Ψηφιακές τεχνολογίες, κράτος και πολίτης

Πήγαινε κάτω

Ψηφιακές τεχνολογίες, κράτος και πολίτης

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 29/1/2008, 15:56

Η πορεία υλοποίησης της Κοινωνίας τα Πληροφορίας είναι ουσιαστικής σημασίας δεδομένου ότι αφορά στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη. Την κατοχύρωση του δικαιώματος στην απρόσκοπτη και με φτηνό κόστος πρόσβαση του στην ενημέρωση και την πληροφορία. Την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του ψηφιακού χάσματος που καλλιεργεί και εμπεδώνει κοινωνικές ανισότητες. Την εγγυημένη δυνατότητα της δια βίου εκπαίδευση, της αξιοποίησης της παγκόσμιας γνώσης και της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατοχύρωση της διαφάνειας, της συμμετοχής του πολίτη και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας, της νέας ανοιχτής και αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. Τη διάχυση των ψηφιακών υποδομών και τεχνολογιών σε όλη την Ελλάδα για να επιταχύνουν και να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο κλειδί, για ένα νέο μοντέλο, αφενός διακυβέρνησης και αφετέρου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για τη συμμετοχή του πολίτη, για τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, αλλά συνιστούν επίσης τον πυρήνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η γνώση και η διάχυσε της παντού είναι το συνδετικό στοιχείο που δίνει ποιότητα και υπόσταση στην ανάπτυξη. Είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι το μέσο που καθιστά τον πολίτη ενεργό και αυτεξούσιο άρα ικανό για συμμετοχή και αυτενέργεια. Στο χώρο της οικονομίας, η επένδυση στη γνώση, στην καινοτομία, στον άνθρωπο, διαμορφώνει ένα περιβάλλον δημιουργικής ανταγωνιστικότητας και κοινωνικής συνοχής. Δίνει νέα διάσταση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η αποκέντρωση των αναπτυξιακών επιλογών, ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού συστήματος, η ικανότητα των φορέων να διαχειριστούν την ανάπτυξη από το σχεδιασμό ως την υλοποίηση και τον έλεγχο, ενισχύονται καταλυτικά. Στο χώρο του κράτους τα ευρυζωνικά δίκτυα ως υποδομές και μέσα από αυτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποκτούν κεντρικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησα και του επιπέδου ζωής των πολιτών.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση χτυπά στην καρδιά τη γραφειοκρατία, αποκεντρώνει τη διοίκηση, εξυπηρετεί απ' ευθείας τον πολίτη στο χώρο που ζει και εργάζεται, αποτρέπει τη συναλλαγή και θέτει το κράτος στην υπηρεσία των πολιτών. Διασφαλίζει τη διαφάνεια των λειτουργιών της διοίκησα, κατοχυρώνει διαδικασίες αξιολόγησα και αξιοκρατίας. Η δημοκρατία απαιτεί τον πληροφορημένο πολίτη και ο πληροφορημένος πολίτης απαιτεί να υπάρξουν οι δομές της δημοκρατικής συμμετοχής, διαβούλευσης και λογοδοσίας και το Διαδίκτυο δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ενισχύοντας την ηλεκτρονική δημοκρατία παράλληλα αποτρέπονται και οι κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα (θέμα δυστυχώς επίκαιρο), τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (από όλες τις καταχρήσεις που βιώνουμε σήμερα), τη σχέση ασφάλειας και ελευθερίας στον κόσμο των ανοιχτών (ηλκετρονικών) συνόρων.

Πρέπει να βρεθούν δραστικές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη Δημόσια Διοίκηση με καινοτόμες δράσει, βασισμένες στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και όχι με συμβάσεις με ένα μονοπωλιακό γίγαντα που θα καταδυναστεύσει το Κράτος. Με επιτάχυνση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών και μεγαλύτερη χρήση λύσεων παροχής συνολικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Με προσανατολισμό σε ανοιχτές αρχιτεκτονικές και πρότυπα που εξασφαλίζουν τεχνική και επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα. Με ελεύθερη επαναχρησιμοποίηση αποτελεσμάτων δημοσίων έργων πληροφορικής από την υπόλοιπη Δημόσια Διοίκηση. Με τη προώθηση του ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και της λογικής των επαναχρησιμοποιημένων εφαρμογών και περιεχομένου.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης