Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Πήγαινε κάτω

Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  allazoume Την / Το 8/4/2008, 11:08

Η έλλειψη νερού δεν αφορά μόνο τις χώρες της Αφρικής. Έρευνα που διεξήγαγε και παρουσίασε στη Γενεύη η περιβαλλοντολογική οργάνωση WWF, καταδεικνύει τον σημαντικό περιορισμό των υδάτινων αποθεμάτων παγκοσμίως, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην αυξανόμενη λειψυδρία συμβάλλουν τόσο οι κλιματικές αλλαγές όσο και η λανθασμένη διαχείριση των φυσικών πόρων.
 
Σύμφωνα με τη μη-κυβερνητική οργάνωση, μια οικονομικά εύρωστη χώρα δεν είναι απαραιτήτως και πλούσια σε νερό. Μερικές από τις πλέον ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Χιούστον και το Σίδνεϊ, καταναλώνουν περισσότερο νερό από όσο διαθέτουν. Αυτό συμβαίνει διότι στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις υλικές ανάγκες των πολιτών, σπαταλούν μεγάλες ποσότητες νερού, κυρίαρχο στοιχείο σχεδόν σε κάθε παραγωγική διαδικασία.
 
Επιπλέον, το WWF τονίζει πως η κακή συντήρηση στο ήδη πεπαλαιωμένο σύστημα υδροδότησης ενισχύει την εξάντληση των υδάτινων πόρων. Στο Λονδίνο υπολογίστηκε πως οι διαρροές από τους φθαρμένους υδραγωγούς αρκούν καθημερινά για να γεμίσουν 300 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
 
Παράλληλα, στη νότια Ευρώπη τα αποθέματα νερού λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της συρρίκνωσης των παγετώνων στις βόρειες Άλπεις (μια σημαντική πηγή νερού).
 
Η έκθεση καταλήγει πως ενώ η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη, η έλλειψη νερού που παρατηρείται από την αλόγιστη χρήση του, μπορεί να αποφευχθεί, αν οι χώρες διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την προστασία των υδάτινων αποθεμάτων.

Πηγή : focusmag

allazoume

Αριθμός μηνυμάτων : 46
Registration date : 16/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  Tzonakos Την / Το 8/4/2008, 21:41

Στις ΗΠΑ ενας επιστήμονας τράβηξε του χριστού τα πάθη για να πάρει επιχορήγηση για έρευνα πάνω στην έλλειψη νερού πριν 10 χρόνια, για μιά περιοχή που υδροδοτείται απο τον ποταμό Κολοράντο.
Τελικά εισακούστηκε και οι έρευνες έδειξαν οτι υπάρχιε πρόβλημα, πιο σύντομα απο όσο νόμιζαν !
Τι επιβάρυνε κυρίως την κατάσταση εκει ;
Η γύρω περιοχή δεν ηταν πυκνοκατοικημένη. Τώρα ειναι.
Το νερό δεν θα επαρκεί για την αυξανόμενη εποίκηση της περιοχής, και γραμμή της στάθμης του νερού στον ποταμό ειναι ορατή σαν εφιάλτης, με το νερό να ειναι πολυ χαμηλά πιά.

Εκει το πρόβλεψαν και κινήθηκαν έγκαιρα. Εδω τι κάνουμε ;
Οι αγρότες πριν μερικά χρόνια ( επι ΠΑΣΟΚ ) δεν ήθελαν με τίποτα να κάνουν στάγδην άρδευση που ειναι πιο οικονομική.
Επιμένουν στο κανόνι εκείνο που σπαταλάει νερό.
Ας αρχίσουμε και σύντομα, απο την εξοικονόμηση, την λογική χρήση και την καλή διαχείρηση αποθεμάτων.
Αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού θα ηταν πάλι εισπρακτικού τύπου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα, όπως στην Βοιωτία !
avatar
Tzonakos

Αριθμός μηνυμάτων : 39
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://tzonakos.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Το Διεθνές πρόβλημα είναι και δικό μας...

Δημοσίευση  Petros Koupegkos (POLIS) Την / Το 13/4/2008, 19:52

"Access to safe water is a fundamental human need and,therefore,a basic human right", είχε δηλώσει προ καιρού ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Τότε, το πρόβλημα του νερού αφορούσε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη οι οποίες ιστορικά ή συγκυριακά για γεωπολιτικούς
λόγους το αντιμετώπιζαν... μόνες τους...

Σε πρόσφατο ψήφισμα της κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης χωρών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται ότι το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως απλό "οικονομικό και εμπορικό" αγαθό και καλεί όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν το νερό ως καθολικό, αδιαίρετο, αναπαλλοτρίωτο και απαράγραπτο δικαίωμα που πηγάζει από το δικαίωμα ΟΛΩΝ στη ζωή.
Η πρόσβαση στο νερό λοιπόν, αποσπά την αναγνώριση της πλέον ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και οι σχετικές σε αυτό αναφορές προσδιορίζουν ένα ευρύτατο πλέγμα πολιτικών, πολιτιστικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συντελεστών.
Ωστόσο, οι ταχύτατες εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια κοινωνία τα τελευταία χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές, η δημογραφική έκρηξη και η τυφλή οικονομική "ανάπτυξη", μετέτρεψαν το βασικό στοιχείο της ζωής στον πλανήτη σε είδος εν ανεπαρκεία... για όλους σχεδόν.

Η "ευθύνη" για την διατήρηση του φυσικού κύκλου του πολύτιμου, όσο ο αέρας, αγαθού ανήκει σε όλους, αλλά πολύ περισσότερο σε όσους έχουν ως αποστολή την διακυβέρνηση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η "ευθύνη" τους βέβαια, για να έχει νόημα, πρέπει να συνοδεύεται και από συνέπειες.
Απάντηση στο πρόβλημα που διογκώθηκε και συνεχίζει να διογκώνεται, ΔΕΝ είναι το μοίρασμα του νερού με ...δελτίο, αλλά η εξαφάνιση των αιτίων που οδήγησαν τον πλανήτη σε αυτή την κατάσταση και το μέλλον των γενεών που ακολουθούν να φαίνεται ζοφερό.
Το διαρκές συλλογικό έγκλημα που συντελείται, ήταν προβλεπόμενο, και τώρα που είναι και ορατό, είναι εφικτό να αντιμετωπισθεί έστω και την τελευταία στιγμή εφόσον λειτουργήσουν πραγματικά αντανακλαστικά που δίνουν λύσεις και δεν συγκαλύπτουν το πρόβλημα.

Το ΝΕΡΟ, όπως και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ μιας "ανάπτυξης" που βασίζεται είτε στο συγκεντρωτικό κράτος είτε στην "ελεύθερη" αγορά, είναι μια χειροπιαστή διάσταση των ορίων μιας αναίσθητης, τυφλής από τη συσώρευση κερδών ολιγαρχίας ή μιας ανίκανης και διεφθαρμένης, συντηρητικής αντιπροσώπευσης της κοινωνίας από ψευδεπίγραφους "πατέρες" του λαού.

Το "πρόβλημα" της έλειψης προστασίας των πολιτών από την εξάντληση των πηγών πρώτων υλών, βασικών για την ζωή και την ποιότητα της, είναι πρόβλημα ΠΟΛΙΤΙΚΟ και δεν αφορά μόνο το νερό... Ειρωνικά, είναι η ΣΤΑΓΟΝΑ που ξεχείλισε από το ποτήρι της ανεπαρκούς, ναρκισσιστικής, ανίκανης και υποκριτικής πολιτικής ηγεσίας σε παγκόσμια κλίμακα, που εξοντώνει και πλήττει κάτι περισσότερο από τα πρόσωπα, κάτι περισσότερο από ταξικούς αντιπάλους, που απαλλοτριώνει τις προϋποθέσεις και την προσδοκία της ζωής για όλους.

Η συζητήσεις και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που "αγγίζει" το ΝΕΡΟ, η υπόσταση, η σημασία και η επερχόμενη έλειψη του ΔΕΝ αποτελούν χώρο εφαρμογής "επαναστατικής" γυμναστικής της βυθισμένης στην συντήρηση, ανταγωνιστικής στον καπιταλισμό, "παραδοσιακής" αριστεράς.
ΔΕΝ αποτελούν "ευκαιρία" νοήματος στην κοινωνική ζωή και την πολιτική συμμετοχή γραφικών ακτιβιστικών μονάδων ή γκρουπούσκουλων "εθελοντισμού".
Πολύ περισσότερο ΔΕΝ αποτελούν χρήσιμο για όλους πεδίο διαμάχης εντεταλμένων ή υπηρετούντων σκοπιμότητες ερευνητικών διαδικασιών και διατριβών.

Καθώς το "πρόβλημα" θα αγγίζει τα θεμέλια ενός διάτρητου από αδικία, απρονοησία και συλλογική αφελή "αισιοδοξία" συστήματος, οι φωτιές που θα ανάψουν με τις μοιραίες αντιδράσεις, μόνο περιστασιακά θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις του. (ενδεικτικά, "σημάδια" των καιρών οι αντιδράσεις από την άνοδο των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης - http://edition.cnn.com/2008/WORLD/americas/04/08/haiti.food.riots.ap/index.html)

Ούτως ή άλλως, στο τέλος της πορείας, από την οργή, την εξαθλίωση και τον φόβο, θα προκύψει Βαστίλη..., εκτός εάν η ΑΛΛΑΓΗ αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο επαρκές και εγκαίρως.
Βαστίλη
avatar
Petros Koupegkos (POLIS)

Αριθμός μηνυμάτων : 10
Ηλικία : 59
Registration date : 24/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.politis.net

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΟ ΝΕΡΟ : ΒΑΣΙΚΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 15/4/2008, 13:32

Ξεκινώ από την ίδια την φιλοσοφικο-πολιτική θεώρηση του νερού ως βιοτικού αγαθού. Η θεώρηση τίθεται στο "ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου" και ακολουθεί την εκεί συλλογιστική .
Το ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για την προστασία και την επαύξηση των υδατικών πόρων.
Πρωτίστως είναι γνωστό ότι δεν γίνεται τίποτα ... βιομηχανικά απόβλητα, χημικά, τοξικά ... μολύνουν το νερό.
Υδατοφράκτες και μικρά φράγματα συγκράτησης του νερού για εμπλουτισμό των πηγών ... = 0
Καμμία πολιτική που να θεωρεί το νερό κοινωνικό αγαθό άμεσης προστασίας και να αποσκοπεί στην προστασία και την επαύξησή του.
Ολη η φύση (μέσα της και ο άνθρωπος) στον βωμό του κέρδους των λίγων .. .
Για να μην μιλήσω για τον σκουπιδοτενεκέ της ανθρωπότητας : τις θάλασσες.


Αυτά, στηρίζοντας και συμφωνόντας με την λογική του Πέτρου.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Λίγα λόγια για το πρόβλημα

Δημοσίευση  Νικολέτα Την / Το 15/4/2008, 19:00

Στο πρωτόκολλο του Κιότο υπάρχει πρόβλεψη για τις ανά χώρα εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάτι ανάλογο ή κάποιο προβλεπόμενο πρόστιμο - σε παγκόσμια κλίμακα- για τα απόβλητα που πετάνε οι επιχειρήσεις σε ποτάμια, λίμνες κ.ο.κ.;
Βέβαια, ένα κατασταλτικό μέτρο δε μπορεί να αποδώσει χωρίς κίνητρα υιοθέτησης μοντέλων πράσινης ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα),κι επιπλέον δε νομίζω ότι και το πρόβλημα του νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωνομένα. Χρειάζεται να ενταχθεί σε μια συνολική δέσμη μέτρων για το περιβάλλον, η εφαρμογή των οποίων θα συνοδεύεται από διάφορα κίνητρα και θα ακολουθείται από επιβράβευση (δημόσια αναγνώριση, δηλ. τζάμπα διαφήμιση) ή από ένα είδος ... outing για τις επιχειρήσεις που προβαίνουν σε παραβάσεις της νομοθεσίας και κάλεσμα των ενεργών πολιτών - καταναλωτών σε μποϋκοτάρισμα, μια πολιτική καρότου και μαστιγίου δηλαδή.

Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε η ιδέα μιας Ανεξάρτητης Αρχής, ενός Παρατηρητηρίου για το Δικαίωμα στο καθαρό νερό κι οξυγόνο, που θα δημοσίευε αναφορές "προόδου" με κάποιο είδος βαθμολόγησης για τις επιχειρήσεις. Το ξέρω από πριν το επιχείρημα "ναι, σιγά, θα ιδρώσει το αυτάκι τους", αλλά ας μην υποτιμάμε τη δύναμη της αρνητικής διαφήμισης για κάποιες επιχειρήσεις.

Νικολέτα

Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ηλικία : 40
Location : Κουκάκι, Αθήνα
Registration date : 05/04/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 17/4/2008, 22:03

Τίποτα δεν είναι κακό ... αρκεί να είναι Δημοκρατικό.
Η πρόταση της "αρχής" με βρίσκει σύμφωνο, αρκεί να μην είναι διορισμένη, αλλά άμεσα εκλεγμένη.
Ισως μια τέτοια "αρχή" να αποτελούσε και αρχή του εκδημοκρατισμού της χώρας.

Κάποτα πρότεινα για τα δάση, μπροστά στην αδυναμία της κεντρικά οργανωμένης πολιτείας, τον θεσμό του "αυτοδιαχειριζόμενου" ή "αυτοδιοικούμενου" δάσους, που "διοικείται" από εθελοντές πολίτες. Οφείλω να το πράξω και πάλι ... πιο δημοκρατικά και πιο ελεύθερα, αυτές είναι οι λύσεις της αυτο-οργάνωσης των πολιτών που δραστικά υποκαθιστούν τις κεντρικές κρατικές αδυναμίες.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  GiannisAngelou Την / Το 19/4/2008, 11:15

Εκτιμώ τις προτάσεις σας, σύντροφοι, μόνο που έχοντας μια σχετική γνώση λειτουργίας του όλου συστήματος στην Ελλάδα, που όλοι ζούμε, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ, πλέον στη λειτουργία της όποιας Ανεξάρτητης Αρχής. Και εδώ, ειδικά για το περιβάλλον, προβάλλει επιτακτικά η ενεργοποίηση των πολιτών, των ενεργών πολιτών, που είναι έτοιμοι να ανατρέψουν. Θυμηθείτε πως τη μόλυνση στον Ασωπό, την αποκάλυψε ένας ιερέας! Και, από ότι μαθαίνω, ο ίδιος έχει μπει μπροστάρης στν αγώνα για τη σωτηρία της περιοχής. Ένας ιερέας! Για να βρίσκουμε και κάτι καλό και όχι να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Συμφωνώ με την εξάπλωση του εθελοντισμού. Τα δάση ανήκουν στους πολίτες και αυτοί πρέπει να τα προστατεύουν, να τα καθαρίζουν. Είναι Απρίλης και οι Δήμοι δηλώνουν αδυναμία να καθαρίσουν τα δασάκια και τα αλσύλια της ευθύνης τους. Ας τους καταργήσουμε με πρωτοβουλίες. Και πρώτα καθαρισμός των μικρών αλσυλίων και δασών από πευκοβελόνες και σκουπίδια. Προτείνω να ξεκινήσουμε ορίζοντας ως πρώτη μέρα κινητοποίησης την 1η του Μάη. Είναι Πέμπτη, μέρα των λουλουδιών και της φύσης. Μπορούμε να το κάνουμε; Ιδού η πρόκληση! Προσωπικά, είμαι έτοιμος, έχοντας ζήσει την τεράστια φωτιά του Αυγούστου στη Ναυαρίνου, στο Δήμο Χολαργού! Σας προσκαλώ την 1η του Μάη, να καθαρίσουμε το χώρο όλο, με αγάπη για το περιβάλλον και τον πολίτη.

GiannisAngelou

Αριθμός μηνυμάτων : 51
Ηλικία : 55
Location : Αθήνα
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ggange.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  ikap Την / Το 20/4/2008, 23:09

Τα εργοστάσια αφαλάτωσης του νερού μπορούν να δώσουν λύσεις, το θέμα όμως είναι που θα βρούμε καθαρή θάλασσα για να πάρουμε καθαρό νερό. Με το νερό αυτό μπορούμε να γεμίσουμε ταμιευτήρες για αγροτική χρήση, να ρυθμιστούν οι χιλιάδες γεωτρήσεις που δημιουργούνται αυθέραιτα. Πρέπει να απαγορευτεί, όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, η χρήση του νερού της ύδρευσης για να ποτίζουμε κήπους και να πλένουμε αυτοκίνητα. Πρέπει επιτέλους όλοι σε αυτή την χώρα και στον κόσμο γενικότερα, να μάθουμε να σκεφτόμαστε οικολογικά και να δρούμε πολιτικά.

ikap

Αριθμός μηνυμάτων : 19
Ηλικία : 37
Registration date : 03/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ikap.yooblog.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Λίγα λόγια για το πρόβλημα.

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 21/4/2008, 10:29

Λύσεις για το νερό υπάρχουν πολλές.
Προς το παρόν η κυβερνησούλα καραμανλίτσα ασχολείται με το νερό προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω την ΕΥΔΑΠ και να επιβάλλει προς τούτο αυξήσεις στις τιμές του νερού.
Αυτή είναι η μοναδική πολιτική της κυβερνησούλας καραμανλίτσας και τίποτε άλλο !!!.

Πολλά είπαμε μπορούν να γίνουν, όπως το σύστημα συγκράτησης νερού που εφάρμοσε στην Απείρανθο ο Μανώλης Γλέζος.
Πέραν τούτου υπάρχουν σύγχρονα φίλτρα που κατακρατούν τους μολυντές του νερού (για την αφαλάτωση του iKap το αναφέρω).
Δεν ξέρω ποιά είναι η κατάσταση σήμερα, πριν μερικά χρόνια η Ε.Ε., χρηματοδοτούσε αδρά την εγκατάσταση τέτοιων φίλτρων στα δίκτυα των πόλεων.
Είναι και ζήτημα δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς δεν άκουσα να γίνεται τίποτα.
Το ζήτημα του νερού είναι και ποσοτικό είναι και ποιοτικό.
Οπως ο αγώνας ... .

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης