Γίνε εσύ η λύση: καταπολεμώντας τις διακρίσεις στο σχολείο

Πήγαινε κάτω

Γίνε εσύ η λύση: καταπολεμώντας τις διακρίσεις στο σχολείο

Δημοσίευση  10% Την / Το 27/3/2009, 21:21

Αγαπητές φίλες και φίλοι
ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων στο σχολέιο μέσα από την ανταλλαγή προτάσεων, ιδεών και εμπειριών. Ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον και να στηρίξετε την προσπάθειά μας.

φιλικά
η σύνταξη του 10% www.10percent.gr, www.hiv.gr

Βία στα σχολεία μας

Στην Ελλάδα[1] το 23,3% των μαθητών γυμνασίου-λυκείου γίνονται μάρτυρες σε καβγά με ξύλο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στα ελληνικά γυμνάσια και τα λύκεια σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48,9%) δήλωσαν ότι βρέθηκαν μπροστά σε περιστατικό με κοροϊδία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα σεξουαλικά σχόλια, η κοροϊδία, η διάδοση φημών, οι διακρίσεις και η απομόνωση αποτελούν καθημερινότητα της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας. Έρευνα που έχει κάνει η UNICEF σχετικά με τον ρατσισμό στα ελληνικά σχολεία διαπίστωσε υψηλή συχνότητα ρατσιστικών φαινομένων.[2]

Εννέα στους δέκα γκέι εφήβους έχουν υποστεί λεκτική παρενόχληση στο σχολείο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους το περασμένο σχολικό έτος. Τέσσερις στους δέκα υπέστησαν και σωματική βία, ενώ τρεις στους δέκα επέλεξαν να χάσουν μια μέρα σχολείου τον τελευταίο μήνα επειδή φοβούνταν για τη σωματική τους ακεραιότητα.[3]

Δεν χρειαζόμαστε έρευνες για να καταλάβουμε το αυτονόητο. Τα παιδιά στο σχολείο μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά απέναντι στο διαφορετικό – είτε αυτό λέγεται γκέι είτε ξένος είτε υπέρβαρος.

Υπάρχουν λύσεις; Ναι! Πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στα πλαίσια των Προγραμμάτων Αγωγής. Κάποιες είναι πετυχημένες, άλλες όχι.

Φτιάξε εσύ τη λύση!

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς να αντιμετωπίσουμε θέματα διακρίσεων μέσα από τις πετυχημένες παρεμβάσεις άλλων συναδέλφων αλλά και από τις αποτυχημένες! Γι’ αυτό φτιάξαμε το φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σε θέματα διακρίσεων και ομοφοβίας.

Στο φόρουμ αυτό οι εκπαιδευτικοί:
· Ζητάμε ιδέες και συμβουλές για περιστατικά βίας και διακρίσεων στο σχολείο
· Ανταλλάσσουμε ιδέες και εμπειρίες για τις πρωτοβουλίες που πήραμε ή θέλουμε να πάρουμε
· Συνεργαζόμαστε και αλληλοϋποστηριζόμαστε

Απώτερος στόχος είναι η σύσταση μιας ομάδας εργασίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ευαισθητοποιημένους σε θέματα διακρίσεων και η εκπαίδευσή μας σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων.

Το φόρουμ «Διακρίσεις στην εκπαίδευση» είναι ανοιχτό για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού φυσικά. Όσες/οι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ομάδα που θα δημιουργηθεί ας στείλουν μέιλ.

Διαβάστε:

Εκπαιδευτικοί εναντίον ομοφοβίας
Σχολείο ή εφιάλτης;
Δείτε:

Σκληρές λέξεις (Σουηδική εκστρατεία)
Οι λέξεις πονάνε (Καναδική εκστρατεία)

[sup][1][/sup]
Ταυτότητες φύλου, εθνικές ταυτότητες και σχολική βία: Διερευνώντας τη βία και τη θυματοποίηση στο σχολικό πλαίσιο»: 2004-2006, της καθηγήτριας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασιλικής Δεληγιάννη-Κουιμτζή
.
[2] Διακρίσεις - Ρατσισμός – Ξενοφοβία στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
[3] http://www.365gay.com/news/homophobia-in-schools-remains-major-problem/

10%

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Registration date : 27/03/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης