ΤΑ "ΘΕΛΩ" ΤΟΥ ΕΣΥ...

Πήγαινε κάτω

ΤΑ "ΘΕΛΩ" ΤΟΥ ΕΣΥ...

Δημοσίευση  G.Kouris Την / Το 21/1/2008, 22:50

Η Υγεία ανήκει σε όλους... Ξεκινώντας απο αυτή τη παραδοχή και έχοντας επίγνωση της σοσιαλιστικής μας ταυτότητας που είναι συνωνυμη του κοινωνικού κράτους, θα έλεγα πως τα "ΘΕΛΩ" μας, πρέπει να θέτουν ως κυρίαρχο στόχο για το "αύριο" του ΕΣΥ, τη μετεξέλιξη του σε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την υγεία όλων των πολιτών, θα κατοχυρώνει το αίσθημα ασφάλειας και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες για ένα για καθολικά αποδεκτό επίπεδο παρεχόμενης φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Αυτό το ΕΣΥ, το ΕΣΥ του 2012 ή του 2020, δεν έχει (και δεν πρέπει να έχει) καμία σχέση με το ΕΣΥ του χθές με το ΕΣΥ του 1981 ή με αυτό του 1993. Άλλες ανάγκες, άλλες προσδοκίες, άλλες συνθήκες...

Τα προβλημάτα όμως παραμένουν διαχρονικά τα ίδια...Η πολύπλοκη δομή του συστήματος με τη μη αποκεντρωμένη λειτουργία και την έντονα συγκεντρωτική διοίκηση, η αδυναμία δημιουργίας ενός συστήματος με βάση τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανάπτυξη πολυτομεακών πολιτικών για τη δημόσια υγεία και τη πρόληψη, ο έντονος ιατροκεντρικός προσανατολισμός του συστήματος, με το πληθωρισμό των ιατρών, τις σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και την άνιση κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, η απουσία μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αξιόπιστων χρηματοδοτικών μηχανισμών, η ύπαρξη μεγάλης παραοικονομίας και υψηλών ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, η ύπαρξη μεγάλων ανισοτήτων τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανεξέλεγκτη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας -ο οποίος τα τελευταία χρόνια δρα άναρχα και επεκτατικά - εις βάρος του δημόσιου τομέα υγείας, αποτελούν τα "ασθενή" σημεία του συστήματος.

Το ερωτήμα είναι επομένως, τι ΕΣΥ, θέλουμε;

Απάντηση:

- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που να απαντά και θα δίνει λύση στα παραπανω "παθογόνα" επίκτητα χαρακτηριστικά του συστήματος.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που να θέτει στο επίκεντρο της λειτουργίας του τη ΠΦΥ και θα ενδυναμώνει τη Πρόληψη, τη Προαγωγή Υγείας και τη Δημόσια Υγεία.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που να επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, καλύπτοντας τις 25.000 περίπου κενές θέσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, προγραμματίζοντας εκ νέου τις θέσεις των ειδικευομένων ιατρών με βάση τις διαπιστούμενες ανάγκες και ελλείψεις και προωθώντας την δια βίου κατάρτιση όλου του προσωπικού υγείας.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που δεν θα βρίσκεται πίσω απο τις ιατρο-τεχνολογικές εξελίξεις αλλά που θα προσαρμόζεται με ταχύτητα σε αυτές, ενσωματώνοντας στη κλινική πρακτική τις νέες βιο-τεχνολογίες και τεχνικές.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που θα καθορίζει το πλαισίο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα και τη σχέση του με το δημόσιο σύστημα υγείας, εντάσσοντας τη σημερινή «υπέρμετρη» ιδιωτική υγεία, στον ευρύτερο κοινωνικό στόχο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια μιας μεικτής οικονομίας υγείας, όπου θα συνυπάρχουν «αρμονικά» νέα μοντέλα σχέσεων μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που θα προάγει το συνεχή έλεγχο και την αξιολόγηση των οικονομικών και κυρίως των κλινικών αποτελεσμάτων των υπηρεσιών υγείας, ούτως ώστε ο πολίτης να γνωρίζει «που πάνε τα χρήματα του» και αν δίνεται «αξία» σε αυτά.
- Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που θα συνδέεται αποτελεσματικά με το Σύστημα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε Νέες Υπηρεσίες Περίθαλψης, όπως η κατ' οίκον περίθαλψη.
- Τέλος, Θέλουμε ένα ΕΣΥ, που θα σέβεται τον πολίτη και τα χρήματα που αυτός σπαταλά - μέσω των ασφαλιστικών του εισφορών - για την προστασία της υγείας του.

Αυτά είναι τα "ΘΕΛΩ" του αύριο, για την πραγματική "ΑΛΛΑΓΗ" του ΕΣΥ...

G.Kouris

Αριθμός μηνυμάτων : 3
Registration date : 21/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://gkouris.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης