Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Πήγαινε κάτω

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 4/3/2008, 14:14

Σοφές οι θέσεις όσων έθεσαν το ζήτημα.


Η τεχνολογία στην ζωή είναι πολυ-υπόστατη.


Στο ΠΑΣΟΚ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ προσπαθήσαμε να την θέσουμε στην υπηρεσία του Πολίτη και της Κοινωνίας.


Πέρα από το ειδικό κείμενο - κεφάλαιο, η τεχνολογία είναι κύριο εργαλείο της νέας κοινωνίας που οραματίζεται το "ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου". Υπάρχει σχεδόν σε κάθε κεφάλαιό του: ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι μόνο λίγα από αυτά.


Η ανάλυση είναι περιεκτική, λακωνική καθώς το κείμενο φτιάχτηκε για να χρησιμεύσει ως πολιτική πλατφόρμα για το ΠΑΣΟΚ. Μέσα από κάθε του πρόταση πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τεράστιες αναλύσεις και εξειδικεύσεις. Οι αξίες είναι δεδομένες και κατευθύνουν την σκέψη της ανάλυσης: ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.


Το κείμενο έχει ως εξής:


Η τεχνολογία είναι δημιούργημα του ανθρώπου, όμως τις περισσότερες φορές τα επιτεύγματά της δεν φτιάχνονται για τον άνθρωπο, ούτε πρώτιστα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του. Αντίθετα, αποτελούν δημιουργήματα που αποσκοπούν στην εμπορική κερδώα εκμετάλλευση.

Η τεχνολογία τείνει να γίνει δυνάστης της ανθρωπότητας και να μετατρέψει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας από την αγροτική παραγωγή έως την βιολογία σε ένα απέραντο σαφάρι κέρδους και εξάρτησης.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την ελληνική και την παγκόσμια κοινωνία να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και ο σκοπός της τεχνολογίας.

Πρώτα απ΄όλα, επιτεύγματα της τεχνολογίας που αφορούν άμεσα τον άνθρωπο και τις βιοτικές ανάγκες του, τίθενται στην κοινή κτήση της ανθρωπότητας. Οι δημιουργοί τους λαμβάνουν μια εύλογη αμοιβή και τις ανώτερες τιμητικές διακρίσεις. Οι εφαρμογές της μετατρέπονται σε δημόσια, κοινά αγαθά.

Οι κοινωνίες αποφασίζουν για τον χαρακτήρα, την εμπορική εκμετάλλευση ή μη των τεχνολογιών αυτών και την συμμετοχή του δημιουργού.

Η κατάργηση ή τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματος δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας τίθεται υπό την αποφασιστική αρμοδιότητα της παγκόσμιας κοινότητας και των κοινωνιών που την συναπαρτίζουν. Στην Ελλάδα δημιουργείται παράλληλο σύστημα «κοινωνικής ευρεσιτεχνίας», όσοι θέλουν καταθέτουν σε αυτό την καινοτομία τους, για κοινωνική χρήση και λαμβάνουν αντίστοιχη αμοιβή που αποφασίζεται από δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να εξελίσσεται θέτοντας σε κίνδυνο ή επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Κάθε τεχνολογική εφαρμογή πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Η ανάπτυξη ειδικών τεχνολογιών για την προστασία και την σωτηρία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.


Η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η τεχνολογία μπορεί να μας οδηγήσει σε μία κοινωνία αυτάρκειας, σε ανώτερες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, όπου ο άνθρωπος θα ζει απεξαρτημένος από την ανάγκη της «δουλειάς» και θα εργάζεται μόνο για την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου.


Ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών δεν μπορεί να σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας.
Τουναντίον, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέες δυνατότητες στην απασχόληση – εργασία του ανθρώπου. Νέα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες και υποχρέωση του κράτους για μετεκπαίδευση και φροντίδα σηματοδοτείται και καθίσταται αναγκαία και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ..


Η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών σημαίνει την ανάγκη για λιγότερες ώρες εργασίας για τον άνθρωπο.
Το όραμα αυτό θα προχωρήσει, χωρίς αυτό να μπορεί να σημαίνει μείωση των αποδοχών του εργαζομένου.


Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να φέρει νομοθετικά το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο των τεχνολογικών μέσων παραγωγής και την εξασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας με βάση τις ανωτέρω αρχές.


Η τεχνολογική ανάπτυξη της Ελλάδας σε νέες μορφές τεχνολογίας που θα φέρουν τα ανωτέρω χαρακτηριστικά αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου, για το ΠΑΣΟΚ των Ελλήνων.

Η νέα γενιά της χώρας μας έχει τον πρώτο λόγο και μετέχει με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην μελέτη και στην πρόταση, ακόμα και με «διαγωνισμό» κιόλας από την 1οβάθμια εκπαίδευση. Η εφευρετικότητα του Ελληνα πρέπει να αξιοποιηθεί προς το κοινό καλό.

Συγκροτείται Δημοκρατική ανεξάρτητη αρχή που επικουρεί και ελέγχει.

Μέσω της δημόσιας οργάνωσης και της κρατικής συμμετοχής εξασφαλίζεται ο κοινός «δημόσιος» χαρακτήρας των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν.


Η τεχνολογία καθίσταται αποφασιστικός παράγοντας της δημόσιας ζωής, όργανο για την δημοκρατία και τη νέα κοινωνική πορεία.

Η τεχνολογία ανήκει σε όλους και πρέπει να υφίσταται προς το κοινό ανθρώπινο συμφέρον.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης