Τρόποι ανάπτυξης του διεκδικητικού Κινήματος.

Πήγαινε κάτω

Τρόποι ανάπτυξης του διεκδικητικού Κινήματος.

Δημοσίευση  ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Την / Το 7/2/2008, 12:13

Ο χώρος από τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ανάπτυξης του διεκδικητικού κινήματος για την κατάκτηση της εξουσίας από τους πολίτες είναι ο Δήμος και οι Δημοτικές Οργανώσεις των Κομμάτων και των πολιτών.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να τίθεται για διάλογο είναι η συμμετοχική δημοκρατία και οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Στις συζητήσεις για θεματικές ενότητες, όπως π.χ. η εκπαίδευση, η υγεία, οι συγκοινωνίες κ.λ.π. οι θέσεις και οι προτάσεις δεν θα πρέπει να περιστρέφονται στους τρόπους με τους οποίους θα γίνουν καλύτερες, αλλά στους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα συμμετάσχουν στην διοίκηση τους.

Στις συζητήσεις με εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να μπαίνουν τοπικά προβλήματα για επίλυση, αλλά το διεκδικητικό πλαίσιο για συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης του Δήμου, για την αυτάρκεια και την αυτοτέλεια του.

Στις συζητήσεις με εκπροσώπους τις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Νομαρχιακών Οργανώσεων και φορέων, δεν πρέπει να μπαίνουν προβλήματα της αρμοδιότητας τους και η ανάγκη επίλυσης τους, αλλά οι τρόποι με τους οποίους η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα μετατραπεί σε Περιφερειακό όργανο ανάπτυξης και λαϊκής συμμετοχής και πως όλες οι σημερινές αρμοδιότητες τους που αφορούν την διοίκηση των δημοσίων υποθέσεων θα μεταβιβασθούν στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση..

Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας, των κεντρικών κομματικών οργάνων και οργανώσεων, τους Βουλευτές και τους πολιτευτές, η μόνη συζήτηση που έχει σημασία για τους πολίτες, σχετίζεται με τους τρόπους που οι εξουσίες θα μεταφερθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Αξίζει τον κόπο να καλούνται στο διάλογο, πολίτες που έχουν ζήσει στις ανεπτυγμένες χώρες και γνωρίζουν άμεσα την λειτουργία των τοπικών συλλογικών συστημάτων διακυβέρνησης.

Αξίζει τον κόπο να καλούνται οι εκπρόσωποι όλων των ανωτέρω φορέων σε οργανωμένες συζητήσεις, αλλά με μόνο θέμα τους τρόπους κατάκτησης του στόχου της συμμετοχής των πολιτών στην διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεων τους.

Οι διεκδικήσεις για αξιοκρατία στις προσλήψεις ή για προσλήψεις των δικών μας παιδιών, για την κατασκευή έργων υποδομής, για διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, για προσλήψεις και καλύτερες υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, γενικά για καλύτερο κράτος, μετατρέπονται σε αιτήματα προς τρίτους. Η μοναδική απαίτηση και διεκδίκηση είναι να μας δώσουν τα χρήματα και την ευθύνη να τα φτιάχνουμε μόνοι μας.

Μόνον όταν φανεί ότι οι πολίτες και οι τοπικές οργανώσεις τους, απαιτούν την συμμετοχή τους, μόνο τότε και οι πολιτικοί θα υποχρεωθούν ή και θα συμβάλουν στις αλλαγές των συγκεντρωτικών συστημάτων διακυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο που ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά για έναν άλλο δρόμο, και απευθυνόμενος στους πολίτες τους καλεί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Όσο αυτό δεν γίνεται η κατάσταση θα διαιωνίζεται με την σοφία του λαού να λέει ότι όλοι είμαστε το ίδιο.


Ειναι κατανοητό ότι η επιτυχία αυτού του μεγάλου στόχου προϋποθέτει την σταθερότητα στις θέσεις.
Όπως είναι επίσης κατανοητό ότι για την κατάκτηση αυτού του στόχου απαιτούνται σταδιακά βήματα προσαρμογής, με τρόπο όμως που το κάθε βήμα να φαίνεται καθαρά ότι πιέζει για το επόμενο βήμα.
Οι δυνάμεις της αντίδρασης και των κατεστημένων συμφερόντων, έχουν τα μέσα και την γνώση. Και είναι βέβαιο ότι θα αντισταθούν. Θα ξεγελάσουν. Θα πιέσουν με το δικό τους τρόπο.
Η κοινωνία είναι ευκολόπιστη και επιρρεπής στον εφησυχασμό και στην αδράνεια
Γι’ αυτό και στο νέο αυτό εγχείρημα, στο νέο δρόμο των προοδευτικών δυνάμεων, η γνώση, η πίστη και η συστράτευση είναι τα απαραίτητα εφόδια.


Απο την πρόταση για διάλογο του πρώην υφ. Εσωτερικών κ. Κ. Καϊσερλη
με τίτλο ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (2005 !!!!)

_________________
Ολος πόνος ο κόσμος, ωστόσο πόθος όλος
πονώ ωστόσο ποθώ, όλος πόνος ωστόσο
κοσμος όλος ο πόθος, ωστόσο πόνος όλος
ποθώ ωστόσο πονώ, όλος πόθος ωστόσο.
Sleep sweet child the moon will change your mind.....
avatar
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 28
Ηλικία : 46
Location : ΡΟΔΟΣ
Registration date : 21/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://saita.pblogs.gr/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης