Είναι εφικτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσιτές σε όλους;

Πήγαινε κάτω

Είναι εφικτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσιτές σε όλους;

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 29/1/2008, 15:59

Το γρήγορο Internet και οι ευρυζωνικές υποδομές οφείλουν να είναι δημόσιο αγαθό με χαρακτηριστικά καθολικής υπηρεσίας. Χρειάζεται το φθηνό, γρήγορο Διαδίκτυο, τώρα και για όλους, για να αποφευχθεί το ψηφιακό χάσμα και να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός. Με την εκπόνηση προγραμμάτων άμβλυνσης της ψηφιακής απομόνωσης και τη στήριξη επενδύσεων, με έμφαση στην ανοιχτή χρήση των υποδομών, με την εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στο γρήγορο Διαδίκτυο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πρόσβαση με μικρό τίμημα για όλους. Τα επόμενα χρόνια, μια χώρα κι ένας λαός, ένας πολιτισμός, ή θα βρίσκεται ή δε θα βρίσκεται στο "χάρτη", ανάλογα με το εάν συμμετέχει ή όχι, στο γρήγορο Διαδίκτυο.

Όλα τα σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, Δήμοι και άλλοι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης να έχουν πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα. Να δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, να διαθέσουν υπολογιστές, σύνδεση στο Διαδίκτυο και κατάρτιση στους εργαζόμενοι που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Και γιατί όχι δημιουργία ενός εθνικού δικτύου για την πληροφορία και γνώση, με το σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής κυβέρνησης, μάθησης, βιβλιοθηκών, και με σημεία πρόσβασης σε όλη τη χώρα (ΚΕΠ, γραφεία Τοπικής Αυτοδιοίκηση ή δημόσιες βιβλιοθήκες).

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι υφισταμένες υποδομές (σχολικών εργαστηρίων, ΚΕΠ, βιβλιοθηκών κλπ) για μαζική κατάρτιση στη χρήση των νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου. Καθώς επίσης με την προώθηση δικτύων "ψηφιακού εθελοντισμού και αλληλεγγύης" και την αναμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή και καθολική χρήση του "Μαθητικού Υπολογιστή" στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η δημιουργία βιώσιμων προϋποθέσεων για ανάπτυξη υπηρεσιών από τους κλάδους της πληροφορικής και των επικοινωνιών, πρέπει να είναι ο στόχος, αντί της κατασπατάλησης πόρων από τα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Κοινωνίας της Πληροφορίας ή τη λειτουργία αθέμιτων εταιρικών ανταγωνιστικών ροών χωρίς πραγματικές υπηρεσίες. Η συνεχής αύξηση των διαθέσιμων και ανοιχτών προϊόντων γνώσης δίνει ευκαιρίες στους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών, να προσθέσουν αξία και να παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης. Η αύξηση των ανοιχτών προϊόντων γνώσης δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη υπηρεσιών και από άλλους κλάδους της οικονομίας. Δημιουργεί, για παράδειγμα, ανάγκες για εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα, ηλικίες ή ειδικότητες οι οποίες πρέπει να συντονιστούν ευρύτερα με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης και πρόσβασης στο Διαδίκτυο χωρίς αποκλεισμούς με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα αποτελεί απαράβατο όρο. Με στήριξη και προώθηση ενός ισορροπημένου θεσμικού πλαισίου με επιλογές για την πνευματική δημιουργία και την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας. Με πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στις ψηφιακές τεχνολογίες με την υιοθέτηση και στήριξη της διαδικασίας ελέγχου προσβασιμότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών προϋποθέτει όμως και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Με άμεση εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου και ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Με την επανεξέταση του συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές υποδομές, την πρόσβαση, το περιεχόμενο, γιατί στην εποχή της σύγκλισης της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων επικοινωνίας, όχι με παρωχημένους όρους.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Είναι εφικτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσιτές σε όλους;

Δημοσίευση  stefan Την / Το 30/1/2008, 15:08

Το ίντερνετ φυσικά διευκολύνει αφάνταστα την ταχύτητα της επικοινωνίας, την πρόσβαση σε τεράστιες βιβλιοθήκες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αλλά, όπως όλα τα μέσα επικοινωνίας, το διαδίκτυο μεταφέρει το περιεχόμενο, και ιδίως το πολιτικό περιεχόμενο, που οι άνθρωποι το επιφορτίζουν να μεταφέρει. Δεν επινοεί την ποιότητα της πολιτικής, μεταφέρει εκείνο που έχει παραχθεί και εκείνο που υπάρχει. Η επινόηση της πολιτικής είναι καθαρά ανθρώπινη αναστοχαστική λειτουργία, που αναπτύσσεται βέβαια με τον ελεύθερο διάλογο και την δημοκρατία.
Σε σχέση με το παρελθόν, μπορούμε να δεχθούμε ότι το «μέσον» διευκολύνει το άτομο -τον μεμονωμένο χρήστη και τις μικρές ομάδες να μεταφέρουν με χαμηλό κόστος τα μηνύματά τους, όπως μπορούμε να επισημάνουμε ακόμα ότι το ίντερνετ ενισχύει την φωνή του πολίτη, ο οποίος δεν έχει εξουσία, και αυτό γίνεται αφού μπορεί να επικοινωνεί οριζόντια, χωρίς διαμεσολαβήσεις.
Το διαδίκτυο πρέπει να γίνει ένα από τα βασικά εργαλεία της δουλειάς μας. Ένα καινοτόμο εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας , αλλά σε καμιά περίπτωση μοναδικός μοχλός ανάπτυξης του κόμματος.

stefan

Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ηλικία : 56
Location : Nafplion
Registration date : 14/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://thelonapo.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Είναι εφικτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσιτές σε όλους;

Δημοσίευση  Petros Koupegkos (POLIS) Την / Το 30/1/2008, 21:26

Συμφωνώ απόλυτα ότι :

"Το γρήγορο Internet και οι ευρυζωνικές υποδομές οφείλουν να είναι δημόσιο αγαθό με χαρακτηριστικά καθολικής υπηρεσίας"

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κάνει ξεκάθαρο ότι θα απεμπλέξει την "υπηρεσία" Ιντερνετ από τη λογική ότι αποτελεί "εμπόρευμα". Το Ίντερνετ αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας, πληροφορίας, μάθησης, δικτύωσης, ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικότητας. Τα επί πλέον "εμπορεύματα" και εφαρμογές μπορούν να κοστολογούνται και στα πλαίσια της αγοράς να δημιουργούν εύλογο μόνο "κέρδος". ΟΧΙ όμως οι βασικές υποδομές και το ευρυζωνικό, πανελλαδικό δίκτυο. Το δίκτυο υποδομής έχει φυσικά κόστος, αλλά είναι συγκριτικά ελάχιστο τόσο με τον πληθυσμό που καλύπτει όσο και με την "υπεραξία" που προσφέρει.

Συμφωνώ επίσης με:

" την εκπόνηση προγραμμάτων άμβλυνσης της ψηφιακής απομόνωσης και τη στήριξη επενδύσεων, με έμφαση στην ανοιχτή χρήση των υποδομών, με την εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στο γρήγορο Διαδίκτυο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πρόσβαση με μικρό τίμημα για όλους."

Η επανεφεύρεση της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα και παράλληλα με τη στήριξη της θεμελιώδους υποστήριξης των νέων τεχνολογιών και των εφαρμογών τους από τις πρώτες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Να εφαρμοστούν οι "πετυχημένες" ιστορίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο που απέδωσαν αποδεδειγμένα καρπούς σε άλλες χώρες. Να γίνει η τεχνολογία η γέφυρα που θα εξαφανίσει την απόσταση που μας χωρίζει από τις αναπτυγμένες στον τομέα αυτό χώρες. Να "ξεκαθαριστούν" οι όροι του παιχνιδιού με τους ιδιώτες και να διατηρήσει, χωρίς "τύψεις" τον αναδιανεμητικό και εποπτικό του ρόλο το Κράτος.

Η αυριανή μέρα για την Ελλάδα, περνάει από την ευκαιρία του Ίντερνετ και της τεχνολογίας, για ποιότητα ζωής, υπηρεσίες παιδείας-υγείας, δημοκρατία και συμμετοχή, ασφάλεια, ευημερία.
Η διάρθρωση των υπηρεσιών που θα προσφέρεται από το Κράτος πρέπει να λάβει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η δυναμική της ασύρματης τεχνολογίας είναι δεδομένη και η πανελλαδική κάλυψη με hot spot είναι ίσως η ενδεδειγμένη. Το περιεχόμενο επίσης των υπηρεσιών πρέπει να είναι ευέλικτο, προσαρμοσμένο και ανανεούμενο.

Οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την κοινωνία της πληροφορίας πρέπει να έχουν καινοτομικό προσανατολισμό, αξιοποιούμενοι με βάση ευέλικτο σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις μακροχρόνιες προβλέψεις και τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις.
avatar
Petros Koupegkos (POLIS)

Αριθμός μηνυμάτων : 10
Ηλικία : 60
Registration date : 24/01/2008

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.politis.net

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης