Λέμε όχι στο «ρατσισμό από τη κούνια»

Πήγαινε κάτω

Λέμε όχι στο «ρατσισμό από τη κούνια»

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 27/1/2008, 10:35

Ο κάθε σοσιαλιστής και δημοκράτης πιστεύει στην αξία του ανθρώπου, στον σεβασμό στον συνάνθρωπό του, στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων, στον εσωτερικό πλούτο του κάθε ανθρώπου, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δώσει στην κοινωνία του, όταν έχει ευκαιρίες και δυνατότητες, όταν μπορεί να συμβάλει εκεί όπου ζει. Ότι μπορεί να κερδίσει, να αναπτυχθεί, να μάθει, να εξελιχθεί, εάν του δοθούν αυτές οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες. Δεν είναι μια υποχρέωση μας ως πολίτες και κοινωνία, να μην δεχόμαστε τον έκδηλο γραφειοκρατικό και φοβικό ρατσισμό απέναντι στα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, είναι απλά αλληλεγγύη και σεβασμός της ανθρώπινης υπόστασης. Είναι η απάντηση μας στις μίζερες αντιλήψεις για το διαφορετικό, είναι η προάσπιση του ήθους και της ανθρωπιάς, είναι η κληρονομιά μας πολύ πιο πέρα από την έννοια της φιλοξενίας.

Η αλληλοκατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η ειλικρινής επικοινωνία αποτελούν τα θεμελιώδη συστατικά του υποστρώματος στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται και να αναπτύσσονται οι κοινές αξίες του πολιτισμού μας. Και ο σεβασμός κάθε ανθρώπινης ζωής είναι η βασικότερη από τις κοινές μας αξίες. Ο σεβασμός της ανθρώπινης υπόστασης, ο σεβασμός στην ίση πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα που εδράζουν στη κοινωνία μας. Αυτή τη πρόσβαση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την αρνηθούμε. Η Πολιτεία οφείλει να δράσει και να δράσει κατά τα κοινώς και πρωτίστως ανθρωπίνως εφικτά και αποδεκτά και όχι να κωφεύει και να εμπλέκεται σε ατέρμονες και στείρες γραφειοκρατικές μανούβρες και παρακωλύσεις.

Τα χρόνια περνάνε και τα παιδιά που αποτελούν τη δεύτερη γενιά μεταναστών/τριών είναι πια αναπόσπαστο τμήμα των ανθρώπων που κατοικούν σΆ αυτόν τον τόπο. Πολλά γεννήθηκαν στην Ελλάδα, άλλα ήρθαν πολύ μικρά. Όλα φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και μιλούν τα ελληνικά ως πρώτη τους γλώσσα. Όμως, το ελληνικό κράτος αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα. Σε όσα παιδιά γεννιούνται εδώ, αρνείται ακόμα και το πιο στοιχειώδες, το απλό πιστοποιητικό γέννησης! Οι συνέπειες είναι δραματικές: Αφού δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια, δεν μπορούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό ότι γεννήθηκαν σΆ αυτή τη χώρα. Έτσι είναι μετέωρα, χωρίς χαρτιά και χωρίς διαβατήριο, αφού μετά τα 18 τους χρόνια πρέπει ξαφνικά να αποδείξουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα! Δηλαδή, καταδικασμένα στην καθημερινή ανασφάλεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό!

Νέοι και νέες που ζουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν σε χώρες που ποτέ δεν γνώρισαν και που συχνά δεν μιλούν τη γλώσσα τους. Αυτή η απάνθρωπη κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Αρχίζοντας από το πιστοποιητικό γέννησης.

Η κατάσταση είναι άσχημη και δυστυχώς απεικονίζει μια αντίληψη φοβική, συντηρητική και ουσιαστικά ενός παράλογου απανθρωπισμού. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν δίνουν πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών. Σε όλο το πλανήτη και σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να αρνείται αυτό το ευνόητο στοιχειώδες δικαίωμα. Έτσι η Ελλάδα αποτελεί θλιβερή παγκόσμια εξαίρεση. Αυτή η άρνηση έχει καταστροφικές συνέπειες: σήμερα στην Ελλάδα τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς είναι απάτριδες και αναγκάζονται να ζούνε στο κοινωνικό αποκλεισμό.
Να πούμε όχι σε αυτό τον έκδηλο ρατσισμό. Καμπάνια «όχι στο ρατσισμό από τη κούνια» --> http://www.kounia.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λέμε όχι στο «ρατσισμό από τη κούνια»

Δημοσίευση  Orestis Την / Το 4/2/2008, 22:11

Η χώρα μας πραγματικά κρατά ένα παγκόσμιο ρεκόρ "πρωτοτυπιών". Ένα από αυτά είναι όντως οι νόμοι που διέπουν την ελληνική ιθαγένεια.

Εκτός του γεγονότος ότι η Ελληνική υποικοότητα δεν αποποιείται(!!!) με αποτέλεσμα πολίτες με 2 υποικοότητες να έχουν προβλήματα, όταν γεννηθεί κάποιος στην Ελλάδα ΔΕΝ θεωρείται Έλληνας πολίτης. Ενώ αντίθετα ισχύει το εξωφρενικό, άτομα που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν την έχουν επισκεφθεί ποτέ, δεν τους ενδιαφέρει, αλλά ένας από τους δύο γονείς τους έχει ελληνική υποικοότητα, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ και χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, θεωρείται ότι έχουν ελληνική ιθαγένεια!

Αυτό είναι τρομερή αδικία. Φανταστείτε ένα παιδί, πχ από τη Συρία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, μιλάει μόνο Ελληνικά, δεν έχει πάει ποτέ στη Συρία και δεν ξέρει κανέναν εκεί, να φτάνει 18 χρονών και να μαθαίνει ότι ξαφνικά δε θεωρείται Έλληνας και πρέπει να απελαθεί στη Συρία εκτός και αν βρει ένσημα για να αποδείξει ότι εργάζεται!!!

Orestis

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Registration date : 04/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λέμε όχι στο «ρατσισμό από τη κούνια»

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 5/2/2008, 16:50

Έχουμε την δύναμη να ξεφύγουμε από τον φόβο μπροστά στην διαφορετικότητα του άλλου. Έχουμε την δύναμη να δούμε αυτόν τον πλουραλισμό των πολιτισμών στην χώρα μας ως πηγή έμπνευσης, δημιουργικότητας, καινοτομίας και συλλογικής μας δύναμης μπροστά στα σύγχρονα φαινόμενα; Έχουμε την δύναμη – η κοινή μας ιστορία να μην μας κρατά δέσμιους σε ανταγωνισμούς του παρελθόντος αλλά να μας απελευθερώνει – διδάσκοντάς μας για το πως καλύτερα θα συνεργαστούμε στο μέλλον. Έτσι πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ολόθερμα κάθε αντιρατσιστική προσπάθεια και κάθε κίνηση εύλογης αλληλεγγύης προς τους μετανάστες.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι σε ένα απλό αίτημα: «Την ώρα που εμείς, οι μετανάστριες/ες στερούμεθα από πολλά απλά και αυτονόητα δικαιώματα και αγωνιζόμαστε εναντίον όλων των διακρίσεων που πλήττουν τις ζωές μας, υποχρεωνόμαστε να αναδείξουμε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι διακρίσεις εναντίον των παιδιών που γεννάμε σΆ αυτή τη χώρα, που τα ίδια δεν είναι μετανάστες ή μετανάστριες, αφού βλέπουν για πρώτη φορά το φως στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία ζούμε και η χώρα στην οποία τα παιδιά μας γεννιούνται, δε μας δίνει πιστοποιητικό γέννησης παρά μόνο ένα χαρτί νοσοκομείου που επιτρέπει την εγγραφή του νεογέννητου στο ληξιαρχείο. Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση δικαιώματος εγγραφής στα δημοτολόγια όσων παιδιών γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και την τροποποίηση του νόμου 3284/2004 «Νέος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας», ώστε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος ανεξάρτητα από το εάν οι γονείς τους έχουν την ελληνική υπηκοότητα.»

Σε τελική ανάλυση έχουμε ανθρωπιά;;;

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λέμε όχι στο «ρατσισμό από τη κούνια»

Δημοσίευση  stefan Την / Το 5/2/2008, 18:59

"Πατρίδα είναι οι έντονες όμορφες μνήμες της παιδικής μας ηλικίας.

Μπορεί εμένα η πατρίδα μου να είναι η Αλβανία, αλλά για τα παιδιά μας που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν εδώ στην Ελλάδα, πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. "

Να μην ξεχάσουν οι επόμενες γενιές αυτά τα παιδιά, όπως ξεχάσαμε και όλοι εμείς οι πρόσφυγες τρίτης γενιάς από την Μικρή Ασία και επιτρέπουμε να έχουμε ένα κράτος τόσο κοινωνικά ανάλγητο και οπισθοδρομικό που δυσκολεύεται να δεχτεί ως Έλληνα πολίτη όποιον πολίτη έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο, όποιον μετανάστη νιώθει Έλληνας και πατρίδα του την Ελλάδα και αντίθετα τους προκαλεί τόσα και τόσα προβλήματα και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους σε αυτό τον τόπο που επέλεξαν για να ζήσουν...

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 55
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης