Τεχνολογία και κοινωνία της γνώσης

Πήγαινε κάτω

Τεχνολογία και κοινωνία της γνώσης

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 5/2/2008, 12:35

Η εκπαίδευση δεν είναι μία τυπική διαδικασία για την υλοποίηση της κοινωνίας της γνώσης. Η επιδίωξη δεν είναι κανείς απλώς να μάθει την τεχνολογία, που αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο, αλλά ουσιαστικά να αλλάξει όλη την αντίληψη της εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να συνεχίσει το σχολείο αποστήθισης, όπου κύριο μέλημα είναι η αποστήθιση και να προάγεται η εκπαίδευση σε ένα επίπεδο τριτοβάθμιο που θα είναι ουσιαστικά για μία βιομηχανική κοινωνία και όχι μία κοινωνία που χρησιμοποιεί τη γνώση ως την πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων, την παραγωγή νέων ιδεών ή υπηρεσιών.

Η όλη προσπάθειά δεν είναι η απλή τεχνοκρατική κατάρτιση αλλά και η αλλαγή μιας αντίληψης γύρω από την παιδεία. Είναι μία αντίληψη που προωθεί και την δια βίου μάθηση, αλλά η δια βίου μάθηση εκ των πραγμάτων έχει ως προϋπόθεση την πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις γνώσεις. Για τη διάχυση και διαχείριση της γνώσης πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο για τη γνώση που θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής κυβέρνησης, μάθησης, βιβλιοθηκών και εκεί θα παρέχεται η δυνατότητα μέσω σημείων πρόσβασης από όλη τη χώρα, για τον πολίτη.

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γίνει κοινωνός της συλλογικής γνώσης, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα επικοινωνίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα γίνουν όλο και περισσότερο φιλικές για τον εκπαιδευόμενο καθώς και προσβάσιμες για όλους, ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, ότι τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα του χρήστη του Διαδικτύου - όπως το απόρρητο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων - εξασφαλίζονται..

Η Παιδεία δεν είναι μόνο για να παρέχει γνώση, αλλά και για να διαμορφώνει ήθος δημοκρατίας, ήθος και σεβασμού των εννοιών του διαλόγου και της διαβούλευσης και μέσω των νέων τεχνολογιών. Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο έκφρασης, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί, όπου η χρήση του Διαδικτύου να αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα. Επίσης, χρειάζεται να προαχθεί η δημοκρατική λήψη αποφάσεων χρησιμοποιώντας αυτό το μέσο. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να μετατραπεί σε μετασχηματιστικό διάλογο που δημιουργεί κοινό έδαφος εκεί που δεν υπήρχε, ένας διάλογος μεταξύ αρμοδίων που κατανοούν τους συντελεστές που χρήζουν διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία συζήτησης που αγγίζει τα συμπεράσματα πολιτικών τα οποία αποτελούν τη συλλογική βούληση της πλειοψηφίας.

Είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ένα τεράστιο οπλοστάσιο τεχνολογιών, να εξασφαλιστεί αρκετή αντιπροσώπευση και πρόσβαση στη γνώση σε πολίτες που συμμετέχουν στο δικαίωμα που έχουν στην πληροφόρηση. Σημαντικά για τη συνεργασία και το διάλογο μέσα σε συνεκτικές εικονικές πολιτικές κοινότητες, είναι η διαφανής και αξιόπιστη λήψη αποφάσεων στην οποία θα συμμετέχουν οι πολίτες και ο αποτελεσματικός έλεγχος της εξουσίας. Αυτές είναι νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος, να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, να ερευνηθούν, να εφαρμοστούν πιλοτικά έργα, και να γίνει η ηλεκτρονική δημοκρατία θέμα διάχυσης της και συμμετοχής μέσω της αξιοποίησης της.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης