Εθελοντισμός

Πήγαινε κάτω

Εθελοντισμός

Δημοσίευση  NickStyl Την / Το 19/1/2008, 19:43

Μια πολύ σημαντική καινούργια για τα Ελληνικά δεδομένα κοινωνική δομή πιστεύω ότι πρέπει να είναι οι εθελοντές.

Το ΠΑΣΟΚ και οι bloggers πρέπει να εκμεταλευτούν την δυναμική που έχει αναπτυχθεί και να αναπτύξουν οργανωμένη ομάδα εθελοντών και στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως στην κοινωνία.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η οργάνωση σε κάθε πόλη και χωριό οργανωμένου δικτύου εθελοντών.

Και από πρακτικής άποψης για να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των εθελοντών και των ασχολιών στις οποίες θα θέλανε να συμμετέχουν.

Οι εθελοντές δηλαδή θα πρέπει να μπορούν να δηλώσουν γραπτώς σε ειδική φόρμα τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας στο ΠΑΣΟΚ τοπικά. Παραδείγματα: 1) ενασχόληση συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα. 2) Διάθεση χώρου για εκδηλώσεις-συνεδριάσεις των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. 3) συγκεκριμένες ειδικότητες χρήσιμες στο κίνημα.

Ήδη αυτό γίνεται με τους εθελοντές διαδικτύου σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τους Η/Υ. Θα πρότεινα να γενικευτεί το εγχείρημα.

Παραδείγματα: Έθελοντές για να υπάρχουν στις ΔΟ ορισμένες ώρες ώστε αυτές να μην είναι κλειστές
Εθελοντές που θα στελεχώνουν κιόσκια ενημέρωσης και προβληματισμού
Εθελοντές που θα μοιράζουν έντυπα
Και φαντάζομαι ότι αν καθήσουμε οργανωμένα μπορούμε να σκεφτούμε πάρα πολλά άλλα θέματα-δραστηριότητες εθελοντισμού.

Το δίκτυο των εθελοντών πρέπει κατά την γνώμη μου να οργανωθεί άμεσα και όχι όταν υπάρξει συγκεκριμένη ανάγκη (όπως π.χ με τους εθελοντές χειριστές Η/Υ κτλ).

Οπότε θα πρότεινα να δημιουργήσουμε ένα έντυπο, που θα προταθεί στο ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια αφού εγκριθεί από το ΠΑΣΟΚ θα μοιραστεί σε όλους τα μέλη-φίλους μέσω email ή μέσω των blogs ή μέσω των ΔΟ ή γενικά "πόρτα-πόρτα", "email-email"...

Παραθέτω ενδεικτικά το έντυπο που χρησιμοποιούν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ως παράδειγμα, το οποίο θα μπορούσε να τροποιηθεί ανάλογα με τις Ελληνικές συνθήκες και ανάγκες...

http://www.massdems.org/involved/volunteer.cfm

Οπότε αν υπάρχει διάθεση και αν συμφωνείτε με το εγχείρημα, ας προχωρήσει η ιδέα...

NickStyl

Αριθμός μηνυμάτων : 24
Ηλικία : 45
Registration date : 19/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εθελοντισμός

Δημοσίευση  allazoume Την / Το 19/1/2008, 20:28

Αντί να καταθέσω μια πρόταση, παρόμοια, με την δική σου μου αρκεί να προσυπογράψω το κείμενο. Γινόμαστε πολλοί με τα ίδια "θέλω" και αυτό είναι θετικό.

allazoume

Αριθμός μηνυμάτων : 46
Registration date : 16/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εθελοντισμός

Δημοσίευση  Tzonakos Την / Το 19/1/2008, 20:31

Προσωπικά συμφωνώ με το εγχείρημα.
Ο εθελοντισμός ειναι ενα κομμάτι συμμετοχικής δημοκρατίας.
Μου αρέσει και εχω κάνει εθελοντής σε διάφορα πράγματα.

Ειδα το αμερικάνικο έντυπο και φαντάζομαι κάτι τέτοιο και για εδω.
avatar
Tzonakos

Αριθμός μηνυμάτων : 39
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://tzonakos.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση  ndepountis Την / Το 21/1/2008, 15:01

Συμφωνώ στην ουσία. Διαφωνώ στο διά ταύτα. Οι προσπάθειες εθελοντισμού στις αρτηριοσκληρωτικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και πίστεψε με ότι ήταν πολλές μέχρι τώρα , στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Και αυτό δεν οφείλεται στις υγιείς δράσεις των εθελοντών, αλλά στη καχυποψία με την οποία τους αντιμετωπίζουν το απόλυτο τίποτε που στελεχώνει τις Οργανώσεις αυτή τη στιγμή και δυστυχώς αν δεν αλλάξει κάτι και αύριο. Το απόλυτο λοιπόν τίποτα που υπάρχει σήμερα στις Οργανώσεις του κινήματος άντλησε τη δύναμη του από τα τοπικά ή υπερτοπικά μικροσυμφέροντα ή και μεγάλα συμφέροντα και προσπαθεί να υπερασπίσει τα κεκτημένα του με οποιοδήποτε κόστος. Προτιμά μια οργάνωση κλειστή, παρά μια οργάνωση ανοιχτή στον πολίτη και τη Κοινωνία. Οι εθελοντικές δράσεις φέρνουν το κόμμα ποιό κοντά στη Κοινωνία των πολιτών. Η συμμετοχική δημοκρατία όμως ενοχλεί. Αν δεν αλλάξουν τα πρόσωπα δεν θα αλλάξουν και οι πρακτικές. Το Δια ταύτα το δικό μου. Αγνοείστε τις Οργανώσεις. Δικτυωθείτε στη Κοινωνία των πολιτών. Αυτοοργανωθείτε γιατί τότε μόνο θα προσφέρετε στη Κοινωνία. Τότε μόνο θα αισθανθείτε ότι η εθελοντική σας εργασία δεν πάει στράφι. Τότε μόνο θα προσφέρεται στο κόμμα. Γιατί όπως είπε και ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟ δεν είναι αυτοσκοπός.

ndepountis

Αριθμός μηνυμάτων : 5
Location : Χολαργός
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ndepountis.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εθελοντισμός

Δημοσίευση  NickStyl Την / Το 23/1/2008, 22:30

Συμφωνώ απόλυτα για αυτό που γράφεις για "αρτηριοσκληρωτικές" Οργανώσεις. Βέβαια, έχω γνωρίσει και ΜΚΟ που είναι αρτηριοσκληρωτικές, όπως και πολλές ακτιβιστικές οργανώσεις ειδικά στον Ελληνικό χώρο.
Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από τα άτομα και από το πλαίσιο δράσης. Για αυτό και η προσπάθεια που γίνεται από τους bloggers έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει, γιατί διατηρείται η αυτονομία καθενός, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να βρούμε κοινούς δρόμους επικοινωνίας. Για τον ίδιο λόγο, πιστεύω ότι αυτήν την "φόρμα" (το έντυπο) για τον εθελοντισμό πρέπει να το συμπληρώσει ο κάθε πολίτης στον υπολογιστή του, στο σπίτι του, όπου θέλει... άλλα όχι αποκλειστικά σε ΔΟ ή ΤΟ ή ΜΚΟ.
Και επειδή το θέμα είναι ο εθελοντισμός, αν συμφωνείτε με το εγχείρημα, μπορώ να κάνω μια πρώτη προσπάθεια να κάνω ένα τέτοιο έντυπο στα Ελληνικά, το οποίο και στην συνέχεια θα συζητηθεί εδώ στο forum για να το βελτιώσετε με προσθήκες-διορθώσεις κτλ. ώστε να προωθηθεί σε όποιον ενδιαφέρεται... αν πάλι δεν είναι καλή ιδέα προς το παρόν... κανένα πρόβλημα, αρκεί να το έχουμε στο μυαλό μας, να συζητάμε για εθελοντισμό και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να το πραγματοποιήσουμε...

NickStyl

Αριθμός μηνυμάτων : 24
Ηλικία : 45
Registration date : 19/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εθελοντισμός

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 24/1/2008, 11:26

Η πρόταση που έκανες για το έντυπο είναι καλή και ίσως θα πρέπει να μοιραστεί και στο συνέδριο. Ωστόσο, ο εθελοντισμός κάνει περισσότερη δουλειά όταν δεν ακούγεται, έχω την εντύπωση, κι αυτό γιατί τότε αρχίζουν οι ίδιες αγκυλώσεις που επικρατούν σε ομάδες και που δυστυχώς στην πατρίδα μας δεν υπάρχει κουλοτύρα συλλογικότητας. Γι' αυτό και στο συνέδριο που σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να ακουστούν(αν τα καταφέρουν) θα περάσουν το λιγότερο ως γραφικοί. Πιστεύω ότι αν υπάρχει ομάδα κρούσης(δηλαδή τουλάχιστον 100 άτομα) μόνο τότε θα μας πάρουν στα σοβαρά κι εφόσον πάρουμε μέρος σε όλα τα ...'δρώμενα' με τη δική μας φωνή. Ομως, θα είναι τόσοι πολλοί οι άλλοι που δεν ξέρω καν αν θα επιτραπεί αυτό...
Πάντως το να καλλιεργείται η ιδέα είναι σωστό. Συμφωνώ.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Εθελοντισμός

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 26/1/2008, 12:25

Νίκο γειά σου
Ο κόσμος, μπολιασμένος από τα "κηρύγματα" του καπιταλισμού έχει μάθει να λειτουργεί με ανταλλάγματα υλικής μορφής.
Είναι δύσκολος ο εθελοντισμός στο επίπεδο που τον θέτεις.
Ξέρεις ότι ως κλασσικός αιθεροβάμων μετέχω εθελοντικά σε χίλιες δυό αυτοοργανώσεις, τέσσερις - πέντε υπάρχουν παντού (και πολλούς λέω) και ούτε με μια δεδομένη σταθερότητα.
Τι κίνητρο μπορούμε να δώσουμε για να λειτουργήσει η συμμετοχή ;
Εχω απαντήσει ήδη και το ξέρεις: το μοναδικό θεμιτό κίνητρο είναι η δημοκρατία, το δικαίωμα των μετεχόντων να λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις, να επηρεάζουν το γίγνεσθαι..
Τίποτε άλλο που να συμβαδίζει με τις άδολες αρχές μας δεν βλέπω.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης