Επιστροφή στις ρίζες. Επιστροφή στον Πολίτη

Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στις ρίζες. Επιστροφή στον Πολίτη

Δημοσίευση  stefan Την / Το 5/2/2008, 11:53

Αυτές τις μέρες συμμετέχω, σαν μέλος της ΚΟΕΣ, στις διαδικασίες των δημοτικών συνελεύσεων στην περιοχή μου και τη γειτονική Κορινθία.

Τα πρώτα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μιά μεριά απογοήτευση για την πολύ μικρή συμμετοχή των μελών και φίλων, που κύρια είναι μεγάλης ηλικίας. Οι νέοι είναι ελάχιστοι και οι γυναίκες απούσες. Δεν είναι δυνατόν σε μια οργάνωση που πριν 2 μόλις μήνες ψήφισαν για την εκλογή προέδρου 300 άτομα, να έρχονται τώρα στη δημοτική συνέλευση 10!!! Η απογοήτευση εντείνεται από τον (δυστυχώς αναγκαστικό) χαμένο χρόνο σε κάθε διαδικασία να αφήσουμε τους πολίτες να "πουν τον πόνο τους", να βγάλουν τα εσώψυχά τους, που κρατάνε μέσα τους χρόνια τώρα, που το κόμμα έλειπε από κοντά τους (και δυστυχώς χάσαμε και 3,5 χρόνια παραπάνω). Κι η υπομονή που στελέχη σαν και μένα - νέα στις κομματικές διαδικασίες - πρέπει να δείξουμε μεγάλη, μια και συχνά καλούμαστε να απολογηθούμε για πράγματα που δεν φταίμε (άσχετα αν ο καθένας μας κατά τη γνώμη μου έχει το αντικειμενικό μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί).

Έπρεπε προχτές να κάνω την εισήγηση σε μια δημοτική οργάνωση. Είχαμε φτιάξει με κάποιους συντρόφους έναν οδηγό εισήγησης και διαδικασίας και είχα σκοπό να τον τηρήσω. Ξεκίνησα λοιπόν και κάποια στιγμή, κοιτάζοντας τα πρόσωπα απέναντι μου, είδα ανυπόμονες και "αγριεμένες" φάτσες! Ένοιωσα σαν να τους κοροϊδευα, σαν να μίλαγα σε ανθρώπους που άλλα ήθελαν να ακούσουν και άλλα τους έλεγα. Έκανα μια παύση δευτερολέπτων, πέταξα τα χαρτιά της εισήγησης και τους κοίταξα στα μάτια : " Σύντροφοι καταλαβαίνω ότι γίνομαι βαρετός. Εγω δεν έχω να πω τίποτα άλλο" τους είπα. "Πείτε ότι θέλετε εσείς τώρα". Και εκεί το σκηνικό ανατράπηκε τελείως ...θύμισε περισσότερο καφενείο (έτσι κι αλλιώς μεταξύ μας ήμασταν) , αλλά τουλάχιστον "άναψε" η κουβέντα. Και ήταν και χρήσιμη και για μένα και για αυτούς. Στο τέλος έγινε αντιληπτό, πόσο σημαντική ήταν αυτή η εκτόνωση. Στην πρώτη δική μου παραίνεση "να γίνουμε παραγωγικοί τώρα" , ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα του χωριού,για το νερό, για τους νέους που φεύγουν στην πόλη, για την ανεπάρκεια της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για τον αποκλεισμό των πολιτών απο τη λήψη και της παραμικρής απόφασης που τους αφορά.

Η όλη κουβέντα απέδειξε το πόσο σωστό και αναγκαίο είναι να ξαναορίσουμε σαν κύτταρο του κόμματος την οργάνωση βάσης του χωριού και της γειτονιάς. Το πόσο σημαντικό είναι να αποκεντρώσουμε επιτέλους το κόμμα πραγματικά. Να οργανωθούμε εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, εκεί που ζούν οι πολίτες, εκεί που γνωριζόμαστε και όχι στον απρόσωπο και μεγάλο δήμο, ούτε στο επίπεδο του Νομού, που για χρόνια υπήρξε το "στεγανό" μεταξύ βάσης και κέντρου και τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε "γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών" του κάθε νυν, πρώην και μελλοντικού βουλευτή και κομματάρχη.

Αποδείχτηκε επίσης πόσο σημαντικό είναι να σχηματοποιήσουμε οργανωτικά (χαλαρά φυσικά) όχι μόνο τα μέλη αλλά και τους φίλους του κόμματος, και γενικότερα πολίτες που κατά περίπτωση και κατά πρόβλημα συμφωνούν με τις γενικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, θέλουν τοπικά να συμμετέχουν ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, δεν θέλουν όμως - για δικούς τους λόγους και δικές μας ευθύνες , αλλά αυτό σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνει σεβαστό - να συμμετέχουν στις τυπικές κομματικές διαδικασίες. Αυτό θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί μέσα απο τα δίκτυα πολιτών, λειτουργικά αυτόνομες δηλαδή "ομάδες έργου" που τα κοινά θέματα θα τους φέρουν μαζί σε έναν ισότιμο διάλογο και μια κοινή δράση. Δίκτυα που θα αυτο-οργανωθούν , θα αυτο-ρυθμίζονται , θα αυτο-προσδιορίζονται πάνω σε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με το κόμμα ΠΑΣΟΚ.

Θέμα της Κοινωνίας των πολιτών θα μου πείτε ,που δεν μπαίνει αναγκαία σε κομματικά καλούπια. Σωστό. Αλλά και θέμα ενός προοδευτικού κόμματος να δείξει ότι σέβεται, ακούει, στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών και όλες τις συλλογικότητες της και συνεργάζεται μαζι της. Ενός κόμματος που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο όρο για μια Δίκαιη Κοινωνία την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη με τρόπους που εκείνος επιλέγει δημοκρατικά.

Αυτό είναι για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, αν θέλει κανείς πραγματικά να ελπίζει στο νέο ξεκίνημα. Είναι αυτό που θα σπάσει τα παραμάγαζα και τους μηχανισμούς, είναι αυτό που θα αλλάξει το ρόλο του πολιτικού, είναι αυτό που θα συμβάλλει στην αυτονομία του πολιτικού συστήματος απο τα μικρά (και είναι κι αυτά δυνατά στις τοπικές κοινωνίες) και τα μεγάλα συμφέροντα.

Για αυτόν τον στόχο προτείνονται συγκεκριμένες (αλλά όχι ξεκάθαρες ) καταστατικές αλλαγές. Δεν θέλω τώρα να συνεχίσω - θα επανέλθω με άλλο ποστ - προτιμώ να ξεκινήσει η κουβέντα και να κατατεθούν και άλλες εμπειρίες και προτάσεις στην ουσία του ζητήματος που είναι η επιστροφή στη βάση, στον πολίτη , στην πολιτική.

Ένα είναι το πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε (και που δε λύνεται βέβαια πατώντας ένα κουμπί). Στον κόσμο της επαρχίας ειδικά, του χωριού και της γειτονιάς υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι για όλα φταίει το "κέντρο". Παντού ακούμε ακόμη το "αυτοί εκεί επάνω δεν μας ακούνε" ή "πεστε στους μεγάλους μπας και γίνει κάτι" ή "αν το κέντρο δεν αλλάξει δεν γινεται τίποτα". Αυτή η νοοτροπία πρέπει να ανατραπεί συθέμελα! Αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα. Και αυτό χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συμμετοχή.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 56
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ....

Δημοσίευση  degreece Την / Το 5/2/2008, 15:49

Η οργάνωση του κόμματος που περιγράφει ο stefan μου θυμίζει τις παλιές 'καλές' μέρες της αριστεράς με τις 'κόβες' ανά γειτονιά, χωριό, πόλη και ότι άλλο θα μπορούσε να ισοπεδώσει και την πιο ανθεκτική προσωπικότητα. Σ' ένα χωνευτήρι ηλικιών, ενδιαφερόντων και δυνατοτήτων οι περισσότερο ή λιγότερο 'τοπικοί' παράγοντες εξάσκησαν και 'βελτίωσαν' τον κούφιο πολιτικό τους λόγο και βεβαίως εκπαίδευσαν τους μετέπειτα δημοσιογράφους του έθνους! Τέτοιου είδους οργανώσεις, σχολιασμού δηλαδή, καφενείου, εκτόνωσης, επικύρωσης αποφάσεων και λιβανίσματος του αρχηγού ή όπως αλλιώς θέλετε να τις ονομάζουμε, πιστεύω ότι εξεμέτρησαν το ζην. Όλη αυτή η διαδικασία πέρασε στην τηλεόραση -εσχάτως και στο internet- και μόνο μια θολή ανταύγεια του παρελθόντος επιζεί, όπως πολύ ωραία την περιγράφει ο stefan. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα αύτό που λέμε οργάνωση της κοινωνίας ν' αλλάξει κατεύθυνση. Νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε άλλο πια ομάδες ανθρώπων που θα σχολιάζουν -καλύτερα ή χειρότερα, δεν έχει μεγάλη σημασία- αλλά ομάδες ανθρώπων που θα δημιουργούν. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, είναι καλύτερο να στήσουμε -ναι για το ΠΑΣΟΚ μιλάω- θεατρικές ομάδες ή κινηματογραφικές ή ομάδες που θα φτιάξουν γκράφιτι στις πόλεις μας ή θα σχεδιάσουν κοινόχρηστους χώρους ή θα εκδίδουν κόμιξ, ακόμη και να παίζουν μουσική ή να κάνουν δωρεάν μαθήματα κομπιούτερ ή να φτιάχνουν αφίσσες για το περιβάλλον. Θα με ρωτήσετε τι σχέση έχει η πολιτική με όλα αυτά; Θα σας απαντήσω: Μεγάλη!

degreece

Αριθμός μηνυμάτων : 8
Registration date : 25/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Επιστροφή στις ρίζες. Επιστροφή στον Πολίτη

Δημοσίευση  stefan Την / Το 5/2/2008, 18:52

Αγαπητή degreece νομιζω πως συμφωνούμε... αυτό λεω και εγώ , αυτό πάει να ψελίσει δειλά δειλα και το ΠΑΣΟΚ : "πάμε να (αυτο)οργανωθούμε (το "αυτό" το λέμε μαλλον εμείς πιο καθαρά) με βάση το θέμα (και όχι απαραίτητα το πρόβλημα) που έχουμε μπροστά μας, έξω απο την πόρτα του σπιτιού μας, κι ας αφήσουμε για λίγο το ...Κυπριακό (το παράδειγμα ειναι τυχαίο). Άλλωστε η κουλτούρα που θα αποκτήσουμε απο την αντιμετώπιση αυτού του πρώτου θέματος θα βοηθήσει και στην επίλυση του ... Κυπριακού. Έτσι για να δούμε , πόσο ΜΕΓΑΛΗ είναι πράγματι η ...σχέση

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 56
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Επιστροφή στις ρίζες. Επιστροφή στον Πολίτη

Δημοσίευση  tractatus Την / Το 6/2/2008, 12:09

Συμφωνώ και με τους δύο προλαλήσαντες. Εκεί έχουμε χάσει. Στη σύνδεση του κινήματος με τον Πολίτη όχι με τον ξύλινο λόγο και την υποχρέωση στην επικοινωνία αλλά με τη ανάδειξη πολιτισμού και εναλλακτικών προτάσεων. Ετσι θα φέρουμε κοντά και την νεολαία αλλά και όλους όσους μας βλέπουν απωθητικά μέσα στην κοινωνία: Τα κόμματα, πιστεύω, ότι σύντομα θα έχουν την μορφή άλλων σχημάτων που θα μπορούν να παρέμβουν με σύγχρονο λόγο στην κοινωνία και να συνδιαμορφώσουν λύσεις για τους πολλούς και όχι για την καθεστυκύια τάξη των κομματαρχών ή των 'αναγνωρισμένων'πολιτικών που γυρίζουν απο κανάλι σε κανάλι. Ο ανθρώπινος λόγος είναι κατανοητός όταν γίνεται αυθόρμητα και χωρίς στόεχευση προσωπικού κέρδους. Ειδάλλως η κοινωνία που μας έχει ξεπεράσει θα μας ξεγράψει κιόλας....και τότε δεν έχει νόημα να λέμε ότι εκπροσωπούμε κάποιον.

tractatus

Αριθμός μηνυμάτων : 61
Registration date : 17/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης