Εσείς φταίτε.

Πήγαινε κάτω

Εσείς φταίτε.

Δημοσίευση  ikap Την / Το 22/7/2008, 23:10

Μια είδηση, μια έκθεση-φωτιά που τα ΜΜΕ την έπνιξαν, Το Ευρωκοινοβούλιο «καίει» την κυβέρνηση
Του Χρήστου Μπόκα www.protothema.gr
Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΕ, μόνος ένοχος για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τους 76 νεκρούς, είναι το ελληνικό κράτος.
«Απέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού. Δεν εφάρμοσε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ ανύπαρκτος παρουσιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός».


Το παραπάνω συμπέρασμα είναι η λυπηρή για την Ελλαδα διαπίστωση που προκύπτει μέσα απο μια πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Αφορά σε όλα τα κράτη-μέλη που επλήγησαν την τελευταία επταετία από την πύρινη λαίλαπα, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία και φυσικά η Ελλάδα,στην οποία αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Γίνεται αναφορά για αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, ανύπαρκτο συντονισμό υπηρεσιών, ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και τραγικά μέτρα καταστολής. Με αυτόν τον τρόπο τα επιχειρήματα περί ακραίων καιρικών φαινομένων και «στρατηγών ανέμων», * και «ασσύμετρων απειλών» θα πρόσθετα εγώ. με τα οποία προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την ανυπαρξία τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν αποτελούν παρά φτηνές δικαιολογίες, μια και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει συγκεκριμένα πως και η πρόγνωση υπήρχε και αφθονος χρόνος για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με γλαφυρό τρόπο καταδεικνύει τις πρακτικές λαδώματος των πολεοδομικών υπηρεσιών και τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων εν όψει εκλογών, θεωρώντας υποκινητή των εμπρησμών το ίδιο το κράτος. Χρεώνει δηλαδή στην ελληνική κυβέρνηση τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών, με τους 76 νεκρούς, τα 2,5 εκατ. στρέμματα καμένης γης και τα εκατοντάδες κατεστραμένα από τη φωτιά σπίτια.
Δυστυχώς, αποτύχατε…
«Προφανώς οι ελληνικές αρχές απέτυχαν. Παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2007 είχε κριθεί ως υψηλής επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών, η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κανένα μέτρο πρόληψης».
Οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο δικαιολογιών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Με πολυσέλιδη έκθεση καταδεικνύουν ως μοναδικό «ένοχο» τις πολιτικές που αποδόμησαν τον κρατικό μηχανισμό και αποδυνάμωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το απόσπασμα της έκθεσης που αναφέρει ότι «δεν υπήρξε πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Αυτό ήταν εμφανές και από τη συσσωρευμένη βιομάζα στα δάση».
Ενώ σε άλλο σημείο καταδεικνύει και τον εγκληματικό-όπως αποδείχτηκε-παροπλισμό της Δασικής Υπηρεσίας, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί τη Δασική Υπηρεσία, παρόλο που είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό τον δασών και των έργων πρόληψης πυρκαγιών. Στο παρελθόν αποτελούσε έναν αποτελεσματικό οργανισμό, απορροφώντας μάλιστα ελάχιστους πόρους».
Οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος όμως δεν αφορούν μόνο στο τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε πριν από το ξέσπασμα των πυρκαγιών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η κρατική μηχανή.
Και σε αυτό το κομμάτι η έκθεση είναι αποκαλυπτική, καθώς αναφέρει πως « η πυροσβεστική Υπηρεσία είχε -και συνεχίζει να έχει- ελάχιστες γνώσεις για τη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς».
Εν ολίγοις, η Επιτροπή Περιβάλλοντος συμπεραίνει ότι «οι πυρκαγιές του 2007 ανικανότητα σχεδιασμού και αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής».
Ηθικός εμπρηστής Η έκθεση όμως εισχωρεί και αναδεικνύει συκγεκριμένες πολιτικές, χαρακτηρίζοντας γενεσιουργές αιτίες συκγεκριμένες κυβερνητικές πράξεις και ως ηθικό αυτουργό-εμπρηστή την ίδια την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι πολιτικοί κηρύττουν αμνηστία και νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε καμένα ή καταπατημένα δάση εν όψει εκλογών». Συμπληρώνει μάλιστα ότι«όταν ένα δάσος καίγεται, είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση του και ο χαρακτηρισμός του ως αναδασωτέο. Ωστόσο, υπάρχει η συνήθης πρακτική να μη γίνεται ποτέ αναδάσωση, παρά τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους», ενώ προσθέτει πως προσφιλής μέθοδος είναι «το λάδωμα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αλλάξουν οι κανόνες δόμησης ή να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις». Επιπλέον, η Επιτροπή Περιβάλλοντος φαίνεται να μην έχει ξεχάσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 24, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, άφηνε ανοιχτή την πόρτα για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, αναφέροντας πως «το 2007, λίγο πριν απο την καλοκαιρινή περίοδο, η κυβέρνηση μελετούσε μια πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου σχετικά με την δασική προστασία. Η προτεινόμενη αλλαγή θα καθιστούσε τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών περιοχών πιο εύκολους και θα ευνοούσε την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση τους. Η προσπάθεια αυτή τελικά απορρίφθηκε, αλλά θεωρούμε πως ευνόησε τα σχέδια των εμπρηστών». Για τους λόγους μάλιστα αυτούς, η επιτροπή καταλήγει αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα ενθαρρύνονται οι εμπρηστές οι οποίοι βρίσκουν κίνητρα, καθώς πολλές τουριστικές υποδομές και σπίτια ιδιωτών έχουν γίνει σε καμένες εκτάσεις».

ikap

Αριθμός μηνυμάτων : 19
Ηλικία : 38
Registration date : 03/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ikap.yooblog.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης