των διαδικασιών διαβούλευσης, όσο και των δράσεων σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να δρα τόσο όταν το κόμμα λαμβάνει συνολικές πρωτοβουλίες, αλλά και αυτόνομα με βάση την επικαιρότητα διεθνή, εθνική και τοπική.

Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να έχει και την ευθύνη εποπτείας και διασφάλισης της εφαρμογής του Καταστατικού τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό. Η κρίση-αξιολόγηση για την εφαρμογή κανονισμών-αποφάσεων πρέπει να γίνεται στο εγγύτερο δυνατό επίπεδο πολιτικής και οργανωτικής ευθύνης.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση όλων των Δημοτικών Οργάνων, των κοινωνικών φορέων που μετέχει το ΠΑΣΟΚ με αιρετούς εκπροσώπους και των κοινωνικών δικτύων και δικτύων προβληματισμού, πρέπει να ασχολείται με τον τοπικό αναπτυξιακό και πολιτικό προγραμματισμό. Δηλαδή για τα πολιτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Νομό και που η εξειδίκευση τους είναι κρίσιμη για την εικόνα του Κινήματος και την αποτελεσματικότητα της λειτουργία του.
Σε αυτό εντάσσεται και η αξιολόγηση των νομαρχιακών ψηφοδελτίων και της πολιτικής που ασκούν.

Η Περιφερειακή Επιτροπή είναι όργανο που απαξιώθηκε την περίοδο που πέρασε, αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και συνήθως ήταν όργανο-μεσάζων μεταξύ κεντρικού κόμματος και νομού.
Στη φάση που βρισκόμαστε η Π.Ε. οφείλει να παίξει ένα καινοτόμο ρόλο. Αντί να είναι όργανο διαβούλευσης, εφαρμογής πολιτικών, λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων, αξιολόγησης, κλπ μπορεί να γίνει το όργανο συντονισμού των δικτυακών-κοινωνικών δράσεων του Κινήματος.

Τα περισσότερα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους είναι ομοειδή. Π.χ. ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την ακρίβεια, την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, την παιδεία, την υγεία, κλπ έχουν εμβέλεια που ξεπερνάει τα όρια δήμων και νομών. Ένα καλό επίπεδο που διασφαλίζει οργανωτική επάρκεια, εμπειρία, αποκεντρωμένη δράση, συντονισμό και επαρκές πλήθος στελεχών, είναι το επίπεδο της Περιφέρειας.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την αναπτυξιακή λογική και την λογική αποκέντρωσης που υπήρχε στην δημιουργία αυτού του οργάνου, με την λογική της έκφρασης και του συντονισμού των επιμέρους δικτύων (ακόμα και των επαγγελματικών) και την λογική της άσκησης αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση (Περιφερειακή Διοίκηση) σε επίπεδο περιφέρειας μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό παρεμβατικό όργανο.

Το όργανο αυτό μπορεί να συντονίζει σε συνεννόηση με το Ε.Σ. τα αναγνωρισμένα δίκτυα δήμων ή ΟΧΔ με συγκροτημένο πολιτικά, αλλά και οργανωτικά τρόπο. Στην ουσία δηλαδή προτείνω δυο δομές:

Μια τρι-επίπεδη δομή (Δήμος-Δ.Δ., Νομαρχιακή Επιτροπή, Ε.Σ.) που θα έχει την λογική του συγκροτημένου μηχανισμού παραγωγής-προώθησης πολιτικής και επιλογής-αξιολόγησης προσώπων και

Μια τρι-επίπεδη δομή (Δήμος-Δ.Δ.- Περιφερειακή Επιτροπή – Ε.Σ.-Τομείς πολιτικής/δίκτυα) που θα είναι το οξυγόνο δράσης, ο μοχλός ακτιβισμού και η γραμμή αναγέννησης των πολιτικών μας και της επαφής του κόμματος με τα κοινωνικά κινήματα και τους «μη ενταγμένους» ενεργούς πολίτες.

Σε αυτόν (τον 2ο) οργανωτικό βραχίονα εκτιμώ ότι πρέπει να εντάσσεται η νεολαία του Κινήματος, καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.
Η δομή τους οφείλει να είναι συνεκτική, δηλαδή ανά επιχείρηση ή πτυχίο ή κλάδο επαγγέλματος και όχι στη βάση των επιμέρους (δεκάδων) συνδικάτων που λειτουργούν σε κάθε επιχείρηση (ΔΕΚΟ).

Συνεχίζεται…

petman

Αριθμός μηνυμάτων : 20
Ηλικία : 49
Location : Iraklio - Crete
Registration date : 26/01/2008

http://www.mgpetrakis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty Απ: ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

Δημοσίευση  stefan 6/2/2008, 11:13

Η παραπάνω ανάλυση - πρόταση (που εν πολλοίς στηρίζεται και στις προτεινόμενες στην εισήγηση Μαριλίζας καταστατικές αλλαγές) θα μπορούσε να είναι θεωρητικά μια αποτελεσματική λειτουργική δομή του κόμματος. Είναι όμως για μένα λάθος να ξεκινάμε την επανίδρυση, ή καλύτερα επαναθεμελίωση ενός κόμματος απο την οργανωτική δομή, χωρίς πρώτα να συμφωνήσουμε στην βασική αρχή που και απο ποιούς πρέπει να παράγεται η πολιτική.

Δεν θα το απαντήσω αυτό σε αυτό το ποστ, γιατί το συζητάμεσε άλλες ενότητες. Θέλω όμως να βάλω κάποιους προβληματισμούς.

1. Είναι προφανές και συμφωνούμε όλοι μας ότι η Δημοτική Οργάνωση , έτσι όπως θεσμοθετήθηκε στο προηγούμενο συνέδριο, δεν λειτούργησε στην πράξη σχεδόν καθόλου. Επομένως η επιστροφή στη γειτονιά, το δημοτικό διαμέρισμα και το χωριό είναι επιτακτική. Πολύ περισσότερο αν προχωρήσουμε (και στο ΠΑΣΟΚ το προτείνουμε στο πρόγραμμα μας) στον Καποδίστρια ΙΙ και στην ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνση των Δήμων.

2. Η Νομαρχιακή επιτροπή μπορεί να παίξει το ρόλο συντονιστικού οργάνου ανα Νομό. Όμως εδώ οφείλουμε να πούμε πως μέχρι σήμερα (και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια , αλλά σίγουρα περισσότερο αυτά) η συντονιστική επιτροπή του Νομού υπήρξε το βασικό εμπόδιο στην παραγωγή πολιτικής τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και σε επίπεδο Δήμου. Και αυτό γιατί οι Νομαρχιακές ελέγχθηκαν απο τους βουλευτές (εκεί είναι το επίπεδο που μπορούν να ελέγξουν) και μετατράπηκαν - πλην εξαιρέσεων όπου υπήρξε αντίθεση, με το ίδιο όμως αποτέλεσμα - σε γραφεία διεκπεραίωσης των "δραστηριοτήτων" του βουλευτή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εκλογή ΜΟΝΟ του συντονιστή και του αναπληρωτή του , πράγμα που οδήγησε σε "φαινομενική παντοδυναμία" του συντονιστή σε επίπεδο Νομού, σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της επιτροπής που ήταν οι Γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων.
3 . Η παραπάνω "λειτουργία" των Νομαρχιακών Επιτροπών ήταν και η βασική αιτία υποβάθμισης του ρόλου των Περιφερειακών Επιτροπών. Ουσιαστικά , με απλά λόγια, τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον από το 2000) το σημείο αναφοράς της κομματικής δραστηριότητας σε όλη τη δομή του κόμματος περιφερειακά έγιναν τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών (που συχνά ταυτίζονταν με τις νομαρχιακές επιτροπές).
4. Το προτεινόμενο οργανωτικό σχήμα δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα περισσότερο στην ανασυγκρότηση του κόμματος αν δεν συνδυαστεί με διαφορετική φιλοσοφία ως προς την συμμετοχή του μέλους και του φίλου. Και εδώ δύο πράγματα έρχονται να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το πρώτο είναι η δημιουργία (αλλά και η στήριξη υπαρχόντων) αυτο-οργανωνόμενων και αυτοριθμιζόμενων θεματικών δικτύων πολιτών (μελών και φίλων). Αυτά τα δίκτυα, η καλύτερα οι "ομάδες έργου" θα πρέπει να επιδιωχτεί να φτιαχτούν bottom - up και όχι να έρθουν καπέλο απο τα πάνω, διότι έτσι έρχονται σε αντιθεση με τις βασικές αρχές της Κοινωνίας των Πολιτών, μια και αυτην θέλουμε να στηρίξουμε κι ενισχύσουμε πολιτικά. Αν δεν θέλουμε (και δικαιολογημένα) να κατηγορηθούμε για καπέλωμα, πρέπει να αφήσουμε και να στηρίξουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες.
5. Το δεύτερο σημαντικό πράγμα ΑΛΛΑΓΗΣ στη φιλοσοφία λειτουργίας του κόμματος είναι η υιοθέτηση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Και εδώ πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μιλάμε για μια αξιολόγηση σε ένα πυραμιδικό σύστημα-κόμμα όπου τα ανώτερα όργανα αξιολογούν τα κατώτερα, αλλά για το δικαίωμα του μέλους να αξιολογεί τα πάντα και τους πάντες σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Φυσικά εδώ, για να μην καταλήξουμε σε μια διαδικασία χειροκροτητών ή επικριτών χωρίς ουσία πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο και διαδικασία αξιολόγησης που θα εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των αξιολογούμενων. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει βασικά να γίνεται πάνω σε συμφωνημένους στόχους, αξιακές συμπεριφορές και κύρια στην ανταπόκριση εκ μέρους των στελεχών στις προσδοκίες των μελών και φίλων του κινήματος.

Οι παραπάνω προβληματισμοί δεν αποτελούν άρνηση στις προεινόμενες καταστατικές αλλαγές. Όμως θεωρώ δεδομένο ότι χωρίς απαντήσεις και λύσεις σε αυτά τα θέματα, όσο κι αν τελειοποιήσουμε την κομματική δομή, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 61
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty Και τώρα τι γίνεται;

Δημοσίευση  Gretsi 10/6/2008, 14:15

Πέρασα κάμποσος καιρός από το συνέδριο γίνανε και οι εκλογές ΝΕ και ΤΟ, αλλά:
Ενώ στο συνέδριο δημιουργήθηκε κάποιος -έστω και μουδιασμένος- ενθουσιασμός, δεν φαίνεται να διατηρείται [και δεν αναφέρομαι -μόνο- στα γκάλοπ.
Ενώ το εκλογικό σύστημα πριμοδοτούσε την ανανέωση, έχω την εντύπωση ότι τα ίδια πρόσωπα ξαναπήραν τους βασικούς ρόλους.
Ενώ υπήρξαν αφορμές (ασφαλιστικό, σκάνδαλα) ο μηχανισμός έπαθε ... αφλογιστία!

Δεν πήρα το λόγο για να γκρινιάξω.
Θεωρώ την Τ.Ο. μικρογραφία του 'όλου' κόμματος.
Μικροί ηγετίσκοι, ψιλοδιαπλεκόμενοι, γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα εμπνεύσουνε ποτέ το καινούριο.
Αν ακόμη χειρότερα και στην τοπική αυτοδιοίκηση [για την οποία θα γράψω χωριστά αφού θεωρώ ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ κρίσιμη καμπή] λειτουργούν οι ίδιοι μηχανισμοί συνδιαλαγής και μετριοκρατίας γιατί να πιστέψει ο κόσμος σ' εμάς; Ψάχνουμε για τρελλούς;

Gretsi

Αριθμός μηνυμάτων : 50
Registration date : 23/01/2008

http://jgretsi.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty Απ: ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

Δημοσίευση  geKollias 13/6/2008, 14:35

Επανήλθα πάλι για λίγο (η διαφωνία μου με το forum για όσους δεν θυμούνται είναι ότι κουράστηκα να "κάνω διάλογο" χωρίς πράξη) για να σχολιάσω την κίνηση Παπανδρέου σε σχέση με τον Κ. Σημίτη.
Κατ΄ αρχήν θεωρώ ιδιαίτερα θετική την κίνηση και όσον αφορά το πρόσωπο και όσον αφορά την χρονική στιγμή.
Πίστευα και πιστεύω ότι σε ένα συντεταγμένο κόμμα υπάρχει η ελευθερία σχολιασμού, κριτικής ή διατύπωσης αντιθέτων απόψεων ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αποπροσανατολίζει την κοινωνία σχετικά με την σαφήνεια των θέσεων του Κόμματος. ΚΑΝΕΝΑΣ και πόσο μάλλον ένας πρώην ηγέτης του.
Είμαι βέβαιος όμως, ότι αν η κίνηση αυτή μείνει χωρίς συνέχεια μάλλον αρνητικά αποτελέσματα θα έχει παρά θετικά. Κι αυτό γιατί αν δεν ενταχθεί σε μία διαδικασία "ομογενοποίησης" του Κινήματος, θα εκληφθεί ως "ξεκαθάρισμα λογαριασμών".
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Άμεση διαγραφή όποιων - συμπαραστεκόμενοι δήθεν στον Κ. Σημίτη - αμφισβητήσουν δημόσια την κίνηση Παπανδρέου.
Εξέταση από την ΕΚΑΠ -ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΑΛΉΨΕΙΣ- όλων των καταγγελιών σε σχέση με τις εκλογές των ενδιαμέσων οργάνων κι ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ όσων εμπλέκονται σε λαθροχειρίες.
Διαρκές ανοιχτό μέτωπο με τις αντιλήψεις που θέλουν το ΠΑΣΟΚ κόμμα μηχανισμών.

geKollias

Αριθμός μηνυμάτων : 36
Ηλικία : 64
Registration date : 18/01/2008

http://neopasok.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty Απ: ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

Δημοσίευση  Agapi 14/6/2008, 20:08

Με χειροκροτήματα τον υποδέχτηκαν οι σεισμόπληκτοι





ΝΟΜΟΙ ΑΧΑΪΑΣ - ΗΛΕΙΑΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ





Μεσούσης της νέας κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ταξίδεψε
χθες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Οπου βρέθηκε,
δέχθηκε επευφημίες, χειροκροτήματα, χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά από ανθρώπους
που ξεκάθαρα του έδειχναν την αγάπη τους ή και τη νοσταλγία τους για τον Ανδρέα
Παπανδρέου.





Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν φτωχοί και τσακισμένοι από το
χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως εκείνος που συνάντησε στη Βάλμη της ορεινής Ηλείας
- ένα από τα χωριά που ισοπέδωσε ο πρόσφατος σεισμός. Ηταν η καταστροφή που
αποτέλειωσε τη Βάλμη. Γιατί οι τριγύρω μαυρισμένες ράχες από τις περσινές
δασοπυρκαγιές μαρτυρούσαν ξεκάθαρα τα αμέσως προηγούμενα δεινά που την είχαν
βρει.





Και αυτόν τον κυριολεκτικά γονατισμένο τόπο επέλεξε ο κ.
Παπανδρέου για να διατυπώσει την πλέον αιχμηρή δημόσια δήλωση της χθεσινής του
περιοδείας: «Μοναδικός στόχος -είπε- και μοναδική έγνοια δική μου και ολόκληρης
της παράταξής μου είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από το άθλιο κατεστημένο των
οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, που έχει προστάτη τον Κ. Καραμανλή και
την κυβέρνηση της Ν.Δ.». Τα είπε αυτά αντί απάντησης στις επίμονες ερωτήσεις
των συνοδευόντων δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα του Κ. Σημίτη.





Δίπλα του τον καμάρωνε και συγκατένευε σιωπηλά στα λεγόμενά
του ο 88χρονος λιπόσαρκος παπα-Νικόλας Μπαλκάμος. Ο παπάς της Βάλμης. Λίγο πριν
ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σταθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, έφτασε στο σημείο
σχεδόν να δακρύσει από τις έντονες εκδηλώσεις λατρείας κάποιων μελών του
ποιμνίου του παπά. Οπως ένας μεσόκοπος ξωμάχος, που, με δάκρυα να κυλούν στο
ρυτιδωμένο πρόσωπό του, φώναζε του Γιώργου: «Το σπίτι μου έπεσε, μα δεν με
νοιάζει. Με νοιάζει που σκάλιζα τα συντρίμμια με τα χέρια, για να βρω μια
φωτογραφία μου που είχα με τον πατέρα σου, πριν χρόνια, και δεν τη βρήκα. Πάω
να πεθάνω από τον καημό μου...».





«Διώξ' τους όλους» sunny





Από το πρωί στην Πάτρα και καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
επισκεπτόταν το άρτι εκκενωθέν, ως επικίνδυνο, νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»,
άνθρωποι έσπευδαν, όχι μόνο για να τον χαιρετήσουν, αλλά και να του πουν: «Να
πάρεις και άλλα κεφάλια, πρόεδρε. Οπως έκανε ο πατέρας σου!...». Το ίδιο, λίγο
αργότερα στην Κάτω Αχαγιά. Κάποια χέρια χτύπησαν το καπό του αυτοκινήτου του
και κάποιες φωνές μέσα από τον κόσμο της αγοράς ακούστηκαν: «Διώξ' τους όλους
τους Σημιτικούς!...».





Ενα άλλο χωριό άσχημα χτυπημένο από τον σεισμό ήταν το Νησί
στο νομό Ηλείας. Γυναίκες μαυροντυμένες, που για μέρες διανυκτερεύουν στην
ύπαιθρο, περίμεναν κάτω από το λιοπύρι του μεσημεριού να δουν τον «πρόεδρο, τον
κυρ Γιώργη». Το θέμα που κυριαρχούσε στις συζητήσεις τους, πάντως, ήταν οι
αποζημιώσεις, για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.





- «Αν δεν μας δώσουν, πάνε οι ψήφοι...», έλεγε μια μεσόκοπη
γυναίκα...








ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
- 14/06/2008
Agapi
Agapi

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Location : Λέσβος
Registration date : 05/02/2008

http://agapiaxies.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Empty Απ: ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι).

Δημοσίευση  Gretsi 17/6/2008, 15:39

Στον «αέρα» η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). PrintButton ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). EmailButton
11/06/2008 (11:01:27)
ΠΑΣΟΚ: Κόμμα αρχών - Οργάνωση ενεργών πολιτών (Ι). Pasok Σε εκκρεμότητα παραμένει το αποτέλεσμα των πρόσφατων επεισοδιακών εκλογών για την ανάδειξη νέων προεδρείων και μελών της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη αρνήθηκε να το πιστοποιήσει, τινάζοντας στον «αέρα» το ήδη φορτισμένο κλίμα. Κανένα σχόλιο από τον γραμματέα της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναμένει τις «κατευθύνσεις» της ΕΠΑΚ.
Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίασή της που έγινε στις 9 Ιουνίου, υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Ανωμερίτη, πιστοποίησε όλα τα εκλογικά αποτελέσματα των τοπικών οργανώσεων των περιφερειών Α΄ και Β΄ Αθήνας, που προέκυψαν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2008, εκτός της Τοπικής Οργάνωσης Αμαρουσίου για όλα τα όργανα (Ν.Ε., Π.Ε. και Τ.Ο.) και της Τ.Ο. Δάφνης (για τη θέση του Γραμματέα και Σ.Ε. της Τ.Ο.).
Σύμφωνα με την απόφαση της 88ης συνεδρίασης της ΕΚΑΠ, από έλεγχο των πρωτογενών στοιχείων των Τοπικών Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Α΄ και Β΄ Πειραιά) προκύπτει ότι: 306 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ διπλοψήφισαν, ενώ 2.842 ενεγράφησαν με νέα αίτησή τους σε τοπικές οργανώσεις ενώ ήταν ήδη γραμμένα σε άλλη Τοπική.

Σε όσους διπλοψήφισαν η ΕΚΑΠ θα επιβάλλει ποινή οριστικής απώλειας της κομματικής τους ιδιότητας, μέσω των προβλεπομένων από τον κανονισμό της διαδικασιών. Επίσης, σε όσους ψήφισαν σε άλλη τοπική, ενώ ήταν ήδη γραμμένοι σε άλλες οργανώσεις, «με προφανή σκοπό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων», η ΕΚΑΠ ακυρώνει τη νέα τους εγγραφή και θα επιβάλλει ποινή μερικής στέρησης της κομματικής τους ιδιότητας.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης; Αμαρουσίου Φώτη Μαλακό, ο οποίος όμως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, καθώς η Τ.Ο. Αμαρουσίου περιμένει νεώτερη απόφαση της ΕΚΑΠ για το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 88 πρακτικό της ΕΚΑΠ, «η Επιτροπή συνεχίζει να εξετάζει το σύνολο των καταγγελιών, οι οποίες απεστάλησαν προς αυτήν και θα συζητήσει τα πορίσματά επ' αυτών σε επόμενη συνεδρίασή της.
Είναι αυτονόητο ότι όλες οι πιστοποιημένες οργανώσεις μπορούν να προχωρούν στη συγκρότησή τους».
Άγγελος Πολύδωρος

Σημ.: Η Αμαρυσία είναι τοπική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας στην περιοχή.
Μολονότι εγώ ψήφισα στην Πεύκη, όπου δεν φτάσανε τα πράγματα ως εκεί, διερωτώμαι τι ακριβώς ώθησε τα πράγματα ως εκεί. Ποιό είναι το διακύβευμα; Τι μοιράζουνε, για να το πω ποιό απλά, ώστε κάποιοι να μη θέλουν να το μοιραστούν με κάποιους άλλους...

Gretsi

Αριθμός μηνυμάτων : 50
Registration date : 23/01/2008

http://jgretsi.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης