ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 27/2/2008, 15:32

Εισάγω μία πρόταση από το κείμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ(το κείμενο διαμορφώθηκε με την συμμετοχή συντρόφων από το dialogos pasok)


6. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΤο δημόσιο χρήμα, το χρήμα όλων μας, με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε και έπρεπε να έχει άλλη μορφή, νέμεται και χαρίζεται σε ημέτερους της κάθε εξουσίας και κόμματος.

Είναι σαφές και γνωστό σε όλους τους σκεπτόμενους Ελληνες, σε όσους έχουν την ελάχιστη έστω πρόσβαση στην εξουσία, ότι η πολιτική των κυβερνώντων πολλές φορές καθορίζεται από τις ορέξεις ισχυρών του πλούτου, που στηρίζουν κόμματα και μηχανισμούς ακόμα και οικονομικά.

Τα ανταλλάγματα είναι η συμμετοχή στην διανομή – κέρδος από το βιός και το υστέρημα του Ελληνα, που αντί να πάει ατόφιο σε έργα και δαπάνες που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ενθυλακώνεται από τους μηχανισμούς αυτούς.

Τίποτα στον τόπο δεν προχωρά με τον τρόπο αυτό, παρά μόνο η σήψη και η γενική αίσθηση διαφθοράς, μια γενική αίσθηση που σπάνια λανθάνει, αλλά και καλλιεργεί φαινόμενα αλλοτρίωσης, απαξίωσης των πάντων και μας «εκπαιδεύει» όλους, μας προετοιμάζει, να γίνουμε ένα ακόμα γρανάζι της διαφθοράς και της διαπλοκής αυτής με αντάλλαγμα προσωπικά οφέλη.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει τις ευθύνες του για όσα έγιναν, ήταν απροετοίμαστο και πολλές φορές απρόθυμο να λάβει δραστικά μέτρα, τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τα έργα και της ημέρες της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ, ώριμο και αποφασιστικό όσο ποτέ, θέτει ως σύνθημα του την ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, διαφάνεια παντού.

Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση της διαφάνειας είναι αναγκαία.

Τίποτα δεν μπορεί να είναι κρυφό και σκοτεινό στην Ελλάδα του αύριο.

Κάθε προμήθεια και καταβολή από το Δημόσιο και κάθε νομικό πρόσωπο στο οποίο μετέχει ή το χρηματοδοτεί το Δημόσιο, θα δημοσιεύεται υποχρεωτικά και αναλυτικά στο διαδίκτυο.

Οι διαγωνισμοί προμηθειών και δημοσίων έργων παύουν να είναι κλειστοί και μυστικοί. Γίνονται όλοι δημόσιοι, ανοικτοί, με διάρκεια και μέσω διαδικτύου. Κάθε ενδιαφερόμενος ή πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία και μπορεί να εκφράσει τις επιφυλάξεις ή παρατηρήσεις του. Οι μετέχοντες μπορούν να υποβάλλουν βελτιωμένη προσφορά μέσα. Ετσι οι διαγωνισμοί γίνονται πραγματικά δημόσιοι και διάφανοι, δημοκρατικά ελεγχόμενοι και προς το συμφέρον του δημοσίου. Η πορεία υλοποίησης ενός έργου και οι αναπροσαρμογές τιμών παρακολουθούνται κατά τον αυτό τρόπο.

Κάθε πολίτης ή οργάνωση που έχει ερωτηματικά θα μπορεί να θέσει ερώτημα στον κάθε φορέα και αυτός σε σύντομο χρόνο και πλήρως αιτιολογημένα θα πρέπει να απαντήσει. Αν οι απαντήσεις δεν έλθουν ή δεν είναι ικανοποιητικές ο ποινικός νόμος θα έχει τον λόγο.

Η δημόσια σπατάλη υπέρ ημετέρων πρέπει να σταματήσει.

Η θέσπιση δημοκρατικά εκλεγμένης από όλους τους πολίτες αρχής ελέγχου διαφάνειας που θα συγκεντρώνει τα ανωτέρω, που θα μεριμνά και θα ελέγχει είναι επιβεβλημένη.

Το αυτό θα ισχύσει και σε κάθε κρατική επιχορήγηση.

Πέραν τούτου παύουν οι επιχορηγήσεις άνευ αιτιολογίας, κάθε σωματείο ή ένωση προσώπων που επιθυμεί επιχορήγηση θα χρηματοδοτείται μόνο για συγκεκριμένη εκδήλωση ή σκόπιμη δαπάνη και με την υποβολή και έλεγχο των αντιστοίχων παραστατικών.

Ούτε μία δεκάρα του Ελληνα φορολογούμενου δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένη, είναι καθήκον όλων.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση  Kapitalas Την / Το 28/2/2008, 12:45

Δυστυχώς το να φτιάξεις το σπίτι σου με τα ίδια υλικά δεν μπορεί να γίνει.Δηλαδή οι διαχειριστές της εξουσίας και του κράτους που έχουν δώσει δείγματα γραφής όπως όλα σχεδόν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δείξει σε καμιά στιγμή ότι έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης ή ότι έχουν την τάση να ριζοσπαστικοποιήσουν τη σκέψη τους στο τι σημαίνει διαφάνεια και πως πρέπει όλοι να εργαστούμε γι' αυτήν. Το κείμενο πολύ καλό για κομματικό κείμενο εσωτερικής κατανάλωσης , ευχολόγιο με κάποιες λύσεις όπως δημοσιέυσεις στο internet κ.λ.π. Δεν θα αλλάξει τίποτα έτσι, κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να παρακάμψουμε πάλι τις διαδικασίες. Τρόπο σκέψης πρέπει να αλλάξουμε και να αντιμετωπίσουμε τους επαγγελματίες πολιτικούς όπως τους αρμόζει δηλ. ως υπηρέτες του λαού και τίποτα άλλο...

Kapitalas

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Registration date : 25/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΑ

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 28/2/2008, 15:37

Το κείμενο πράγματι φτιάχτηκε ως κείμενο αντί των 70+1 και περιλαμβάνει και άλλα πράγματα.
Είναι συνοπτικό ... το κανονικό ήταν κάπως έτσι :


ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΤέλος με βάση την ανταλλαγή απόψεων στο blog μου, έχω να προτείνω την δημιουργία θεσμού "ανοικτού κοινωνικού ελέγχου".
Πως το εννοώ ;
Εντάσσω την σκέψη μου στην αναζήτηση θεσμών δημοκρατίας και κοινωνισμού (σοσιαλισμού). Ζητούμενο είναι ο ευρύτερος και ουσιαστικός ανοικτός κοινωνικός έλεγχος των προμηθειών και των συμβάσεων εν γένει του δημοσίου (με την ευρεία έννοια) και των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Ο έλεγχος είναι κατ' αρχήν νόμιμος και δεν προσκρούει σε διατάξεις ανωτέρας του νόμου τυπικής ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι νομικά είναι εφικτός με την ψήφιση νομοσχεδίου.
Ο προτεινόμενος τρόπος ελέγχου:
Το δημόσιο, οι ΔΕΚΟ, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Α.Ε. υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο πλήρη τα οικονομικά τους στοιχεία. Για μεν το δημόσιο εν στενή και εν ευρεία εννοία δημοσιεύονται ισολογισμοί, προϋπολογισμοί και κάθε σύμβαση που συνάπτεται, με όλα ανεξαιρέτως τα οικονομικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάθε πολίτης να ελέγξει τα παρατιθέμενα στοιχεία (π.χ. πόσο αγόρασε ένα νοσοκομείο τις σύριγγεςWink. Αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία υποχρεούνται να δημοσιεύουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Α.Ε. (π.χ. όχι μόνο η αξία παγιών, αλλά ακριβώς για ποιά πάγια πρόκειται, που βρίσκονται, όρια κλπ.). Οι ενστάσεις, αντιρρήσεις, τα περαιτέρω ερωτήματα τίθενται δημοσίως στο διαδίκτυο, όπου ο "ελεγχόμενος" έχει την υποχρέωση απαντήσεως εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Εάν οι επιφυλάξεις παραμένουν του ζητήματος επιλαμβάνεται διοικητική αρχή που οφείλει να εκδώσει πόρισμα εντός τριών μηνών. Αντίστοιχα, ο ελέγχων μπορεί να προσφύγει στον εισαγγελέα δίνοντας τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του. Ποινική δίωξη κατά του ελέγχοντα δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν αυτός αποδειχθεί ότι είχε εξ αρχής σαφή πρόθεση βλάβης του ελεγχόμενου.
Τέλος σε περιπτώσεις συμβάσεων του δημοσίου, αυτές είναι πάντα ανοικτές μειοδοτικές, οι δε προσφορές δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Με την διαδικασία αυτή εξασφαλίζεται περαιτέρω διαφάνεια και αξιοπιστία στις συμβάσεις και στην λειτουργία του δημοσίου και των ιδιωτικών εταιρειών. Η διαφθορά και η διαπλοκή συμφερόντων καθίστανται ελεγκτέες και από τους πολίτες, προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και τα έννομα αγαθά των πολιτών, φορολογούμενων, επενδυτών. Αντίστοιχα, πλαταίνει και γίνεται κτήμα και δυνατότητα του συνόλου των πολιτών ο δημοκρατικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του κράτους και της φερεγγυότητας των μεγάλων ανωνύμων εταιρειών.


Υπάρχουν τεράστιας οικονομικής αξίας συμφέροντα εντός και εκτός δημοσίου που αποτελούν και το βασικό μοχλό - κεφάλαιο της οικονομίας.
Απόρρητα και μυστικά οικονομικά στοιχεία δεν συγχωρούνται εκ του νόμου ούτε για το δημόσιο, ούτε για τα νομικά πρόσωπα.
Για όσα πρόσωπα έχουν την μορφή εταιρείας απαιτείται η δημοσίευση ισολογισμών (απλά πρέπει κατα την γνώμη μου να είναι πλήρεις και όχι γενικοί).
Για τις προμήθειες του δημοσίου και τα έργα επίσης ισχύει η αρχή της δημοσιότητας και δεν υφίσταται εκ του νόμου απόρρητο.
Στην πρότασή μου περί μειοδοτικών διαγωνισμών δημοσιεύεται το σύνολο της προσφοράς έτσι μπορεί να κριθεί συνολικά, αν π.χ. το προσφερόμενο είναι κινέζικο της πλάκας ή γερμανικό.
"μέτρα εμπέδωσης της Εμπιστοσύνης" λές, ως Πύθειος χρησμός μου μοιάζει.
Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου άλλο ικανότερο σήμερα μέτρο για να ελεγχθεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και η διαφθορά ... . Σκέφτομαι να προτείνω να μπαίνουν και οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων (π.χ. άδειες οικοδομής).
Μην ξεχνάς ότι παραγωγός και φορέας κάθε εξουσίας είναι κατά το Σύνταγμα ο Ελληνικός λαός, οι αρμοδιότητες σε αυτόν ανήκουν και στο όνομά του ασκούνται, οι απόφάσεις των διοικητικών οργάνων δημοσιεύονται και παίρνουν πρωτόκολλο, δεν μπορεί να είναι κρυφές και δεν μπορούμε να θεωρούμε την ενάσκηση δημόσιας εξουσίας ιδιωτικό αγαθό και προσωπικό δεδομένο.
Τέλος τα εταιρικά μορφώματα δεν μπορούν να ενεργούν κρυφίως, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα παραλογισμό :έχουν προσωπικότητα χωρίς να είναι πρόσωπα.


Αυτά για την καθεαυτό διαφάνεια για άλλα πράγματα βρες το ΠΑΣΟΚ του Ανθρώπου και διάβασε το .

ψψψιτ! φιλικά τα λέω όλα αυτά (και εγώ από το ίδιο έργο είμαι)

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση  ikap Την / Το 3/3/2008, 23:59

Κατά την γνώμη μου τα θέματα διαφάνειας πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα απο την χρηματοδότηση των κομμάτων.
Το κράτος να χρηματοδοτεί τα κόμματα και να απαγορευτεί η ιδιωτική και επιχειρηματική ενίσχυση.
Οι βουλευτές να χρηματοδοτούνται όλοι με τα ίδια ποσά απο τα κόμματα τους, η παρουσία τους να επιτρέπεται μόνο στα δημόσια ΜΜΕ για να μην υπάρχει υπόνοια διαπλοκής.
Ίσως πρέπει ακόμα πρέπει να επιβληθεί θητεία στους πολιτικούς αλλά και στους κρατικούς αξιωματούχους.

ikap

Αριθμός μηνυμάτων : 19
Ηλικία : 38
Registration date : 03/03/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ikap.yooblog.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΤΑ ΠΑΜΠΕΡΣ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ;

Δημοσίευση  DimKaramitsas Την / Το 7/3/2008, 22:13

Οταν υφίσταται διαφθορά η εμφανής χρηματοδότηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.
Τα "πάμπερς" θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ... η άδηλη χρηματοδότηση προσώπων και κομμάτων (μην ανοίξω το γνωρίζον πολλά στόμα μου).
Μόνο υπό το φως της πραγματικής δημοκρατίας στο κίνημα, της δημοκρατικής διαφάνειας της βάσης, μπορεί υπάρξει λύση.
Γιατί τελικά το ζήτημα δεν είναι το "δέον" (μόνο συνδρομές των μελών και απόλυτα εμφανείς πόροι) αλλά το "μη δέον" που έγκειται στην προσωπική αθλιότητα και στην δυνατότητα να μετουσιωθεί σε πράξη η ευνοιοκρατία.
Αυτά μόνο με την δημοκρατία λύνονται.

DimKaramitsas

Αριθμός μηνυμάτων : 95
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://dialogoskoinonia.wordpress.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση  GiannisAngelou Την / Το 8/3/2008, 11:59

Οι Αμερικανοί έχουν κάποια σημαντικά στοιχεία που μπορούν να διερευνούν τη διαφάνεια. Ένα από αυτά, είναι η ανακοίνωση των χορηγών του υποψήφιου, οποιασδήποτε βαθμίδας. Έχοντας υιοθετήσει ένα πλήθος αμερικανόφερτων συνηθειών, δε θα ήταν καλυτερο να θεσμοθετηθεί ΑΜΕΣΑ και η ανακοίνωση των χορηγών των υποψηφίων; Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται, κατά κάποιο τρόπο, η διαφάνεια, σε ότι αφορά τους πολιτευτές. Εξάλλου, μήπως πάντοτε αυτό δεγινόταν κάτω από το τραπέζι; Τώρα είναι ευκαιρία να γίνει και επίσημα.
Έτσι, ο βουλευτής θα μπορεί να ελέγχεται ακόμη και για το νομοθετικό του έργο, μη μπορώντας απροκάλυπτα να ευνοεί τους χορηγούς του. Λεπτομέρειες επί του θέματος θα σας καταθέσω πολύ σύντομα. Απλά, εδώ, θέτω ένα ζήτημα προς προβληματισμό.

GiannisAngelou

Αριθμός μηνυμάτων : 51
Ηλικία : 56
Location : Αθήνα
Registration date : 18/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://ggange.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Δημοσίευση  kost-as Την / Το 29/10/2010, 17:38

Έτσι είναι Shocked
avatar
kost-as

Αριθμός μηνυμάτων : 2
Location : ATHENS
Registration date : 15/10/2010

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.kita.gr/pages/ylika-tapetsarias-sakalakis-peristeri.p

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης