Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Πήγαινε κάτω

Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 18/1/2008, 11:16

Δεν μου αρέσουν οι επέτειοι που ορίζουν ημερομηνίες υπενθύμισης για θέματα που είναι αυτονόητα. Έτσι και η 3η Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν κάποτε να καταργηθεί γιατί ακριβώς δεν θα χρειαζόμαστε υπενθύμιση και ενεργοποίηση στην ευαισθησία. Τα ΑΜΕΑ είναι άτομα που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά. Πολλά από αυτά κάποτε ήσαν υγιείς άνθρωποι, όπως εμείς σήμερα, και κανείς από αυτούς δεν φανταζόταν ότι θα βρεθεί να δίνει μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως είναι οι συνθήκες για τα ΑΜΕΑ στη χώρα μας. Η ένταξη των ΑΜΕΑ σε μια Δίκαιη Κοινωνία είναι ακόμα και θα παραμείνει για πολύ καιρό ένα από τα ζητούμενα αυτής της Δίκαιης και Ισότιμης Κοινωνίας Πολιτών που οι περισσότεροι επιδιώκουμε. Ο «άλλος» Έλληνας Πολίτης, είναι αυτός που τυγχάνει αξιοπρεπούς αντιμετώπισης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σωστός πολιτικός, εκπρόσωπος του λαού, είναι αυτός που έχει τη βούληση αυτό να επιδιώκει και αυτό να επιτυγχάνει: Την καταπολέμηση των διακρίσεων, την άρση των αποκλεισμών και την ισότιμη ένταξη των πολιτών στην ελληνική κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει προ πολλού να θέτουν αρχικά τις υποδομές για την συνύπαρξη με ΑΜΕΑ και έχουν δώσει ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην μόρφωση, στη καθημερινότητα και γενικότερα στην αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ίσως γιατί από νωρίς άρχισαν ρεαλιστικά να σκέφτονται ότι όλοι θα μπορούσαν να είναι στη θέση τους εξαιτίας κάποιας ατυχίας ή γιατί κάποια ΑΜΕΑ το απαίτησαν εγκαίρως και το κέρδισαν. Στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να κατακτήσουμε αυτή την «άλλη» νοοτροπία και, κατά συνέπεια, αυτή την άλλη αντιμετώπιση που δεν θα έχει το συναίσθημα της λύπης ή της φιλανθρωπίας αλλά το συναίσθημα της ανθρωπιάς και του χαμόγελου στον συνάνθρωπο γενικότερα. Άλλωστε, σήμερα, περισσότερο από ποτέ οι δυνατότητες μέσω της τεχνολογίας και των μέσων, έχουν αυξηθεί και μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις περισσότερες απαιτήσεις των ΑΜΕΑ από άποψη υποδομών, προσβασιμότητας και μόρφωσης. Η νοοτροπία μας πρέπει και οφείλει ν’ αλλάξει! Η προάσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι υπόθεση όλων μας και έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη γι’ αυτό, πέρα από τους επαιτειακούς εορτασμούς.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σεβασμός !

Δημοσίευση  manos Την / Το 23/1/2008, 13:17

Σχολίαζα πριν από λίγο καιρό τον αριθμό των ΑΜΕΑ που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, που ζουν κανονικά, που δουλεύουν, που πάνε για ψώνια... και αναρωτήθηκα γιατί στη χώρα μας έχουμε τόσους "λίγους" συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Η απάντηση είναι ότι αναλογικά δεν υπάρχουν λιγότεροι, απλά ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ανάμεσά μας γιατί δεν μπορούν ! Γιατί κάποιοι από εμάς παρκάρουν μπροστά από τις ειδικές ράμπες στα πεζοδρόμια ! (όπου υπάρχουν). Δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα για να μας τρομάξουν. Οφείλουμε να σεβόμαστε την ελευθερία όλων των ανθρώπων !!!

manos

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 23/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 23/1/2008, 18:47

Μάνο έχεις απόλυτο δίκιο. Η προκατάληψη ξεκινάει απο πολύ παλιά...Εχεις ακούσει για το "κωσταλέξι"...τούμεινε του χωριού γιατί είχαν κλείσει μια κοπέλλα με ψυχολογικά προβλήματα μέσα σ' ενα αχούρι. Ετσι λέγανε τουλάχιστον. Στο παρελθόν τα κρύβανε εντελώς τα παιδιά τους απο τον κόσμο κι αυτό έχει ακόμα και σήμερα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να σκέφτονται ότι ανα πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να βρεθεί ο ίδιος ή δικός του άνθρωπος στη θέση ενός ΑμΕΑ. Ισως έτσι να έλθει στη θέση του.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  almalibre Την / Το 3/2/2008, 15:11

Το καλύτερο e-mail, ένα πρωινό Κυριακής…

Πίστευα πάντα πως το δικαίωμα στην ζωή και στην διαφορετικότητα, είναι αξιώματα, ούτε καν κανόνες που επιδέχονται εξαιρέσεις…

Στην σημερινή κοινωνία το κλειδί για να πας παρακάτω, να διεκδικείς, αποτυπώνεται με μία λέξη…την λέξη «ελπίδα».

Ήλπιζα και ελπίζω πως είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι για να αλλάξει όψη η κοινωνία.

Δεν έχω συνηθίσει να σκέφτομαι απαισιόδοξα, φταίει μάλλον το γεγονός πως πολλές φορές αναγκάζεσαι να βρεθείς αντιμέτωπος με ανθρώπους που δεν θέλουν πραγματικά να σε γνωρίσουν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν μια προσπάθεια να δουν κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων και όλα αυτά, απλά επειδή δεν βλέπεις( τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει να βλέπουν οι ίδιοι).

Τρίτη πρωί στις 22/01/2008, μου φάνηκε πως ξεκίνησε μια τυπική και κουραστική ημέρα σαν όλες τις άλλες. Κατευθύνθηκα στο Μουσείο Αφής, του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, όπου είχα μια προγραμματισμένη συνάντηση με την υπεύθυνη του μουσείου για θέματα που αφορούσαν την νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-της οποίας έχω την τιμή να είμαι γραμματέας. Ανοίγοντας την πόρτα του μουσείου, βρέθηκα περικυκλωμένος από 40 περίπου μικρούς μαθητές του 54ου δημοτικού σχολείου Πειραιά, όπως με πληροφόρησαν. Η υπεύθυνη συστήνοντας με στους μικρούς επισκέπτες, μου ζήτησε να τους μιλήσω λίγο για την γραφή Braille(σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών). Στεκόμουν μπροστά τους και μιλούσα, σκεπτόμενος παράλληλα τι πρέπει να πω σε τόσο μικρά παιδιά που πάντα είναι το καλύτερο ακροατήριο.

Στην συνέχεια του προγράμματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί για τους επισκέπτες του μουσείου, τα παιδιά προμηθεύτηκαν μαρκαδόρους, χαρτιά, μολύβια για να ζωγραφίσει το καθένα ό,τι ήθελε. Ένα μικρό κοριτσάκι διάλεξε να κάνει μια ζωγραφιά για μένα και ρώτησε την υπεύθυνη του Μουσείου το πως θα μπορούσα να αναγνωρίσω τα σχήματα επάνω στην ζωγραφιά της. Η Υπεύθυνη του μουσείου έδειξε τότε στην μικρή Κωνσταντίνα πως πιέζοντας το μολυβάκι της, θα έκανε έτσι ανάγλυφα τα σχέδια επάνω στο χαρτί. Το επόμενο βήμα ήταν να νιώσω ένα παιδικό χεράκι να οδηγεί τα ακροδάχτυλα μου πάνω στο χαρτί. Τότε και τα υπόλοιπα παιδία, η Στέλλα, η Μαρίνα, η Λυδία, η Νικολέτα, ακολούθησαν το παράδειγμα της. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, με αποχαιρέτησαν λέγοντας μου πως ήταν η καλύτερη μέρα που θα έχουν να θυμούνται από τις σχολικές τους εκδρομές.

Στάθηκα εκεί συγκινημένος να προσπαθώ να εξηγήσω στον εαυτό μου, όλα όσα είχα βιώσει τις τελευταίες ώρες. Και τότε κατάλαβα πως ένα εννιάχρονο κοριτσάκι μου είχε δώσει μόλις ένα μάθημα ζωής!

Ανέκαθεν πίστευα πως το να αλλάξουμε είναι θέμα παιδείας και αυτά τα παιδιά μου το ξαναθύμισαν! Μήπως θα έπρεπε επιτέλους να ενσωματωθεί στο σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα, ένα μάθημα με θεματική προσέγγιση των ατόμων με αναπηρία; Μήπως πρέπει κι εμείς οι «μεγάλοι» να παρακολουθήσουμε αντίστοιχα μαθήματα; Να κάνουμε βήματα ουσιαστικής προόδου σ’ένα τόσο ευαίσθητο τομέα;

Γλυκιά μου Κωνσταντίνα, μένει ένα μόνο: να σε συγχαρώ κι εσένα και την οικογένεια σου και κλείνοντας θα κάνω μόνο την ευχή να σου μοιάσουμε όλοι! Για να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το μάθημα, αληθινό τρόπο ζωής.

Παναγιώτης Μαρκοστάμος

Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών- Γραμματέας της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών- Αναπληρωτής Οργ.Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών- Μέλος Επιτροπής Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών(E.B.U.)

pmarkostamos@yahoo.gr


Πώς να αντιδράσεις μετά, όταν τα παιδιά με κάτι τέτοιες κινήσεις σε στέλνουν αδιάβαστο? Δεν είναι λογικό να απορείς με τις “αυθεντίες” που μέσα από βαθυστόχαστες αναλύσεις προσπαθούν να σου περνούν μηνύματα για το πώς θα κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας? Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη κι όχι μόνο να εξαντλείται σε κείμενα προτροπών για παρεμβάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτά τα πιτσιρίκια μας έβαλαν τα γυαλιά…

Καλημέρα…

almalibre

Αριθμός μηνυμάτων : 4
Location : Athens
Registration date : 09/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://almalibre13.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  Orestis Την / Το 4/2/2008, 21:59

Φίλε tractactus,

γιατί να καταργηθεί η 3η Δεκέμβρη; Θεωρείς ότι τόσο ευτυχισμένα ζούνε σήμερα οι ΑΜΕΑ στη χώρα μας; Νομίζω πως αντιθέτως ούτε να κυκλοφορίσουν στην πόλη δεν έχουν τη δυνατότητα. Οι περισσότερες πόλεις δεν είναι φιλικές προς τους κανονικούς πεζούς, πόσο μάλλον προς ΑΜΕΑ.

Ας μη συζητήσουμε για ίσες ευκαιρίες κτλ. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ COCO-MAT) οι ΑΜΕΑ βρίσκουν τις πόρτες κλειστές παντού.

Και θα πρέπει να σου πω ότι ειδικά στον αγώνα για την ισότητα συνεχώς επαναλαμβάνεις τα αυτονόητα μέχρι κάποιοι να καταλάβουν. Δυστυχώς, έτσι συμβαίνει. Αλλά και όταν ακόμα επιτευχθεί ο σκοπός και η Ελλάδα γίνει μια χώρα όπου θα μπορούν και οι ΑΜΕΑ να ζουν ευτυχισμένοι, τότε πάλι δε χρειάζεται να καταργήσουμε την 3η Δεκέμβρη. Αντιθέτως μπορούμε να την μετατρέψουμε σε μια μέρα γιορτής και χαράς στη διαφορετικότητα.

Orestis

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Registration date : 04/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 5/2/2008, 18:33

Ορέστη, κατ' αρχήν είμαι φίλη...έτσι για να ξέρεις.
Στο θέμα τώρα: Τι νόημα έχει η ημέρα των ΑμΕΑ που την επομένη την ξεχνάς; Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για τα ΑμΕΑ και γενικότερα για άτομα που δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες. Οι επέτειοι είναι ψευδεπίγραφοι γιατί θυμίζουν την υποχρέωση και αποδίδουν εντελώς εθιμοτυπικά την ίδια ημέρα....την επόμενη το ξεχνάνε. Μάλιστα, θα έλεγα ότι πολλές φορές πέρα απο ευχολόγια και πίτες δεν έχει κανέναν νόημα η ημέρα...κάποιοι βρίσκουν τον χώρο και τον τρόπο να προβληθούν, να βγάλουν λογίδριο και να ξεχάσουν...Αυτά.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  divaynne Την / Το 5/2/2008, 21:49

οτι η ευαισθητοποίηση πρέπει να είναι κάθε μέρα σε κάθε περίσταση είναι γεγονός.Είναι θλιβερό που "αναγκαζόμαστε" να θυμόμαστε μέσα από τέτοιες μέρες μόνο, όπως μέρες του περιβαλλοντος πχ. και είναι αλήθεια όσον αφορά τα ΑΜΕΑ, οτι προβάλλει τη διαφορετικότητα, την τονίζει και κανείς δε θα το ήθελε αυτό, αυτό που χρειάζεται είναι επαγρύπνηση.Είναι πράγματα που πρέπει να είναι στο μυαλό μας αμέσως έτσι κι αλλιώς όπως πολύ εύκολα ποτέ δεν ξεχνάμε να φάμε γιατί τι ανάγκη έχουμε..Δεν είμαι υπέρ η κατά αυτών των ημερών γιατί από την άλλη είναι χρήσιμο έστω και ένας άνθρωπος παραπάνω να θυμηθεί οτι υπάρχουν και άλλοι πέρα απο τον εαυτό του. Suspect
avatar
divaynne

Αριθμός μηνυμάτων : 21
Ηλικία : 36
Location : Larissa City
Registration date : 13/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://divaynne.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  Orestis Την / Το 8/2/2008, 18:26

Δε νομίζω ότι το αν υπάρχει μία ειδική μέρα το χρόνο αφιερωμένη σε ένα ζήτημα παίζει ρόλο στο πόσο ασχολούμαστε για το ζήτημα αυτό.

Κι εγώ θα μπορούσα έτσι αυθαίρετα να σου πω ότι άμα δεν υπήρχε ούτε αυτή η μέρα ούτε που θα άκουγε ο περισσότερος κόσμος τίποτα. Αλλά δεν έχουν βάση τέτοια επιχειρήματα. Είναι απλά εικασίες.


Και συγγνώμη για την εγχείρηση αλλαγής φύλου που σου έκανα κατά λάθος. geek είμαι νέος στο φόρουμ.

Orestis

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Registration date : 04/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στη καθημερινότητα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 10/2/2008, 16:24

Ορέστη κανένα πρόβλημα για την αλλαγή στην προσφώνηση. Κατά τα άλλα για τις επετείους που τείνουν να είναι συμβολικές και απλά χώροι χειροκτορητών για κάποιους που δεν κάνουν έμπρακτα κινήσεις ν' αλλάξει κάτι στην πράξη και για τις άλλες ημέρες, είμαι κάθετα αντίθετη. Προτιμώ τη συστηματική και όχι την περιστασιακή αλλαγή στην νοοτροπία γιατί αυτή τελικά πιάνει τόπο, τουλάχιστον σε ζητήματα που είναι τόσο σοβαρά, όσο ο σεβασμός στο αξιοβίωτο του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα απο τη διαφορετικότητα και τη δυνατότητα....

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης