Συμμετοχή στην Πράξη

Πήγαινε κάτω

Συμμετοχή στην Πράξη

Δημοσίευση  stefan Την / Το 30/1/2008, 15:26

Η εποχή κατά την οποία οι «ειδικοί αποφάσιζαν» και οι «πολιτικοί διέτασσαν» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η πολυπλοκότητα των κοινωνικών προβλημάτων, με αιχμή τα περιβαλλοντικά, απαιτεί μια νέα σχέση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας των πολιτών.

Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν την κοινότητά τους αποτελεί εχέγγυο δημοκρατικότητας. Διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται αποτελούν προϊόν συναίνεσης και άρα είναι υλοποιήσιμες. Συγκρούσεις, όπως οι πρόσφατες στην χώρα μας για τη χωροθέτηση των χωματερών, μπορούν να αμβλυνθούν ή και να ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο. Μια συμμετοχική διαδικασία δεν έχει στόχο μόνο να πληροφορήσει τους πολίτες αλλά και να τους καταστήσει κοινωνούς της λύσης.

Η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε., είναι συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή συνθήκη του Άαρχους για «την πρόσβαση στην πληροφορία, τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος». Όλες οι νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες (όπως η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό ή η τροποποίηση της Οδηγίας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) ενσωματώνουν την υποχρέωση για τη διενέργεια διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής.

Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Ίσως οι περισσότεροι να νομίζουν ότι αρκεί ότι γινόταν έως τώρα (π.χ. με τις ΜΠΕ), δηλαδή να τοιχοκολλείται η απόφαση στα καφενεία, να γίνεται μια συνέλευση όπου ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει, οι πολίτες ή οι οικολόγοι να τσακώνονται με τους μελετητές και ύστερα ο καθένας να πηγαίνει σπίτι του χωρίς τίποτα να αλλάζει.

Οι νέες οδηγίες της Ε.Ε., όμως, εισάγουν κάτι τελείως καινούριο για τα δεδομένα της χώρας μας. Αναφέρονται σε θεσμοθετημένες διαδικασίες διαβούλευσης, σε ενεργή συμμετοχή των πολιτών και στην υποχρέωση των αρχών να εξηγούν πώς ενσωμάτωσαν τα αποτελέσματα από αυτές τις διαδικασίες στις τελικές αποφάσεις (και αν όχι, γιατί).

Συμμετοχή δεν σημαίνει ελεύθερη συζήτηση.

Στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί ολόκληρος επιστημονικός κλάδος σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων τα οποία να υποστηρίζουν τις συμμετοχικές αποφάσεις και τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Μεθοδολογίες όπως τα εργαστήρια σεναρίων (scenario workshops), οι συναινετικές συνελεύσεις (consensual conferences), τα δικαστήρια πολιτών (citizens’ juries), και οι συμμετοχικές προσομοιώσεις (participatory modelling) είναι ελάχιστα γνωστές στη χώρα μας. Κοινός στόχος των δομημένων αυτών μεθοδολογιών είναι η υποστήριξη του δημιουργικού διαλόγου. Προς αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούν και σύγχρονα εργαλεία από την επιστήμη της πληροφορικής.

Πρέπει να προωθήσουμε την εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών και εργαλείων και στην Ελλάδα και να πείσουμε κυβέρνηση και τοπικούς φορείς ότι η συμμετοχή στις αποφάσεις είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και εφικτή. Μεταξύ των άλλων πρέπει να επιδιώξιουμε να αναπτύξουμε διάφορες μεθόδους συμμετοχικών διαδικασιών όπως:

Τα τοπικά «εργαστήρια σεναρίων» κατά τα οποία ομάδες πολιτών, πολιτικών, τεχνικών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, συνεργάζονται με σκοπό να διαμορφώσουν ένα κοινό όραμα – σενάριο (συνήθως με αναφορά σε ένα μελλοντικό έτος, π.χ. το 2020) για την περιοχή τους ή για ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. βιώσιμη διαχείριση νερού). Η διαδικασία διαμόρφωσης και εξειδίκευσης του οράματος ολοκληρώνεται μέσα σε 2-3 ημέρες. Απαιτεί τη συμμετοχή 25-40 ατόμων και 1-4 αίθουσες για την διενέργεια ολομέλειας και εργασίας σε ομάδες.

Τα «δικαστήρια των πολιτών». Η διαδικασία αυτή ενδείκνυται για συγκρουσιακές περιβαλλοντικές αποφάσεις όπου υπάρχει αντιδικία γύρω από τα επιστημονικά δεδομένα (π.χ. χωροθέτηση χωματερών). Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, συστήνεται ένα άτυπο «σώμα ενόρκων» αντιπροσωπευτικής σύνθεσης του πληθυσμού της εμπλεκόμενης περιοχής (γυναίκες-άνδρες, ηλικίες, εισοδήματα) αλλά με τυχαίες και όχι επιλεγμένες προσκλήσεις. Οι «ένορκοι» καλούν μάρτυρες για το υπό απόφαση θέμα, δηλαδή επιστήμονες, πολιτικούς, εκπρόσωπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων. Ακολούθως διατυπώνουν σε αυτούς σειρά ερωτήσεων προκειμένου να διαμορφώσουν την κρίση τους για το ζήτημα. Η διαδικασία είναι απαιτητική και απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας. Οι «ένορκοι» καταλήγουν σε μία τελική έκθεση των ευρημάτων και των θέσεων τους την οποία οφείλουν να στοιχειοθετήσουν λεπτομερώς. Η απόφαση παρουσιάζεται σε συνέντευξη Τύπου. Η διαδικασία είναι ανοικτή στο ευρύτερο κοινό, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει την εξέταση των ειδικών και να θέσει και αυτό ερωτήσεις.

Ακόμα και αν δεν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος απόφασης, τέτοιες διαδικασίες σαν τις παραπάνω μπορούν να εφαρμοσθούν (πειραματικά) ως εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικές μαθησιακά και επικοινωνιακά από κλασικές διαδικασίες όπως μια ημερίδα με παρουσιάσεις, αφού οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και καλούνται να συμβάλλουν στη συζήτηση.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 56
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Με δημοψήφισμα και έλεγχο απο τον ΛΑΟ

Δημοσίευση  Agapi Την / Το 5/2/2008, 23:16

Κατά την γνώμη μου, πολλά πρέπει να γίνουν, πιο σημαντικό απ’όλα είναι ο έλεγχος της εξουσίας από τον λαό. Μόνο έτσι συμμετέχει.
Πολιτική "συμμετοχή" . Η "συμμετοχή" δεν είναι δημοκρατία, δημοκρατία είναι "αρχειν και άρχεσθαι", όχι απλώς μετέχω των κοινών.
Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε για όλα τα σημαντικά θέματα του τόπου, για τους νόμους, κλπ. Με δημοψήφισμα, που θα γίνει μετά από ζύμωση, σε όλα τα ΜΜΕ και με συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Να έχουμε Κρίση και να ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ για ΜΑΣ. Όχι να αποφασίζουμε μια μόνο μέρα στα τέσσερα χρόνια σε ποιον θα δώσουμε λευκή επιταγή.
Θα ήθελα να δω και έναν οικοδόμο, εργάτη, αγρότη, νοικοκυρά η άνεργος να είναι έστω και μεσαίο στέλεχος. Γιατί αυτοί είναι που ξέρουν καλύτερα απ’όλους τι αλλαγές θέλει ο κόσμος. Και μπορούν να κάνουν την Πολιτική αυτό που πρέπει να είναι: Λειτούργημα. Είναι αυτοί που δεν φοβούνται τα δύσκολα και μιλάνε την γλώσσα της Αλήθειας. «Διανοούμενοι» γεμάτος ο τόπος, μέχρι στο ΚΚΕ, με «πολιτικό λόγο». Όπως και «οικονομικά ανεξάρτητους» που θέλουν και άλλο…(οικονομικό). Και δείτε την κατάντια.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
Έτσι θα καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είμαστε «μια από τα ίδια».
Με έλεγχο όλων των δημόσιων έγγραφων από το διαδικτυο και όχι μόνο, όπου να είναι υποχρεωμένος ο κάθε δημοσίως φορέας να τα δημοσιοποιήσει. ΠΑΝΤΟΥ και ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
Όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν, αλλά δεν αρκούν, κατά την γνώμη μου.
avatar
Agapi

Αριθμός μηνυμάτων : 53
Location : Λέσβος
Registration date : 05/02/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://agapiaxies.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Συμμετοχή και μέσω του Διαδικτύου

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 8/2/2008, 13:30

Η δημοκρατία απαιτεί τον πληροφορημένο πολίτη και ο πληροφορημένος πολίτης απαιτεί να υπάρξουν οι δομές της δημοκρατικής συμμετοχής. Το Διαδίκτυο του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις δομές που πρέπει να λειτουργήσουν για τον μελλοντικό πολίτη, για τον νέο πολίτη, για την νέα γενιά, για τους διδασκόμενους, για τους φοιτητές. Υπάρχει η λεγόμενη μεγάλη ψηφιακή ανισότητα, η οποία έχει σχέση και με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και την έλλειψη γνώσης για την λειτουργία του Διαδικτύου. Η ανισότητα θα πολλαπλασιαστεί, ειδικά σε βάρος των νέων, που χρειάζονται περισσότερο εξ όλων αυτό το μέσο, αν αυτή η ψηφιακή ανισότητα δεν γεφυρωθεί με συγκεκριμένες ενέργειες.

Η συμμετοχή στο Διαδίκτυο σημαίνει πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη δυνατότητα εργασίας, στη δυνατότητα πληροφόρησης για την υγεία και την εκπαίδευση, ακόμη και σε ότι αφορά την πιο αποκεντρωμένη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και το ξεπέρασμα της γραφειοκρατίας. Άρα δίνει μια πολύ σημαντική ώθηση σε χώρες που έχουν αναπτύξει τέτοιες δομές και με πολίτες που γνωρίζουν την λειτουργία αυτής της τεχνολογίας. Είναι λοιπόν πρώτης προτεραιότητας για το μέλλον της δικιάς μας χώρας.

Το Διαδίκτυο, από την υφή του, δεν είναι ένα λειτουργικό δεδομένο που αφορά ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, μια συγκεκριμένη χώρα. Είναι ένα λειτουργικό εργαλείο, πληροφόρησης και επικοινωνίας (που οφείλει να είναι αμφίδρομη) χωρίς σύνορα. Αυτό είναι το τεράστιο πλεονέκτημα του και σε περίπτωση κακής χρήσης το μεγάλο μειονέκτημα του.

Άλλος παράγοντας που διαμορφώνει την επιρροή του Διαδικτύου στην πολιτική και δημόσια σφαίρα γενικότερα είναι η ύπαρξη της υποδομής που χρειάζεται, για να έχει κανείς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι νέες γενιές αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο και αυτό αναδεικνύει μια σημαντική ευκαιρία: να μιλήσουμε με τις γενιές αυτές, με τη δική τους γλώσσα αξιοποιώντας το Διαδίκτυο για την ουσιαστική προώθηση της γνώσης.

Μια τέτοια προσέγγιση στην πλήρη ανάπτυξή της θα επιτρέπει την αποθήκευση, την οργάνωση και την ευφυή ανάκληση, όπως λέγεται, ενός μεγάλου συνόλου γνώσεων και συγκριτικών πληροφοριών για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Θα μπορεί δηλαδή κανείς, αν κάποιο γεγονός προκύψει, αν ένα θέμα προκύψει, αμέσως με τον υπολογιστή του να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες από ένα τεράστιο αρχείο όχι μόνο πρόσφατο, αλλά και περασμένων ετών και να συνθέτει αυτές τις πληροφορίες δίνοντας εναλλακτικά σενάρια για τη λήψη, ακόμα και, προσωπικών αποφάσεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν, μιας και η έννοια της τηλεπικοινωνίας, η έννοια της μεταφοράς πληροφοριών, η έννοια της επεξεργασίας πληροφοριών είναι κυρίαρχο στοιχείο όχι μόνο στην κοινωνία της γνώσης, αλλά πρωτίστως ως υπηρεσίες του μέλλοντος μας.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης