Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 1

Πήγαινε κάτω

Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία - 1

Δημοσίευση  Επισκέπτ Την / Το 27/1/2008, 15:57

Σε μια κοινωνία που θέλει να είναι βαθύτατα δημοκρατική, η γυναίκα δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστής της καθημερινής ζωής. Σήμερα, στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία ως ηρωίδα θα μπορούσε να οριστεί το άτομο που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός γεγονότος, ή που προκαλεί το γεγονός. Καίριος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια δυναμική οικονομία, με ίση συμμετοχή των γυναικών. Διότι η συμμετοχή των γυναικών, διασφαλίζει την ίδια τη δυναμικότητα αυτής της οικονομίας.
Σε μια συμμετοχική κοινωνία, που οραματίζεται το Κίνημα, η ανεργία δεν είναι απλά ένα πρόβλημα οικονομίας. Αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, θέμα δικαιωμάτων του πολίτη. Και το Κίνημα είναι ταυτισμένο με θεσμικές αλλαγές, που δίνουν δικαιώματα στη γυναίκα, απ' την νομιμοποίηση της έκτρωσης, τον πολιτικό γάμο, το θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα, το Σύνταγμα που κατοχυρώνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες συμμετοχής, αλλά και την υποστήριξη που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια στο γυναικείο κίνημα.
Στόχος είναι να δοθεί ανθρωπιά και ένα σύγχρονο δημοκρατικό πρότυπο στην ελληνική οικογένεια. Τα βασικά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Θα έχει η οικογένεια τη δυνατότητα γνώσης για νέα προβλήματα, απ' το θέμα των ναρκωτικών μέχρι τις σεξουαλικές γνώσεις ή τη βία στην οικογένεια; Θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί ως καταναλωτής προϊόντα και τιμές, να προστατεύεται η υγεία της οικογένειας; Θα μπορεί να συμβουλεύει το νέο, τη νέα, το παιδί, για τις σπουδές, την επαγγελματική καριέρα, να προγραμματίζει την οικογένειά του; Θα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να ξαναφτιαχτεί η γειτονιά, να διαμορφωθεί ενεργά το περιβάλλον μας, η γειτονιά με ασφάλεια, με το αίσθημα, ότι μπορεί να διασκεδάσει στη γειτονιά το παιδί, να υπάρχει αλληλεγγύη με τους αδύναμους, χώρος ανθρώπινης επαφής και συμμετοχής;
Αυτά είναι θέματα βαθύτατα ιδεολογικά, και έχουν σχέση με το πρότυπο που έχουμε για τη γυναίκα. Και μόνο με νέες αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο κοινωνίας. Νοοτροπίες της λογικής, ότι βασικός προορισμός της γυναίκας είναι σπίτι και οικογένεια, και ότι, η εργασία έχει δευτερεύουσα σημασία, αυτά πρέπει να αλλάξουν. Να αλλάξουν για τη χώρα μας. Πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες της εργοδοσίας απέναντι στη γυναίκα, όταν ρωτούν αν έχει παιδί, αν έχει μονογονεϊκή οικογένεια. Να μην υπάρχουν προκαταλήψεις. Δυστυχώς, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών, η αρνητική και συντηρητική παραδοχή αυτή εντείνεται σε συμβολικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα από πλευράς της παράταξης της ΝΔ, και παραμένει ισχυρή σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.
Πολιτικός στόχος είναι η γυναίκα να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση για το μέλλον της, για αυτό και το Κίνημα αγωνίζεται για τη συνεχή χειραφέτηση της γυναίκας. Και στο Κίνημά, δεν είναι τυχαίο ότι, θεσμοθετήθηκε η εκπροσώπηση γυναικών κατά 40% σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του που οδηγεί σήμερα τέσσερις χιλιάδες γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτές τις θέσεις.

Επισκέπτ
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης