Πολιτικές κοινότητες και αξιώματα

Πήγαινε κάτω

Πολιτικές κοινότητες και αξιώματα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 6/2/2008, 22:04

[
justify]Μολονότι τίποτα απ’ όσα κάνουν οι θνητοί δεν είναι αθάνατο, ωστόσο, αν οι άνθρωποι διέθεταν τον Λόγο που διατείνονται ότι έχουν, θα μπορούσαν τουλάχιστον να διασφαλίσουν τις πολιτικές τους κοινότητες από τον θάνατο που μπορεί να προέλθει από εσωτερικές ασθένειες, όπως ο πολιτικός επαγγελματισμός. Κι αυτό γιατί τα στελέχη των κομμάτων καταλήγουν να θεωρούν ως επάγγελμά τους την πολιτική με αποτέλεσμα να επιδιώκουν τα αξιώματα υπό μορφή θεσιθηρίας. Έτσι δημιουργούνται οι μηχανισμοί, τα μαχαιρώματα και τελικά ο μαρασμός του πολιτικού λόγου σε αντάλλαγμα κοινωνικής καταξίωσης ή ακόμα και οικονομικών συμφερόντων.
Οι επαγγελματίες πολιτικοί απομακρύνονται από την αρχική τους ιδεολογία που, κάποτε τους ένωνε με τα προβλήματα της κοινωνίας και του πολίτη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το αξίωμα τους όχι ως «εργαλείο» για την επίλυση προβλημάτων, πράγμα για το οποίο του δόθηκε άλλωστε, αλλά ως μέσο αλλαγής κοινωνικού status. Το να κάνεις με επαγγελματικό τρόπο κάτι που δεν είναι επάγγελμά σου αλλά που το επιλέγεις με διάθεση να προσφέρεις, είναι θεμιτό. Το να κάνεις, όμως, επαγγελματικό αυτοσκοπό την ενασχόληση με τα κοινά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτό που λέμε «πολιτικές μπίζνες», συγκυριακούς συμμάχους, κυριλέ πολιτευόμενους και ευκαιριακούς ψηφοφόρους.
Η αλλαγή του Λόγου και τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοποί μιάς και μια σειρά σοβαρών ζητημάτων έχουν ήδη λυθεί. Αυτό που απομένει είναι η Πράξη για την καταξίωσή τους. Η Δημοκρατία, λόγου χάριν, υπάρχει ως πολίτευμα αλλά θέλει βάθεμα και διαρκή ανανέωση μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και την προώθηση νέων προτάσεων, εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και θεσμών. Έχει ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες για νέα πρόσωπα που θα εκφράζουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και παράλληλα θα αναπτύσσουν τεκμηριωμένο λόγο απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής. Τα πρόσωπα που είναι φορείς του καινούργιου πρέπει να έχουν την ευκαιρία να καταξιώσουν στην Πράξη τον λόγο τους και να δοκιμασθούν στα Κοινά μέσα από καθημερινή δράση και παρουσία. Για τον λόγο αυτό, καλούνται να υπηρετήσουν τα Κοινά με καινοτόμο λόγο και προοπτική πολλές φορές χρησιμοποιώντας «κανάλια» και διαδικασίες που, δυστυχώς, κάποιοι άλλοι διαχειρίζονται απαγορευτικά για οτιδήποτε καινούργιο, άλλοτε επειδή δεν το καταλαβαίνουν και άλλοτε επειδή διαστρεβλώνουν τις διαδικασίες μέσα από την εμμονή τους ως επαγγελματίες κομματάρχες ή πολιτικοί. Καλούνται τα νέα πρόσωπα να προκαλέσουν από την αρχή διάλογο, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, να διαβάσουν και να γράψουν, να πείσουν με τον λόγο τους τόσο για τις προθέσεις τους όσο και για την συνέπειά τους, ν’ αφουγκρασθούν αλλά και να αντιπαρατεθούν ακόμη αν έχουν ουσιαστικό λόγο τον πολίτη, να ξαναδημιουργήσουν αυτό που για χρόνια τώρα χάνεται, τον πολιτικό λόγο και να φέρουν κοντά στην πολιτική τη νέα γενιά έτσι ώστε εξασφαλίσουν και τη συνέχεια. Η έλλειψη ατόμων με ηγετικά χαρακτηριστικά είναι απόρροια της παθητικότητας της κοινωνίας που προέρχεται από την απώθηση που έχουν δημιουργήσει οι σημερινές συντεχνίες των πολιτικών.
Τα στελέχη των κομμάτων δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία και αρχηγοί σε φέουδα, είναι πολίτες σαν όλους μας που τους δώσαμε την ευκαιρία να μας εκπροσωπήσουν και να μιλήσουν εκ μέρους μας, όπου χρειασθεί. Ελέγχονται και αλλάζουν όταν δεν τηρούν τον λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους και αυτό είναι Δημοκρατία.
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δίνει την ευκαιρία ν’ αντιστραφεί το κλίμα της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Πρώτα απ’ όλα με αυτοκριτική και δεύτερο με προσωπική ευθύνη απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είναι ικανή να επιλύσει. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι να φύγουν Αυτοί και να έλθουν οι Άλλοι. Είναι ότι οι Άλλοι πρέπει να είναι μέσα από εμάς και να δουλεύουν μαζί μ’ εμάς για εμάς με ξεκάθαρες ιδέες και προθέσεις που δικαιώνουν την συμμετοχή τους. [/justify]

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Παραγωγή πολιτικής μέσα από διαφορετικές απόψεις

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 8/2/2008, 19:14

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι, υπάρχει μια ευκολία από πάρα πολλούς να πυροβολούν, ιδιαίτερα απ' έξω, για την όλη προσπάθειά της ανασυγκρότησης. Να λένε ότι, «δεν μπορεί να πετύχει, δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν υπάρχει ποιότητα, οι νέες αντιλήψεις δεν περνούν, υπάρχει αντίσταση, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ν' αλλάξει» κλπ. Όλες οι διαδικασίες που έχουν δημοκρατικά υλοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι η ζωντανή διάψευση όλων αυτών που θέλησαν να υποβαθμίσουν σε οργανωτίστικη δουλειά αυτή την ακραία πολιτική διαδικασία. Η τάση αυτή δείχνει, επίσης, ότι τη δημοκρατία δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, αλλά ότι η δημοκρατία υπηρετεί τελικά τους στόχους, και εμπέδωσης της απαραίτητης αλλαγής, αλλά και πρωτογενώς την ευαισθησία του Κινήματος απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό που πραγματοποιείται μέσα από την επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ είναι μια αντίληψη διαφορετικής σχέσης με την κοινωνία. Εύκολα, όπως πολλά κόμματα κάνουν, ακόμη και σοσιαλιστικά, θα μπορούσε να διατηρηθεί μια αντίληψη, όπου το μέλος είναι ένα παθητικό - περισσότερο - πρόσωπο που συμμετέχει ελάχιστα, και που οι αποφάσεις παίρνονται -μπορεί σωστά τεχνοκρατικά-, αλλά σε κλειστούς χώρους και μετά προωθούνται μέσα από διαδικασίες επικοινωνιακής πολιτικής, αφήνοντας στο περιθώριο τελικά την ίδια την κοινωνία.

Η πορεία προς το Συνέδριο επιχειρεί να αναδείξει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Σε αυτό το διαφορετικό μοντέλο πολιτικής, υπάρχουν δυο αντιλήψεις, που διαφοροποιούν τη συντήρηση από την πρόοδο. Είναι η επιφανειακή ευκολία του κόμματος – αρχηγού, του αρχηγικού κόμματος, που επιβάλλει δια ροπάλου, αλλά προσωρινά την αίσθηση της ενιαίας και ομογενοποιημένης εικόνας. Δεν υπάρχει τίποτα το ουσιαστικό σε αυτή την διαδικασία. Είναι μόνο επικοινωνιακό ζήτημα και μόνο στη βάση της πειθαρχίας, και όχι της αυτοπειθαρχίας. Αλλά και πολύ αντιδημοκρατικό και δεν θα μπορέσει ν' αντιμετωπίσει και τα προβλήματα διότι δεν έχει προετοιμάσει την κοινωνία.

Αυτό που πραγματοποιείται τώρα είναι ότι επανιδρύεται ο σκελετός ΠΑΣΟΚ, το όλο ΠΑΣΟΚ, που δεν σημαίνει ότι, δεν θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα παράγονται όλο και περισσότερο οι θέσεις, οι προτάσεις μέσα από το διάλογο κεντρικού κορμού και περιφέρειας. Θα συνθέτεται και θα παράγεται πολιτική όλο και περισσότερο. Θα υπάρχει, το κεντρικό ΠΑΣΟΚ, στο οποίο βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά θα κυριαρχεί όλο το ΠΑΣΟΚ, διότι οι θέσεις του προέρχονται μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης, και σοβαρής επιστημονικής προσέγγισης.

Η μεθοδολογία πρέπει να είναι τέτοια ώστε να βάζει πρώτα τις αρχές του Κινήματος, και μετά μέσα από αυτό το πρίσμα να γίνεται η αξιολόγηση. Μέσα σ' αυτό το πρίσμα υπάρχει χώρος για όλες τις απόψεις, αλλά αυτό είναι το πρίσμα, μέσα από το οποίο πρέπει να εξετάζονται τα πράγματα, αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιείται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Πολιτικές κοινότητες και αξιώματα

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 10/2/2008, 16:29

σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Θα μπορούσε,ωστόσο, να είναι ένα διαφορετικό post στην ίδια θεματική περιοχή. Cool

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης