ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Πήγαινε κάτω

ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δημοσίευση  LAMPROS Την / Το 25/1/2008, 04:48

Ο απλός πολίτης,ο αγωνιστής να εκφράζεται σε κάθε νομοσχέδιο,σε κάθε ψήφισμα στην Βουλή.Είμαστε η παράταξη της κεντροαριστεράς και οφείλουμε να μην ξεχνάμε τον απλό πολίτη.Να σκεφτόμαστε στην πράξη καθε αποτέλεσμα και όχι απλά σε θεωρητικές μελέτες.'Ολοι μαζί,εμείς οι απλοί πολίτες, θα κάνουμε ανατροπή όλων των κατεστημένων για την δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας.Πρέπει η έκφραση του απλού πολίτη ν'αποτελεί το βασικό στοιχείο της αλλαγής για να δημιουργήσουμε ΞΑΝΑ το ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΣΟΚ που θ'ΑΛΛΑΞΕΙ την ΕΛΛΑΔΑ.

LAMPROS

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ηλικία : 33
Location : KΑΝΔΗΛΑ ΑΛΥΖΙΑΣ(ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
Registration date : 25/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 25/1/2008, 18:32

Φίλε Λάμπρο,
πολύ σωστό. Μπορείς να το αναπτύξεις λίγο; Πως μπορεί να εκφράζεται ο απλός πολίτης και ο κάθε πολίτης σε κάθε νομοσχέδιο; Η φράση σου αυτή αγγίζει τον πυρήνα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας. Πιστεύεις ότι δεν μας αντιπροσωπεύουν επάξια οι βουλευτές μας; Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 26/1/2008, 12:17

Δεν θα μπω σε ανάλυση της δημοκρατίας, παρότι ο πειρασμός είναι μεγάλος.
Θα λειτουργήσω διαφορετικά : αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 Σ) ορίζει πως όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό.
Κατά συνέπεια η έκφραση του λαοόυ (μην πω και η άσκηση της σχετικής νομοθετικής εξουσίας) είναι θεμελιώδες συστατικό του πολιτεύματος.
Οι νόμοι εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού λαού.
Η διάσταση υφίσταται στην ουσία, συμβαίνει πράγματι αυτό;
Αυτονόητη η απάντηση που προκάλεσε και τον αρθρογράφο να γράψει ...
Το δει γενέσθαι πάλι αυτονόητο.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω μιά διάσταση που προκύπτει από τα ίδια τα γραφόμενα, αλλά και τα κείμενα του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ομιλεί, να δρα και να ενεργεί ως ο λαός, ως η κοινωνία, σε πρώτο πρόσωπο.

Οσο για το ερώτημα Κρόγια θα θέσω την απάντηση σε άλλη διάσταση: η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι κατ' επίφαση δημοκρατία.
Δεν είναι εννοιολογικά δημοκρατία αλλά αριστοκρατικό, ολιγαρχικό πολίτευμα.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Έχουμε Δημοκρατία;

Δημοσίευση  petman Την / Το 31/1/2008, 02:39

Είναι προφανές ότι η έννοια έχει χάσει την διάσταση και το περιεχόμενο που είχε παλιά, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και πριν 20-30 χρόνια. Πριν μερικά χρόνια η "δημοκρατία" τέλειωνε στην έννοια της δημοκρατικής διαδικασίας για την επιλογή Κυβέρνησης. Ο πολίτης αισθανόταν ότι ψηφίζοντας ένα κόμμα εκπλήρωνε το δικαίωμα-καθήκον του και εξέφραζε την γνώμη του.

Φυσικά αυτό είχε βάση γιατί οι πολίτες μετείχαν ενεργά στα κόμματα, γιατί οι ιδεολογίες ήταν ξεκάθαρες και κυρίαρχες και γιατί τα πρόσωπα βρίσκονταν σε δεύτερο πρόσωπο, αν δεν είχαν ηγετικές ικανότητες και απλά υπηρετούσαν την ιδεολογία και το κόμμα.

Τώρα αυτό έχει καταρρεύσει οι πολίτες έχουν εκχωρήσει στα κόμματα εν λευκώ την άσκηση πολιτικής και εξουσίας. Τα κόμματα δεν έχουν τους ίδιους 'ιδεολογικούς' δεσμούς και έχουν αφήσει εν λευκώ την άσκηση εξουσίας στους αξιωματούχους. Αυτοί με την σειρά τους όταν δεν τους ασκείται πίεση ή όταν το ζήτημα είναι τεχνοκρατικό-πολύπλοκο έχουν αφήσει σε συμβούλους, μελετητές και εταιρίες την άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Επιπρόσθετα οι διακρατικές συμβάσεις, οι αποφάσεις των υπερεθνικών οργανισμών και η δύναμη της τηλεόρασης-εικόνας έχουν εξαφανίσει τελικά τη δυνατότητα στον πολίτη να ασκήσει πολιτική και να ελέγξει την εξουσία. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται από τον καταναλωτικό τρόπο ζωής μας, αλλά και από την οικονομική δυσπραγία που τελικά μας αφήνει ελάχιστον ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούμε πραγματικά και ουσιαστικά με τα κοινά.

Συνεπώς η πραγματική δημοκρατία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σοβαρές αλλαγές στο σύστημα μας. Βασικό εργαλείο είναι η αποκέντρωση. Η πολιτεία οφείλει να θέσει κάποιους σταθερούς νόμους κανόνες και στην συνέχεια να εκχωρήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την λήψη, την υλοποίηση και τον αρχικό έλεγχο των αποφάσεων.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και της διοίκησης, ώστε τα ζητήματα να γίνονται κατανοητά και να φτάνουν πιο άμεσα και απλοποιημένα στον πολίτη.

Η τρίτη αλλαγή είναι η παιδεία και η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία. Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω γίνουν αν η μεγάλη μάζα των πολιτών δεν έχει ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο και την δυνατότητα να μαθαίνει για να μην γίνεται έρμαιο του "φόβου" ή επιτήδειων, τότε οι θεσμικές αλλαγές δεν θα βοηθήσουν πολύ.

Το τελευταίο βήμα είναι οι διαδικασίες διαβούλευσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μια τέτοια μορφή σε ότι αφορά την επεξεργασία των Νόμων στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Ανάλογη οφείλει να είναι η διαδικασία και στα αυτοδιοικητικά όργανα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία.
Κρίσιμος παράγοντας σε όλα τα παραπάνω είναι η λειτουργία με μορφή "κοινότητας" και η ενδυνάμωση της "κοινωνικής οικονομίας", ζητήματα άγνωστα στην Ελλάδα.

Το 2006, λίγο πριν τις εκλογές για τους ΟΤΑ το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης για την εσωτερική λειτουργία των Δήμων και την οργάνωσης της λήψης αποφάσεων και της διαπαραταξιακής συνεργασίας-λειτουργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται και άλλα...

Φυσικά το ερώτημα σήμερα -εσωκομματικά- είναι: Πόσοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ έχουν εφαρμόσει έστω και άτυπα αυτές τις προτάσεις; Πόσοι έχουν καθιερώσει μια τέτοια λειτουργία διαβούλευσης με την δημοτική τους ομάδα και την τοπική δημοτική οργάνωση του κόμματος;

petman

Αριθμός μηνυμάτων : 20
Ηλικία : 44
Location : Iraklio - Crete
Registration date : 26/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.mgpetrakis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 12/2/2008, 09:39

Μία είναι η λύση, ένας είναι ο σκοπός για την σύγχρονη αριστερά: Πραγματική, άμεση Δημοκρατία.
Είναι το κλειδί για την ισότητα και τον σοσιαλισμό.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Δημοσίευση  LAMPROS Την / Το 18/2/2008, 19:15

ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ...Η λύση για τα μεγάλα θέματα και τις μεγάλες αλλαγές(Παιδεία,ασφαλιστικό,υγεία).

LAMPROS

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Ηλικία : 33
Location : KΑΝΔΗΛΑ ΑΛΥΖΙΑΣ(ΑΙΤ/ΝΙΑΣ)
Registration date : 25/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης