Παγκόσμια κρίση τροφίμων.

Πήγαινε κάτω

Παγκόσμια κρίση τροφίμων.

Δημοσίευση  ikap Την / Το 24/4/2008, 01:43

«Ένα σιωπηλό τσουνάμι χωρίς σύνορα σαρώνει τον κόσμο», έτσι χαρακτήρισε ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων του ΟΗΕ, τις ελλείψεις τροφών παγκοσμίως. Είναι μια καταιγίδα που χτύπησε χωρίς καμία προειδοποίηση, μια καταιγίδα που βύθισε 100.000.000 επιπλέον ανθρώπους στην φτώχεια. Η κρίση προκάλεσε ταραχές στην Αϊτή, Καμερούν, Ινδονησία και Αίγυπτο, μια κρίση που κρίβει επικίνδυνες απειλές για την σταθερότητα. Δεν είναι τόσο η πείνα που είναι ανησυχητική αλλά η διαδεδομένη δυστυχία και ο υποσιτισμός.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του ΠΟΤ είναι για τους ανθρώπους που ζουν με 50 σεντ την ημέρα, που δεν μπορούν να βασιστούν κάπου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 70.000.000 άνθρωποι που ο οργανισμός παρέχει βοήθεια. Το κόστος αυτής της βοήθειας αυξήθηκε τόσο αισθητά, που ο ΠΟΤ αντιμετωπίζει 750.000.000 δολάρια έλλειμα στον προϋπολογιμό του. Αυτό σημαίνει πως κάποια προγράμματα πρέπει να κοπούν και τα δελτία τροφίμων να μειωθούν.
Τότε γιατί οι τιμές των τροφών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη; Οι αυξήσεις οφείλονται σε έναν θανάσιμο συνδυασμό αύξησης των τιμών των καυσίμων, σε κακό καιρό στις χώρες - κλειδιά που παράγουν τροφές, στην αύξηση γης που διατίθεται για βιοκαύσιμα και στην αύξηση της ζήτησης, κυρίως στην αύξηση της μεσαίας τάξης σε Κίνα και Ινδία. Το πρόβλημα είναι πως όταν οι τιμές του ρυζιού ή του σιταριού αυξήθηκαν, άλλοι παράγοντες εμφανίστηκαν που κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Υπάρχει πανικός και ο κόσμος ανησυχεί, οι κερδοσκόποι αγοράζουν προμήθειες και οι χώρες που παράγουν τροφές επιβάλουν ελέγχους στις εξαγωγές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν αποθέματα για τους δικούς τους πολίτες. Αυτό σημαίνει πως λιγότερα διατίθενται για εξαγωγές σε χώρες που βασίζονται στην εισαγωγή τροφών. Τι μπορούμε να κάνουμε για να δοθεί λύση στην κρίση; Ήμασταν σίγουροι πως ο κόσμος μπορούσε να παράγει τις τροφές που χρειάζεται, ήταν απλά θέμα να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο και να μαζέψουμε πόρους προς επένδυση.
Δεν πρόκειται να ανατραπεί η κατάσταση σύντομα, πάρτε παράδειγμα την Κένυα όπου οι αγρότες καλλιεργούν το ένα τρίτο που καλλιεργούσαν πέρυσι. Αυτό συμβαίνει λόγω της παραπάνω απο το διπλό αύξηση, στην τιμή των λιπασμάτων. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφών είναι καμπανάκι κινδύνου για τον κόσμο, να επενδύει μακροπρόθεσμα στην αλυσίδα προμήθειας τροφών. Για τους αγρότες είναι δύσκολο να παραδώσουν πιο πολλές τροφές χωρίς επένδυση. Είναι δύσκολη η θέση τους, παλεύουν με φτωχό έδαφος, ανεπαρκή εργαλεία και έλλειψη μεταφοράς, που δυσκολεύει την προσπάθεια να ξεφύγουν απο την φτώχεια.

ikap

Αριθμός μηνυμάτων : 19
Ηλικία : 38
Registration date : 03/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ikap.yooblog.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης