ΚΙΝΗΜΑ Ή ΚΟΜΜΑ; - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ Ή ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ;

Πήγαινε κάτω

ΚΙΝΗΜΑ Ή ΚΟΜΜΑ; - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ Ή ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ;

Δημοσίευση  animalis Την / Το 3/3/2008, 23:08

Από το blog μου.
Το ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργήθηκε μέσα από την ιδεολογική αναζήτηση διανοούμενων φιλοσόφων, αλλά μέσα από τα οράματα ενός Λαού.


 • Πορεύτηκε με τον Λαό.

 • Μεγάλωσε με τον Λαό.

 • Δυνάμωσε με τον Λαό.

 • Δημιούργησε με τον Λαό.
Η ηγετική μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου σημάδεψε το κίνημα, διότι πολύ απλά άκουγε το Λαό και τον κοίταγε στα μάτια. Το ΠΑΣΟΚ πορευόταν με το Λαό στους αγώνες, στις ελπίδες, στα οράματα και τα έκανε πράξη και πολιτική. Μέσα από αυτή την ηγετική διαμόρφωση το ΠΑΣΟΚ πορευόταν με σταθερότητα. Οι ιδέες διαμορφώνονταν στο χώρο του και έβρισκαν διέξοδο, διότι συνενώνονταν σε μια πολιτική σκέψη, που την ανεδείκνυε ο ΗΓΕΤΗΣ του.
Πολλοί θα μιλήσουν για το άκαμπτο του χαρακτήρα του ηγέτη, για το ότι δεν τον αμφισβητούσε κανείς. Ξεχνάνε όμως κάτι σημαντικό. Η εποχή του απαιτούσε ανθρώπους που θα ενέπνεαν, θα ηγούνταν, θα έπαιρναν τις ελπίδες να τις κάνουν πράξη. Αυτή η εποχή τελείωσε ακριβώς επειδή υπήρξαν άνθρωποι σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, που έδωσαν αξιοπρέπεια στο Λαό και πέτυχαν να τον ανεβάσουν στο επίπεδο που του αξίζει. Αυτό της εξουσίας.
Το ΚΙΝΗΜΑ στην πορεία μετεξελίχθηκε και δοκίμασε άλλους τρόπους, πολιτικής. Έδωσε κύρος στη χώρα και δυνάμωσε την οικονομική της βάση. Έκανε όμως βασικά όσο και τραγικά λάθη.


 1. Αγνόησε τα οράματα του Λαού.

 2. Δεν κατέστειλε τις παθογένειες της εξουσίας, που γεννούν διαφθορά.

 3. Αντιμετώπησε το Λαό με τεχνοκρατική διάθεση
Στο τέλος καταδικάστηκε από τον ίδιο το Λαό, που το ανέδειξε.


 1. Καταδικάστηκε διότι η νέα ηγετική μορφή δεν κοιτούσε το Λαό στα μάτια.

 2. Καταδικάστηκε διότι η νέα ηγετική μορφή ακολουθούσε μια ιδεολογική πορεία, δικιά του και όχι μια συνιστώσα ιδεών.

 3. Καταδικάστηκε διότι από ΚΙΝΗΜΑ έγινε κόμμα.
Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει πολύ απλά να γίνει ΚΙΝΗΜΑ, όπως ήταν, όπως το δημιούργησε ο Λαός. Το ΚΙΝΗΜΑ όμως δεν ακολουθεί το αλάθητο ενός ηγέτη αλλά την πολυσυλλεκτική ιδεολογική σύνθεση. Το ΚΙΝΗΜΑ δεν απορρίπτει ιδέες, αναλύει ιδέες. Το ΚΙΝΗΜΑ δεν απομονώνει στελέχη, παίρνει δύναμη από αυτά. Το ΚΙΝΗΜΑ δεν αποτελεί το ιδεολογικό και προσωπικό βάθρο, του όποιου προέδρου, ο Πρόεδρος αποτελεί τον φορέα της σύνθεσης ιδεών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Το ΚΙΝΗΜΑ δεν είναι το πεδίο της ανέλιξης του οιοδήποτε αναζητεί διέξοδο στις φιλοδοξίες του, είναι το πεδίο της ανάδειξης της πολιτικής
Τα κόμματα, έχουν ένα πρόεδρο, ως διάννοια, δεν τον πειράζουν απλώς περιμένουν να φθαρεί ή να διαφθαρεί για να τον αντικαταστήσουν με άλλους δυνητικούς εξουσιαστές.
Η πολυσυλλεκτικότητα ήταν το χαρακτηριστικό των κινημάτων, που ανήλθαν, δυνάμωσαν και κυβέρνησαν δίνοντας λύσεις. Όταν τα κινήματα διάλεξαν το δρόμο του ηγεμόνα λόγω της συνεχούς του διαμονής στην εξουσία, διαβρώθηκαν και καταδικάστηκαν. Η πολυσυλλεκτικότητα είναι δύναμη εξέλιξης, ανανέωσης και κίνησης προς το μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στην αρχή αλλά στην πορεία αυτής της εξέλιξης. Όσο παραμένει στην ψευδαίσθηση του νέου τότε πολύ απλά δεν έχει κάνει βήμα. Το νέο στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η συνεχής σύνθεση των απόψεων. Αν παραμένει προσηλωμένο στην ακαμψία του ηγέτη ή του ηγεμόνα τότε αγκυλώνεται και αποσυντίθεται.
Αυτό έγινε φανερό στις 11 Νοεμβρίου. Ο κόσμος αρνήθηκε τους μελλοντικούς ηγέτες ή αυτούς, που κατά τα λεγόμενα κάποιου πανεπιστημιακού, θα ήταν τιμή για την Ελλάδα να την κυβερνήσει. Μετά άρχισε ένας δεύτερος γύρος με ομίλους και αποκλεισμούς. Αυτό οδηγούσε σε κλιδωνισμούς και σε αποσάρθρωση του ιδίου του Κινήματος. Η ενότητα έχει μόνο έναν τρόπο για να επιτευχθεί. Με την παράλληλη πορεία των στελεχών, προς μια συνισταμένη, της οποίας φορέας θα είναι ο Πρόεδρος. Ατέρμονες συζητήσεις ως προς το μέλλον και το νέο, οδηγούν απλώς στην εσωστρεφή αποδόμηση.
Το ΠΑΣΟΚ πολύ απλά:


 • Δεν είναι κόμμα, αλλά ΚΙΝΗΜΑ που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των απόψεων των στελεχών του.

 • Δεν είναι μηχανισμός, που στηρίζεται σε μια ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ, αλλά χώρος ιδεών που συγκλίνουν σε μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ.

 • Παράγει πολιτική όχι σε κομματικά επιτελεία, αλλά με το ΛΑΟ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.

 • Δεν αναζητά την ταυτότητά του, την διαμορφώνει με τις κοινωνικές εξελίξεις δίνοντας απαντήσεις και λύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, τα οποία πρέπει να δει χωρίς φόβο και να τα αντιμετωπίσει. Να αποβάλλει από μέσα του τα όποια ψήγματα διαφθοράς, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος, το οποίο παράγει διαφθορά. Να αντιμετωπίσει τον κακό εαυτό του και τότε θα πετύχει. Διότι είναι ο μόνος πολυσυλλεκτικός φορέας της Αριστεράς χωρίς δογματισμούς και παλινωδίες.
Είναι τελικά ένα ΚΙΝΗΜΑ και έτσι πρέπει να μείνει

animalis

Αριθμός μηνυμάτων : 13
Ηλικία : 46
Registration date : 27/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://animalis.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης