Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Πήγαινε κάτω

Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 27/1/2008, 10:34

Ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα όπου οι μετανάστες αποτελούν οργανικό στοιχείο της κοινωνίας μας, συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της χώρας μας. Το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της πόλης, του χωριού, της γειτονιάς, είναι συνυφασμένο με το πώς θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο μετανάστευση. Η αυριανή κοινωνία που δημιουργούμε θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το πώς θα εντάξουμε ή όχι το μετανάστη στην ίδια μας την κοινωνία.. Οπωσδήποτε, αυτή η νέα πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει και ένα φόβο και μια ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες. Αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, έχει τεράστια σημασία για το αν πραγματικά θα απαντήσουμε στην ανασφάλεια αυτή με αποτελεσματικό τρόπο, ή θα την εντείνουμε δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και για τον ίδιο το μετανάστη.

Δεν μπορεί η όποια πολιτική να αντιμετωπίζει το μετανάστη ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Οι μετανάστες αποτελούν, πια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδος. Και όσο τους θεωρούμε δεύτερης κατηγορίας, τόσο εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα που μπορεί να έρθει. Όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να βαθαίνει η ανασφάλεια, να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της κοινωνίας μας, και να πιέσουμε, να ωθήσουμε τις νέες γενιές των μεταναστών σε μια περιθωριοποίηση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας.

Οι φοβίες αυτές και οι μύθοι αυτοί είναι οι εξής:
- Πρώτα απ' όλα, ότι οι μετανάστες ήρθαν για προσωρινή διαμονή και γρήγορα θα φύγουν. Δεν είναι αλήθεια. Ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι παροδικό. Θα σταματήσει κάποια στιγμή, και ότι μπορούμε να το σταματήσουμε. Και αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα εγκληματικότητας στη χώρα μας. Δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές. Επίσης δεν είναι αλήθεια.
- Ότι οι μετανάστες απειλούν την ταυτότητά μας και την εθνική μας συνοχή. Επίσης αυτό δεν έχει βάση. Ότι οι μετανάστες δεν μπορούν να αποκτήσουν ελληνική συνείδηση, να υπηρετήσουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους, να αναλάβουν και αυτοί τις υποχρεώσεις ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες αποτελούν ένα βάρος για τη χώρα μας, για την Ελλάδα. Δεν είναι αλήθεια. Όπως και το ότι οι μετανάστες μπορεί να είναι πηγή τρομοκρατίας, ανασφάλειας και ανωμαλίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο, ότι ο μετανάστης δίνει και μια υπεραξία στην κοινωνία μας, γίνεται γέφυρα με άλλες πατρίδες, μεταρρυθμιστής της προηγούμενης πατρίδας του, και φορέας του πολιτισμού. Σε αυτή την περίπτωση, του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας. Κάθε άλλο παρά η φοβία απώλειας την δική μας ταυτότητας, να αλλοιωθεί η ελληνική ταυτότητα. Είναι το αντίστροφο, παρέχεται η δυνατότητα εμπλουτισμού των δικών μας παραδόσεων, και να μεταλαμπάδευσης σε άλλους πολιτισμούς της δική μας γλώσσας και την παράδοσης μας μέσω των μεταναστών. Και μια γνώση για τα δικά μας παιδιά πολλών διαφορετικών πολιτισμών, θα τους δώσει δύναμη, δυνατότητες, παιδεία, γνώση, η οποία θα είναι απαραίτητη για την ζωή τους, απαραίτητη όχι μόνο για την επαγγελματική τους ζωή, αλλά για την δική τους συμμετοχή σ' αυτή την παγκόσμια κοινωνία.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Orestis Την / Το 4/2/2008, 22:26

Είναι ακόμα φρέκο το φαινόμενο της μετανάστευσης στη σύγχρονη Ελλάδα (της υποδοχής μεταναστών τουλάχιστον) και ακόμα δεν έχει τελειώσει η όσμωση. Γι' αυτό φαινόμενα ρατσισμού είναι αναμενόμενα στην αρχή, όχι όμως και αποδεκτά. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.

Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας νομίζει ότι είναι απυθείας απόγονος του Περικλή και του Μ. Αλέξανδρου και δεν καταλαβαίνει ότι αν γνώριζε καλύτερα την ιστορία του ίσως να είχε άλλη αντιμετώπιση απέναντι στους μετανάστες. Αντίθετα αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε σε εμάς τους Έλληνες μια ποικιλία φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών, από ξανθούς/ές με γαλανά μάτια μέχρι μελαμψούς/ές.

Άρα είναι οφθαλμοφανές πως και στο παρελθόν οι Έλληνες υπέστησαν πλήθος προσμύξεων με μετανάστες, κατακτητές και κατεκτημένους. Είναι ανόητο λοιπόν να φοβόμαστε κάποιο είδος αλοίωσης ( ; ) καθώς καθαρή φυλή δεν υπάρχει σε αυτό τον πλανήτη. Αντίθετα πρέπει να μάθουμε από αυτό. Προφανώς πλήθη ανθρώπων έχουν ελληνοποιηθεί στο παρελθόν και εντάχθηκαν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Έτσι μπορούμε να εντάξουμε και τους μετανάστες τώρα στην ελληνική κοινωνία. Με παιδεία και υπομονή. Να τους δεχτούμε στα σχολεία μας, στις παρέες μας, στις οργανώσεις και στις δραστηριότητές μας. Να τους διδάξουμε το ελληνικό πνεύμα (όχι ότι εμείς το ξέρουμε, αλλά τέλος πάντων) και την ελληνική κουλτούρα. Τότε είναι βέβαιο ότι θα την αγαπήσουν και θα την σεβαστούν και θα την προωθήσουν και οι ίδιοι. Το έχει αποδείξει η ιστορία στο παρελθόν.

Αντιθέτως αν απομονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όπως έκαναν άλλες χώρες, αν τους χλεβάσουμε, αν τους περιθωριοποιήσουμε, αν τους χρησιμοποιήσουμε στις δουλειές μας και μετά τους πετάξουμε στην άκρη, ανασφάλιστους, κτλ τότε φυσικό είναι ότι θα μας μισήσουν και εμάς και αυτή τη χώρα, φυσικό είναι να νιώθουν πάντα ξένοι και να μη σέβονται οτιδήποτε ελληνικό.

Αν μη τι άλλο, ας θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια που ήμασταν στη θέση τους και ξεκινούσαμε μετανάστες για την Αμερική, τη Γερμανία και την Αυστραλία, τι τραβήξαμε και πως μας αντιμετώπισαν οι κοινωνίες αυτές.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την στις 8/2/2008, 18:30, 1 φορά

Orestis

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Registration date : 04/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 5/2/2008, 10:34

Το πιο συγκλονιστικό, φίλε Orestis, το είχε γράψει σε άρθρο της η Έβι Κάγια (με τίτλο «Τα σύνορα του ουρανού» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»), Αλβανίδα δημοσιογράφος, ποιήτρια και φιλόλογος, που είχε επιλεγεί, νομίζω το 2007, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον δημοσιογραφικό διαγωνισμό «Για τη διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων»: «To σκληρότερο πράγμα για ένα μετανάστη είναι να τον καθηλώσεις αιωνίως στη θέση του ξένου…»

Είναι γεγονός ότι με νομοθετήματα δεν καλλιεργείται μια παιδεία αποδοχής του διαφορετικού και μάλιστα του μετανάστη. Χρειάζεται να αναδείξουμε τις αξίες, της πραγματικής ισότητας, της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συνοχής, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Επενδύοντας η Πολιτεία στον πολίτη, τον μετανάστη πολίτη και ο πολίτης στον συμπολίτη. Δημιουργώντας αρχικά ένα πλαίσιο όπου θα κατοχυρώνει σαφώς καλύτερες συνθήκες συσχέτισης μετανάστη με το ελληνικό κράτος και βέβαια εκβαθύνοντας στην νοοτροπία του Έλληνα, δημιουργώντας ρίξεις, τονίζοντας την αξία της διαφορετικότητας, μεταβάλλοντας την αγκυλωμένη νοοτροπία, παρεμβαίνοντας εκπαιδευτικά στις συνειδήσεις των ατόμων, σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, ώστε να νοιώσει συν υπεύθυνος, συμμέτοχος, στην διαμόρφωση της καθημερινότητας μας, των συνθηκών λειτουργίας της κοινωνίας μας, αναπτύσσοντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας πολυπολιτισμικής ελληνικής κοινωνίας.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  ellie Την / Το 20/2/2008, 12:47

Ένα cd του ΙΣΤΑΜΕ, πριν 7-8 χρόνια είχε τίτλο (πολύ εύστοχο κατά τη γνώμη μου), τον εξής :

Το παρελθόν μας είναι το μέλλον τους"

Νόμίζω τα λέει όλα

ellie

Αριθμός μηνυμάτων : 13
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ellietz.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 20/2/2008, 14:06

Ο κάθε πολίτης πιστεύει στην αξία του ανθρώπου, στον σεβασμό στον συνάνθρωπό του, στα ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων, στον εσωτερικό πλούτο του κάθε ανθρώπου, ότι ο
κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δώσει στην κοινωνία του, όταν έχει ευκαιρίες και δυνατότητες, όταν μπορεί να συμβάλει εκεί όπου ζει. Ότι μπορεί να κερδίσει, να αναπτυχθεί, να μάθει, να εξελιχθεί, εάν του δοθούν αυτές οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες. Η άποψη ότι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα, διαμορφώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής.

Η κοινωνία μας οφείλει ανοικτή να αγκαλιάζει όλα τα ρεύματα, ιδεολογίες, αντιλήψεις τηρώντας ορισμένες βασικές αρχές, της φιλειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Αυτές είναι οι αρχές στις οποίες πιστεύουμε και όμως δεν μας προφυλάσσουν από πράξεις που τις καταλύουν. Μονομερείς και συλλογικές πράξεις αντιδικίας και βίας βρίσκουν χώρο δράσης στο μέτρο που η τήρηση αυτών των αξιών εκλαμβάνεται ως μια μορφή ανεκτικότητας, η οποία με τη σειρά της προσλαμβάνεται ως αδυναμία. Όμως ανεκτικότητα σημαίνει αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό, δεν είναι ένα ρευστό όριο που κανείς μπορεί να υπερβεί, στη βάση μιας συγκυρίας, εφήμερης ή μη. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός του ανθρώπου, ενώνουν και βοηθούν την αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ξεπερνούν αισθήματα που διχάζουν, δαμάζουν τις έριδες και χαλυβδώνουν τη κοινωνία.

Δυστυχώς το πρόβλημα εντείνεται σε ότι αφορά τους πρόσφυγες
. Μεμονωμένα, αλλά και συλλογικά, ακραία φαινόμενα καταδεικνύουν μια αποχή από τη συνειδητοποίηση ότι οι βασικές αρχές τις οποίες πρεσβεύουμε τις τηρούμε. Η ατομική και συλλογική μας δράση οφείλει να μας οδηγεί στην αποδοχή των κοινών αξιών βάση των οποίων συνυπάρχουμε, όχι να μας στερεί από αυτές. Καθημερινά άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την κοινότητά τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο, άλλοι φεύγουν επειδή τους εξανάγκασαν η κοινωνική ή η οικονομική τους κατάσταση. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα που είναι κοινό σε όλους τους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο, στους μετανάστες και σε αυτούς που εκτοπίζονται στο εσωτερικό της χώρας τους είναι το δικαίωμα στην ελευθερία από διακρίσεις και σε τελική ανάλυση κάτι που το θεωρούμε δεδομένο, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Οφείλουμε να τους σεβαστούμε, δεν είναι μια υποχρέωση, είναι μια συνειδητή επιλογή, μια ελάχιστη πράξη ανθρωπιάς, δεν είναι ένα φευγαλέο κοίταγμα, είναι ο κορμός της υπόστασης μας. Όσο σεβόμαστε τον εαυτό μας και την υπόσταση μας, το ίδιο έχουμε να εκφέρουμε για τον άλλο, τον διπλανό, τον λίγο πιο πέρα από εμάς. Μπορεί να είναι διαφορετικός, αναφαίρετο δικαίωμα του που λαμπρύνει την ποικιλομορφία της ύπαρξης μας και είναι σε μεγάλη ανάγκη, είναι σε μια θέση που δεν θα θέλαμε να βρεθούμε ποτέ.

Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει την ευθύνη να
διασφαλίζει την προστασία των ατόμων που βρίσκονται στον χώρο δικαιοδοσίας της από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την think different στις 20/2/2008, 14:09, 1 φορά

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Agapi Την / Το 8/4/2008, 23:27

08/04/08 20:43

«Στη μαύρη λίστα

Νέα επίπληξη της Ελλάδας από την Κομισιόν για θέματα ασύλου σε μετανάστεςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών στη χώρα μας και να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο ορισμένες διατάξεις του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», σχετικά με τις αιτήσεις για άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ.Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Φρίζο Ρόσκαμ Αμπινγκ κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για καθυστέρηση χορήγησης ασύλου σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα, καθώς και για τις συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στη χώρα μας, υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτό εκκρεμεί διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία σχετίζεται με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα υποδοχής και εξέτασης των αιτούντων άσυλο και σημείωσε ότι για το σκοπό αυτό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων έχει χορηγήσει την τελευταία επταετία στην Ελλάδα, οικονομική βοήθεια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2008 πρόκειται να χορηγηθεί βοήθεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
avatar
Agapi

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Location : Λέσβος
Registration date : 05/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://agapiaxies.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Orestis Την / Το 16/4/2008, 14:53

Παρόλ'αυτά η Ελλάδα πριν απο κανα δυο βδομάδες έκανε το πρώτο βήμα που αναστάτωσε όλη την Ευρώπη (ενώ στη χώρα μας φυσικά πέρασε στο ντούκου) και έδωσε για πρώτη φορά άσυλο σε έναν ομοφυλόφιλο Ιρανό που αν είχε απελαθεί στο Ιράν θα τον σκότωναν (μόνο και μόνο γιατί η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Ιράν και τιμωρείται με θάνατο).

Orestis

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Registration date : 04/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  Agapi Την / Το 17/4/2008, 04:25

European Council declarations Article 19.Protection in the event of removal, expulsion or extradition2. No one may be removed, expelled or extradited to a State where there is a serious risk that he or she would be subjected to the death penalty, torture or other inhuman or degrading treatment or punishment
avatar
Agapi

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Location : Λέσβος
Registration date : 05/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://agapiaxies.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ας σεβαστούμε τους μετανάστες!

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 17/4/2008, 22:10

Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας αυτό:


Στο πλαίσιο του έργου
«ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:
ΕΞΥΠΝΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
& ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ»
της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL,
η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ»
σας προσκαλεί στις
στρογγυλές τράπεζες που διοργανώνει, με θέματα:
α. Η γυναίκα μετανάστρια ως επιχειρηματίας - Προβληματική και δυσκολίες του εγχειρήματος.
Συντονιστής Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Υπεύθυνος επικοινωνίας Ευρωπαϊκής Προοπτικής
β. Ανάπτυξη νέων εφαρμογών εργασίας, τηλεργασία: έξυπνη προσαρμογή
ή κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων.
Συντονιστής Ανδρέας Τσονίδης, Ψυχολόγος με ειδικές γνώσεις σε θέματα κλινικής ψυχολογίας
Οι στρογγυλές τράπεζες θα πραγματοποιηθούν
στο
Ιωνικό κέντρο (αίθουσα Αέρηδες),
Λυσίου 11, Πλάκα στις
21 Απριλίου 2008
και ώρα 9:15 - 11:15 και 11:45 -13:45 αντίστοιχα."


Οστις βούλεται ας έλθει να μετάσχει ...

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης