ΓΙΝΕ ΕΣΥ Η ΑΛΛΑΓΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η πρόσβαση στην πληροφόρηση

Πήγαινε κάτω

Η πρόσβαση στην πληροφόρηση Empty Η πρόσβαση στην πληροφόρηση

Δημοσίευση  Επισκέπτ 27/1/2008, 12:25

Το ερώτημα είναι αν μας έχει γίνει πεποίθηση ότι η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν την προωθητική δύναμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Υπάρχει βεβαίως ένα θέμα υποδομών οι οποίες σαφώς υστερούν. Η τεχνολογία πέρα των υποδομών αυτών και μεγάλη σημασία για την ποιότητα της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει έχοντας γεννήσει τη δημοκρατία, να έρθει και να προσφέρει με το δικό της παράδειγμα, πως θα ανανεώσουμε, θα αναβαθμίσουμε, θα ενδυναμώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, στην ηλεκτρονική αυτή εποχή, αξιοποιώντας τον κυβερνοχώρο. Έτσι, η κοινωνία των πολιτών, ο πολίτης, θα πρέπει να υποβοηθηθεί ώστε να αξιοποιήσει και αυτή την τεχνολογία. Θεωρούμε ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες της σφαίρες ζωής. Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία ελέγχοντας ο πολίτης τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και νομής της εξουσίας, η συμμετοχή στην ανάπτυξη του πολίτη της ανθρώπινης δημιουργικότητας, στην ανθρώπινη ολοκλήρωση, με περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και γνώση, ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, ίσες ευκαιρίες στην πολιτιστική συμμετοχή, συμμετοχή στην οικονομική ζωή και ανάπτυξη στην απασχόληση, μεγαλύτερη διαφάνεια στη σχέση ιδιωτών με το δημόσιο, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμών δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας, συμμετοχή στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στην παιδεία. Όλα αυτά θα ενισχυθούν μέσα απΆ την ηλεκτρονική δημοκρατία.

Έχουμε όλες τις δυνατότητες στα χέρια μας. Δεν αποτελεί ένα ρομαντικό όραμα. Μέσα στα επόμενα μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία των χωρών που οικοδομούν την ανάπτυξη, την ευημερία για όλους τους πολίτες πάνω στη γνώση, την καινοτομία και την τεχνολογία. Να ενισχύουμε τους ρυθμούς ανταγωνιστικότητας άρα και σε μία οικονομία, και μία κοινωνία της αλληλεγγύης. Μπορούμε να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα μπορεί και να πρωτοπορήσει ξαναφέρνοντας την ιδέα της Δημοκρατίας σε μία σύγχρονη εποχή, αναβαπτίζοντας, αναγεννώντας αυτή την ιδέα, κάνοντας την Δημοκρατία μας μία ηλεκτρονική Δημοκρατία που θα φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο.

Μια τέτοια προοπτική προωθεί την ηλεκτρονική δημοκρατία σε δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες πορείες. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία απΆ τη μία πλευρά, αλλά και την ηλεκτρονική συμμετοχή απΆ την άλλη. Γίνονται οι τεχνολογίες σημαντικό εργαλείο που προωθούν ακριβώς τη συμμετοχική δημοκρατία. Είναι ο διάλογος της κοινωνίας των πολιτών. Έτσι, σΆ αυτά τα πλαίσια εμείς μΆ αυτό το παράδειγμα δείχνουμε πόσο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε περαιτέρω διάλογο πολιτισμών, αλλά και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορα ουσιαστικά θέματα. Έτσι, θα ενισχύσουμε την άνθηση του φαινομένου του ψηφιακού εθελοντισμού ή και ακτιβισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να αποκλείει τους πολλούς και να περιορίζεται στους ισχυρούς, δηλαδή σΆ αυτούς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κλειστών κυκλωμάτων, συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, είτε σε ένα e-forum. ΜΆ αυτό το μέτρο συμβάλουμε στον πολιτικό διάλογο με συνέπεια και ευθύνη, στη σύνθεση και στη διαμόρφωση ευρύτερης συναίνεσης. Παράλληλα μπορούμε να δημιουργήσουμε την online αξιολόγηση, δηλαδή αντιπροσωπευτικών ομάδων εστίασης, online για διαφορετικές θεματικές. Θα μπορούν να αξιολογούν πολίτες στις πολιτικές που προωθούνται σε κάθε τομέα, έξω απΆ το πλαίσιο της γνωστής κομματικής αντιπαράθεσης. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τον έλεγχο της συζήτησης, θα βάζουν δηλαδή την ημερήσια διάταξη, θα λειτουργούν ως ανεπίσημες ομάδες κοινοβουλευτικού ελέγχου απΆ τον πολίτη. Το μέτρο αυτό αντιμετωπίζει τους πολίτες ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αμεροληψίες. Πέρα από την κοινωνία των πολιτών, ή ακριβώς για την κοινωνία των πολιτών, χρειάζεται η δημοκρατία την ουσιαστικότερη εκπαίδευση, πληροφόρηση, γνώση για τον πολίτη. Ένας ενεργός πολίτης για να μπορεί συνειδητά, ουσιαστικά και σωστά να παίρνει αποφάσεις, χρειάζεται την ουσιαστική πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη συνεχή εκπαίδευση.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης