Το www.papandreou.gr για την συνάντηση.

Πήγαινε κάτω

Το www.papandreou.gr για την συνάντηση.

Δημοσίευση  allazoume Την / Το 2/3/2008, 21:47

Διάλογο με bloggers, οι οποίοι έχουν έντονη πολιτική δράση στο διαδίκτυο και τις τοπικές τους κοινωνίες, είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 2ης Συνεδρίασης της ΚΟΕΣ (29/2), επιβεβαιώνοντας άμεσα το ενδιαφέρον του για αυτή τη διαδικτυακή έκφανση της κοινωνίας των πολιτών. Η ομάδα των bloggers, που προέρχονται από όλη την Ελλάδα και είναι Μέλη και Φίλοι του ΠΑΣΟΚ, έχουν υλοποιήσει τον διαδικτυακό τόπο eforum.gr (Γίνε εσύ η αλλαγή), έμπρακτη απόδειξη, του πώς μπορεί να εφαρμοστεί η έννοια της αυτο-οργάνωσης στο Διαδίκτυο.

Το κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου στους bloggers για ανάληψη πρωτοβουλιών αυτό-οργάνωσης ενόψει του Συνεδρίου επαναθεμελίωσης του ΠΑΣΟΚ έχει βρει πρόσφορο έδαφος! Μια ομάδα από ιστολόγους, με ενεργή ακτιβιστική δράση έκανε το μεγάλο βήμα και προχώρησε στη δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ διαλόγου, του eforum.gr, ως εργαλείο ζωντανής δημιουργικής διάδρασης, όχι μόνο για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και για την σύνθεση τους, με στόχο και την κατάθεση στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την διάχυση των σε e-forumόσους περισσότερους πολίτες. Διαδραστικό, ενημερωτικό, ανοικτό το εργαλείο αυτό είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής δουλειάς δυναμικών bloggers, ατομικών και συνεργατικών.

Η πορεία προς το Συνέδριο και η πρωτοβουλία αυτών των ενεργών πολιτών υπογραμμίζει ότι οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το Διαδίκτυο συνιστούν λειτουργικό εργαλείο που εδράζει γύρω από την κοινωνία της γνώσης και την κοινωνία των πολιτών. Είναι πεποίθηση ότι η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών αποτελούν την προωθητική δύναμη για μια δημοκρατική μεταρρύθμιση της κοινωνίας. Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία με τον πολίτη να ελέγχει τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και τη νομή της εξουσίας, η συμμετοχή στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, στην ανθρώπινη ολοκλήρωση, με περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και γνώση.

Η ακτιβιστική δράση επιβεβαιώνει το αυτονόητο, η κοινωνία οφείλει να προωθεί την ηλεκτρονική συμμετοχή ώστε να γίνεται η τεχνολογία σημαντικό εργαλείο που προτάσσει ακριβώς τη συμμετοχική δημοκρατία. Να ενισχύει τη συμβολή σε περαιτέρω συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορα ουσιαστικά θέματα. Υλοποιείται η δυνατότητα οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κυκλωμάτων, σε συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, είτε σε ένα e-forum ή σε ένα blog.

Η συζήτηση είχε θέμα τις νέες προοπτικές που δίνει το διαδίκτυο στην πολιτική και στους πολίτες, αλλά και τις προκλήσεις που προκύπτουν μέσα από την χρήση του. Η κοινωνία οφείλει να προωθεί την ηλεκτρονική συμμετοχή ώστε να γίνεται η τεχνολογία σημαντικό εργαλείο που προτάσσει ακριβώς τη συμμετοχική δημοκρατία. Είναι ο διάλογος της κοινωνίας των πολιτών. Πρέπει να ενισχύεται η συμβολή σε περαιτέρω συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε διάφορα ουσιαστικά θέματα. Να ενισχύεται η άνθηση του φαινομένου του ψηφιακού εθελοντισμού ή και ακτιβισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ο διάλογος και η συμμετοχή δεν πρέπει να αποκλείουν τους πολλούς και να περιορίζονται στους ισχυρούς, δηλαδή σΆ αυτούς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. GAPΠαράλληλα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους, τα ερωτήματά τους, να είναι προσκεκλημένοι μέσα από ηλεκτρονικές ακροάσεις, μέσω κυκλωμάτων, σε συζητήσεις, είτε σε ένα πλαίσιο ανοιχτού ηλεκτρονικού βήματος, είτε σε ένα e-forum ή σε ένα blog.

Η συμβολή στον πολιτικό διάλογο με συνέπεια και ευθύνη, στη σύνθεση και στη διαμόρφωση ευρύτερης συναίνεσης είναι αδήριτη ανάγκη, αν θέλουμε η κοινωνία να στραφεί μπροστά. Οι πολίτες και θα ενημερώνονται, και θα μετέχουν, ώστε να μπορούν να αξιολογούν τις πολιτικές που προωθούνται, έξω απΆ το πλαίσιο της παγιωμένης εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Οι ίδιοι οι πολίτες που προάγουν το μέσο μπορούν να έχουν τη διαχείριση της συζήτησης, να βάζουν δηλαδή την ημερήσια διάταξη, να λειτουργούν και ως ανεπίσημες ομάδες ελέγχου. Η διάσταση αυτή «αντιμετωπίζει» τους πολίτες αποδέκτες ισότιμα χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αμεροληψίες. Πέρα από την κοινωνία των πολιτών, ή ακριβώς για την κοινωνία των πολιτών, χρειάζεται η δημοκρατία την ουσιαστικότερη εκπαίδευση, πληροφόρηση, γνώση για τον πολίτη. Ένας ενεργός πολίτης για να μπορεί συνειδητά, ουσιαστικά και σωστά, να παίρνει αποφάσεις, χρειάζεται την πραγματική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση και συνάμα να διαμορφώνει και να μοιράζεται κοινές αξίες και απόψεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, συζήτησε με bloggers τις εμπειρίες τους από το εγχείρημά τους και μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία του, από την on-line διαβούλευση πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. Παραμένει πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου ότι Κίνημα γίνεται πραγματικά κόμμα συμμετοχής και διαβούλευσης όπου όλοι θα είναι συνυπεύθυνοι. Με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση η νέα δομή οργάνωσης θα οδηγεί σε ένα χώρο διαλόγου, θα συνιστά τη ραχοκοκαλιά ενός συνεχούς διαλόγου, για όλη τη πορεία προς το Συνέδριο. Σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, για όλες τις μεγάλες τοπικές και περιφερειακές διαβουλεύσεις. Θα είναι η κινητήρια δύναμη των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, της διαμόρφωσης και υλοποίησης του προγράμματος του Κινήματος και θα είναι ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις και τους φορείς της κοινωνίας, ώστε να είναι δυνατό σε συνεχές, συστηματικό e-διάλογοςεπίπεδο, να κατατίθενται απόψεις και να συνδιαμορφώνονται οι πολιτικές. Δημιουργείται ένας μόνιμος χώρος διαλόγου και αυτό εγγυάται ότι όταν λαμβάνονται αποφάσεις θα έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες, οι αγωνίες, οι πραγματικοί προβληματισμοί, τα πραγματικά συμφέροντα όλων των πολιτών. Και ιδιαίτερα των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν όσο κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν το δικαίωμα να είναι στα παράθυρα της τηλεόρασης, που δεν έχουν τη δυνατότητα με τα μέσα που διαθέτουν να ακουστούν. Αφετηρία δράσης ο προσυνεδριακός διάλογος.

Για το θέμα της ανωνυμίας και της ευθύνης στα blogs, σε συνέχεια της δημοσιότητας που είχε το θέμα το τελευταίο καιρό, η θέση του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει σαφής: «τα ποινικά αδικήματα είναι ποινικά αδικήματα όπου και αν αυτά εκδηλώνονται και εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και την ελεύθερη έκφραση από το Διαδίκτυο.».

Πηγή: www.papandreou.gr

allazoume

Αριθμός μηνυμάτων : 46
Registration date : 16/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης